Лекари спасиха от ампутация крака на 58-годишен пациент в Пловдив





Отстраняване на злокачествен тумор в долната част на бедрото, обхващащ и колянната става, извърши екип на УМБАЛ "Св. Георги" под ръководството на началника на Клиниката по ортопедия и травматология проф. Владимир Ставрев.





58-годишният пациент от Велинград, по професия международен шофьор, се чувства добре след операцията. След отстраняването на част от бедрото и колянната става му е поставена немска коленна протеза. По думите на проф. Ставрев, при такава диагноза преди години се е правела ампутация на крайника. След подходяща рехабилитация и физиотерапия мъжът ще може отново да ходи. Към момента не са установени метастази.





Протезата струва над 20 000 лева, като НЗОК осигурява 2700 лв., а останалите 17 500 лв. се плащат от пациента, обясни проф. Ставрев. Консултантът на операцията проф. Любен Стоков уточни, че в Германия подобни операции се правят с добавъчни осигуровки със заплащане от тамошната здравна каса.





Диагнозата "остеосарком" е била поставена на велинградчанина в болница "Токуда", но там отказали да го лекуват. Той се обърнал към пловдивската УМБАЛ "Св. Георги", където лекарите преценили, че могат да се справят със сложната операция. В екипа, ръководен от проф. Ставрев, е участвал бившият началник на Клиниката по костни тумори на УСБАЛ по ортопедия в софийския квартал Горна баня проф. Любен Стоков. Привлечен е бил и съдовият хирург от УМБАЛ "Св. Георги" д-р Евгений Иванов, тъй като туморът е притискал съдово-нервния сноп в задколянната ямка и е трябвало манипулацията да се извършва прецизно.





"Надяваме се пациентът да има добра преживяемост. Остеосаркомът е най-честата злокачествена болест на опорно-двигателния апарат. Сред злокачествените болести заема около 10 процента", обясни проф. Стоков.


Четете още:

🔴 Д-р Варта Шопова: Харесва ми да бдя над нечия човешка душа

🔴 Мъка за туристите: Гърция удължи влизането с PCR тест в 10 района

🔴 Бившата жена на Борисов за протестиращите в България: Дори аборигените не са имали такова поведение





Източник: plovdiv24





Коментари

горе