Българин гасне в жегата безпомощен и отритнат от социалната ни система



В задънена улица е – нито може да бъде настанен легално в дом, нито да живее на квартира, защото кой хазяин би приел този несретник

Приятен, интелигентен и възпитан възрастен мъж буквално гасне в жегата с целия си багаж, разстлан от две седмици в бъдещия суперцентър на Бургас, съобщиха за Флагман.БГ наши читатели. Илия Йонков и е на 85 години, психическото му състояние се влошава с всеки прекаран час навън. По-лошото  е, че тялото му вече е на предела на силите си – когато успява да стане от пейката, той ходи прекръшен на две, глезените му са подути и зачервени, коленете – в рани от множеството падания, а ръцете му все още издават, че това е човек с поне 30 години трудов стаж.





Репортер на Флагман.БГ разговаря с 85-годишния бездомник, за да разбере историята му. Той определено е в тежко състояние. Родом е от Ихтиман, където разказва, че е имал къща, продал я на руснак, който не му се издължил. Доколко тази история е вярна, е невъзможно да се потвърди, тъй като в него няма никакви документи. Имал е и брат, който е починал. Няма семейство. Твърди, че иска да си намери работа в Бургас, където дошъл по лекарско предписание, че въздухът тук е по-добър за ставите му. Взима пенсия, която със сигурност не е в големи размери, а и е изложена на постоянна опасност, тъй като портфейлът му винаги е на открито – на пейка край жп гарата, където дузина съмнителни индивиди изкарват прехраната си с кражби.





Това е историята на един  пенсионер в България

за чието здраве държавата няма решение. Проблемът е в социалната система в страната ни. Със сегашното законодателство няма легален начин, по който този човек да получи адекватна помощ. Нито може да бъде настанен в социален дом, нито в дом за възрастни хора, защото службите се нуждаят от изричното му писмено съгласие. А такова той или не разбира, че трябва да даде, или душата му не може да приеме – да се озове на улицата, отритнат от обществото и мизерстващ и да се налага едва ли не да проси милостиня от държавата.





Флагман.БГ разговаря със служителите на МВР от охраната на гарата в Бургас – двама учтиви и разумни полицаи, които в прав текст, но с тъга в очите, обясниха, че и те самите нямат полезен ход. Те разказаха, че са запознати с тежката съдба на 85-годишния Илия, всеки ден опитват разговарят с него, правят му компания, доколкото могат. Но най-важното – тъй като се намира на територията на гарата, тяхно основно задължение е да предотвратят инцидент с изпадналия в немилост човек. 

От апатия или от безсилие пък всеки ден покрай купчината торби на Илия  през жп гарата минават стотици бургазлии и гости на града, които го подминават, като... „малка гара“. И въпреки това има съвестни хора, които ежедневно, през последната седмица, носят храна и опитват да помагат на възрастния човек. 





А къде са институциите? Къде са различните НПО-та и организации за закрила на човешките права? Къде е и Хелзинкският комитет? Няма ги и по всичко личи, че докато социалната система в страната не се „ремонтира“ или смени, за хора като Илия... няма място. Определено в съзнанието му има бели петна, но той не е психичноболен. Просто има нужда от реална подкрепа и грижа.ю

След разговора с репортер на Флагман.бг с Илия се случва пореден инцидент. Старецът е притеснен, може би и развълнуван от това, че отново се наложи да разкаже житейската си трагедия. Пред погледите на десетки пътници и чакащи на жп гарата той пада в несвяст, откаран е в УМБАЛ-Бургас, прегледан и когато се почувствал в кондиция, доколкото може, е освободен. Но когато стигнал до подлеза на болницата, Илия паднал по стълбите и получил травма на главата и ръката. Случайни минувачи отново го карат в болницата, там е превързан и освободен. Бургазлийка, която всеки ден се грижи за Илия, носи му храна и общува с него, през това време отива да го търси. След като й казват, че с Илия се е случил инцидент, тя подава сигнал в полицията.





Възрастният мъж е открит от униформените и в момента се намира 5 РУ-Бургас. 

Aпелираме институциите да се погрижат за възрастния човек. Той е живял достойно 85 години и в момента има нужда от нашата подкрепа. 
 


Четете още:

🔴 Спрете да пържите тиквичките, гответе ги така...

🔴 Страхотна новина за още добавки за пенсионерите до края на годината

🔴 Софиянска ражда на Божков трето дете след NOVA





Източник: flagman





Коментари

горе