Възмутен съм как ОбС в Кочериново тихомълком реши да отдаде под наем един от 100-те национални туристически обекта – Стобските пирамиди



*В селото стартира подписка срещу решението на общинските съветници, които оставят природния феномен в ръцете на частник

*Искат общинският кмет и ОбС да свикат общоселско събрание, за да чуят гласа на избирателите





Веселин Вучков е бивш вътрешен министър в кабинета „Борисов II“ (от 7 ноември 2014 до 11 март 2015 г.) и заместник-министър на вътрешните работи в кабинета „Борисов I“ (2009-2013), депутат от парламентарната група на ГЕРБ (гражданска квота) в 42-ото и 43-ото народно събрание. Подаде оставка като министър и депутат заради несъгласие с кадровата политика на премиера в сектора за сигурност. Той е преподавател в Правно-историческия факултет на ЮЗУ „Неофит Рилски“ – Благоевград, от 2016 г. е професор по наказателен процес. Преподава и в Академията на МВР – София, както и в НБУ. Роден е в рилското с. Стоб, където има къща. В закритото селско училище е завършил основното си образование.





СТОТИЦИТЕ ТУРИСТИ, КОИТО ПРЕЗ ПОЧИВНИТЕ ДНИ ПОСЕТИХА СТОБСКИТЕ ПИРАМИДИ В РИЛСКОТО КОРИТО, ЕДВА ЛИ ПОДОЗИРАТ КАКВА ЮРИДИЧЕСКА СЪДБА ОЧАКВА ТОЗИ ПРИРОДЕН ФЕНОМЕН.

Ала има и нещо по-тревожно: жителите на с. Стоб, които през целия си живот изпитват гордост дори само при споменаването на красивата забележителност, също са потънали в плътна информационна мъгла. Преди дни с присъщия неразбираем чиновнически език, без да се споменава думата „пирамиди“, в дневния ред на предстояща сесия на Общинския съвет в Кочериново за дата първи септември 2020 г. се появи невзрачна обява за отдаване на общински имот под наем. Дори селският кмет Г. Ставрев не знаеше нищо! Оказа се, че зад сложните числа и цифрички се прикрива решение за отдаване под наем на един от 100-те национални туристически обекта. В последния възможен момент, вечерта преди гласуването в Общинския съвет, около тридесетина жители на селото се събраха и категорично се противопоставиха на тази идея. Освен това самоорганизирано излъчиха трима свои представители, които да отидат на общинската сесия. И какво се случи на следващия ден? Въпреки енергичния протест на излъчените представители с шест на пет гласа Общинският съвет реши да стартира процедура за отдаване под наем на Стобските пирамиди, които, освен друго, са включени и в герба на общината!





Не мога да прикрия възмущението си от подобна задкулисна политика на общинските съветници! Тези хора преди месеци обикаляха из къщите на с. Стоб с предизборни обещания, те са излъчени като представители на хората, за да отстояват техните интереси, а за тази „тегоба“ получават немалки възнаграждения на фона на мизерните условия, в които живеят техните гласоподаватели.

КАК Е ВЪЗМОЖНО ДА СТАРТИРАШ ПРОЦЕДУРА ЗА ОТДАВАНЕ ПОД НАЕМ НА НАЙ-ИЗВЕСТНАТА ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТ В ЦЯЛАТА ОБЩИНА,

засягаща интересите на най-голямото населено място, че и на цяла България, без да информираш жителите, без дори да дойдеш в селото и да кажеш, че ще отдадеш Стобските пирамиди под наем? В коя предизборна програма бе включен подобен „бисер“? Колко гласа щяха да получат кандидатите за кметове и съветници, ако имаха такова „обещание“? Щяха ли да бъдат доволни от изборния си резултат в гордото с. Стоб, ако този резултат бе малко под нулата? Защо не организират местен референдум, толкова ли е страшно да чуеш какво мисли електоратът? По-голяма подигравка и по-безобразен пример за обществено и политическо поведение аз не мога да си представя…





