Влизаме в Гърция през нов ГКПП



Скоро още една връзка между България и Гърция ще бъде изградена - дългоочакваният ГКПП „Рудозем-Ксанти. През пункта е предвидено да минават всички видове превози, което ще от голяма полза за развитието на търговията, бизнеса и добросъседството в региона. Ще бъдат открити нови работни места. "Кризата с коронавируса ще отмине, хората пак ще се придвижват без ограничения, затова не спираме да изграждаме пътища и магистрали", заяви премиерът Бойко Борисов. Той инспектира строителните дейности на новия граничен пункт. С него бяха министърът на финансите Кирил Ананиев и зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.





Реализирането на пункта и на инфраструктура до него струват близо 40 милиона евро. Средствата са осигурени по проект „Подобряване на трансграничната достъпност“. В края на миналата година Министерският съвет осигури допълнително 18 445 744 лв.

"Родопите са едни от символите на българщината. Затова за всеки от нас това е специално място. Това е регион с огромен потенциал за развитие и съм сигурен, че новият пункт ще окаже своето ключово значение за подобряване на свързаността, бизнеса и туризма", каза още Борисов. И допълни: "Това е огромен строеж. Това е проект за 80 млн. лв. Много искаха в Смолянския регион да има пункт. Дадохме пари. Парите на данъкопладците за първи път отиват в регионите на Северозападна България и Родопите.От наша страна ще има две ленти. Ще има и пункт за щателно претърсване. Трябва да се използва хубавото време, за да се излезе от калта, а после на сградите времето няма да им пречи“.





Ще се направи и трета лента на пътя от Асеновград към Пампорово - към 15 км, за да се облекчи трафикът. "Не е евтино - около 70 млн. ще струва, но след като този огромен пункт тръгне, ще се облекчат тировете, трафикът и туристите. Февруари месец трябва да е готово“, обясни премиерът."ДПС също трябва да черпят за този път. В парламента така ни нападат, но ще го ползват всички. Трябва да направим и водоем. Има такава красота и насред красотата - път. Тук ще има и работни места - граничари, митничари, ресторантчета“, добави Борисов.





„Хората ще тръгнат веднага да пътуват и трябва да сме готови с трилентовия път. Строим пътища и в Баните, Лъки, Широка лъка, Юндола. Трябва да направим на хората път да се радват. И гърците ще идват зимата на ски“, допълни той.


Четете още:

🔴 Това е убиецът на красивата Хабибе от Кърджали

🔴 Жена разказа за неприятна случка, докато чака на опашка за PCR тест / ВИДЕО

🔴 Важно: Министър Вълчев с ключови забрани за училищата





Източник: Кмета





Коментари

горе