Имунологът акад. Петрунов: Мерките трябва да останат поне още...



"Рано е да се говори за ваксина срещу COVID-19, такава все още не е одобрена, има само съобщения в медиите", заяви в телевизионно интервю имунологът академик Богдан Петрунов.

Според него за българска ваксина пък въобще не може да се говори, защото държавата ни няма капацитет за това. „Съветвам колегите да използват думата „ваксина“ по-внимателно. Това е една лабораторна разработка, но е далеч от ваксина“, обяви той.





Имунологът предупреди, че последиците за преболедувалите коранивирус са сериозни. Те продължават с месеци и са за нервната система, на сърдечно-съдовата система, на бъбреците, на черния дроб, на кръвоносната система, уточни лекарят.

Неговата препоръка е да се погрижим за имунитета си, докато сме здрави чрез прием на витамин Д, витамин С, селен, цинк и други добавки.  

Засега независимо, че ваксината ще бъде готова догодина, всички мерки, които се прилагат, трябва да останат в сила поне още 2-3 години, настоя имунологът.





Той предупреди, че COVID-19 няма да приключи скоро. "Коронавирусът много по-малко мутира, но мутациите са много сериозен проблем за съставянето на ваксината. Проблемът е, че хората не спазват мерките", отсече той.


Четете още:

🔴 Кopoнавируcът удря сърцето на преболедувалите го

🔴 Мария Силвестър падна в капана на К-19 и призна какви симптоми има

🔴 Медици в Одрин искат да се затвори границата с България заради СОVID





Източник: Марица





Коментари

горе