Забраняват пластмасовите шлемове?



Шлемовете за предпазване от вируси отиват в историята и ще бъдат забранени със заповед от здравния министъ. Вече се обсъжда освен задължителното носене на маски на открито от четвъртък, като мярка за ограничаване на разпространението на COVID-19 предвид усложнената епидемиологична обстановка, да се въведе и конкретика в ползването на предпазни средства.





В нея пластмасовите изделия, станали така предпочитани в последните месеци на обслужващия персонал особено в сферата на туризма, не се предвижда да останат. Досега изискването беше в закрити помещения, включително държавни, да се носят или маска, или шал/кърпа, или шлем. Изобретателността на мнозина обаче въведе и изключително неефикасните ПВЦ-прегради за уста, които покриват изисванията на Министерството на здравеопазването, но не носят никакъв ефект, нито пазят от вируси този, който си ги слага или другите около него. В Народното събрание някои депутати също минаха "тънко" с такъв "шлем", но бързо бяха скастрени от колегите си, че поставянето му е само за парлама и не върши работа. 





До вчера и в училищата се допускаше малчугани и даскали да ходят с въпросните приспособления, но от днес вече на места те са забранени и на тяхно място децата започват задължително да ходят с маски. 

Още през лятото имаше изследвания по темата, които разкриха, че действително пластмасовите шлемове, които покриват цялото лице, имат ефект дотолкова, че вирусите не могат да навлязат през очната ябълка директно.





В същото време обаче се оказа, че те могат да възпират заразяването само при директно изкашляне/кихане/наплюване, но не могат да филтрират въздуха така, че да се избегнат аерозолните кълба, пълни с бацили, издишани, например, от друг човек. 


Четете още:

🔴 Мартин Карбовски: Нашите пътища са изядени от асфалтени Баби Яги

🔴 Вандалски прояви в училище, младежи къртят и палят мебели в класната стая / ВИДЕО

🔴 Александър Оскар - грабна приза "Лекар на годината"





Източник: lupa





Коментари

горе