Ясно е, че цялото село е поставено пред свършен факт – решението за откриване на процедура за отдаване под наем на Стобски пирамиди е вече взето. Надявам се, че общинските съветници и общинският кмет Иван Минков ще намерят политическа и обществена доблест, ще свикат цялото с. Стоб, ще дойдат в селото и ще чуят какво мислят хората, които са родени и живеят тук, за взетото решение. Надявам се в селото да дойде и основният „говорител“ на тази идея – адвокат Калин Везенков, който и преди две години като председател на Общинския съвет агитираше в тази посока, но тогава внесената точка бе пирамидите да се отдадат на концесия вместо наем, както е сега. А също и съветникът Георги Ценев, внесъл онзи ден докладната записка.





ПРЕДИ ДВЕ ГОДИНИ СЪЩО РЕАГИРАХМЕ С МЕСТНИ ЖИТЕЛИ НАЧЕЛО С КМЕТА СТАВРЕВ СРЕЩУ ИДЕЯТА ПИРАМИДИТЕ ДА СЕ ОТДАВАТ НА КОНЦЕСИЯ.

Вярно е, че двете пътеки на Стобските пирамиди са доведени до безобразно състояние. Едната – за хората в неравностойно положение, в дерето Буковец вече е затворена по простата причина, че от нея останаха само руини и за осем години десетки хиляди левове „изтекоха“ в пясъчното дере пред безучастните погледи на публичните власти. Основната пътека, започваща от красиво ремонтираната черква „Св. Прокопий“, също е в окаяно състояние, макар да се събират по два лева такса от турист. А от събраната такса нищо не остава за с. Стоб, потъвайки в бездънната общинска хазна…

Ето защо са обясними съмненията, че пирамидите умишлено се държат в подобно безобразно състояние, за да „възкръсва“ периодично идеята да се дадат на частно лице. А едно частно лице, следвайки икономическия си интерес, ще се интересува основно от билетчетата на бариерата и от всеки спрял автомобил на паркинга, който ще таксува.

Само ще напомня, че този паркинг е пред черквата „Св. Прокопий“, в който е зазидан кръст от старата едноименна черква, спомената в Хрисовула (дарствена грамота) на  цар Иван Шишман от 1378 г. Този паркинг е пред гробищния парк и трапезарията, там е единственият мост към старото и новото гробище, там се правят курбани, панихиди, погребения… Как си представят общинските съветници частно лице да допуска всички хора, тръгнали за подобни мероприятия, как?





НАДЯВАМ СЕ И ВЯРВАМ, ЧЕ ОБЩИНСКИЯТ СЪВЕТ ЩЕ ПРОЯВИ ЗДРАВ РАЗУМ И ЩЕ ОТМЕНИ ВЗЕТОТО РЕШЕНИЕ ЗА СТАРТИРАНЕ НА ПРОЦЕДУРА

за отдаване под наем на Стобските пирамиди и преотстъпването им на частно лице. И едновременно с това ще предприеме енергични мерки за качествено управление на този феномен, привличащ все повече и повече туристи, но под егидата на общината! Да напомням ли, че под знаменателя „Стобски пирамиди“ общината „похарчи“ през последните години близо 600 000 лв. европейски пари? И само човек с паранормални способности може да си обясни къде са вложени тези огромни суми…

Не се изискват особени знания и компетентност за ефективно управление на този обект, просто трябва воля, воля и организация, и нищо друго!

Надявам се при необходимост областният управител също да се срещне с жителите на селото, а защо не и министърът на културата, както и председателят на Българския туристически съюз, основан от безсребърниците Алеко Константинов и Иван Вазов. В селото стартира и подписка срещу решението на Общинския съвет. Защото, все пак, освен личните интереси, има нещо много по-важно: общите ни интереси за природата, за красивите български местности и в крайна сметка, грижата за бъдните поколения!

ВЕСЕЛИН ВУЧКОВ


Четете още:

🔴 Българин гасне в жегата безпомощен и отритнат от социалната ни система

🔴 Спрете да пържите тиквичките, гответе ги така...

🔴 Страхотна новина за още добавки за пенсионерите до края на годината





Източник: struma





Коментари

горе