Игуменът на манастира "Свети Мина" отец Борис: Водете учениците в храма



Ще ги обучавам на вероучение и благонравие с широко сърце

"Нека учениците да идват в храма, където ще ги обучавам на вероучение и благонравие на драго сърце от новата учебна година. Готов съм да вляза и в училище, за да преподавам. Толкова много невиждана агресия и отчуждаване наблюдаваме в последно време в школата, време е децата да се сближат с Христовата вяра."





Така игуменът на манастира "Свети Мина" отец Борис приветства изучаването от есента на вероучение и благонравие в училищата. Духовникът има опит с преподаването на християнските повели и добродетели на подрастващи, а учебниците на Светия синод вече са готови да влязат в хиляди български семейства.
Досега педагозите използваха учебни помагала по вероучение. През настоящата учебна година над 12 000 ученици са избрали свободноизбираемия предмет религия в една от неговите три разновидности – християнство православие, ислям и благонравие.





Предметът "Религия" се изучава в 147 училища в цялата страна. В 78-о средно училище "Христо Смирненски", град Банкя, свободноизбираемият предмет се преподава повече от 10 години.
"Знаете ли, че религията е била първият предмет в учителския дневник и бележника на учениците преди 1894 година? След това са идвали български език и литература, математика, история, география... Дълги години църквата полага усилия този предмет отново да се изучава от възможно най-много ученици и ето че успяваме", споделя още пред вестника Божият служител.






И сега в манастира с чудотворната икона на свети Мина в столичния квартал "Бенковски" идват множество ученици, а отец Борис чете християнски беседи за морала, семейството, човеколюбието. Но ще бъде още по-щастлив, ако класовете се умножат под църковния купол, а училищата започнат все по-активно да канят свещеници за часове в школата из страната.


Четете още:

🔴 Виждали ли сте цвете, което е пробило асфалта? Това е българщината

🔴 Как някога ни хранеха в Родната Казарма

🔴 5 снимки, в които законите на физиката не важат





Източник: Днес.БГ





Коментари

горе