Време е да слагаме зелето! Следвайте тази рецепта



Архангелов ден мина и е време да сложим зелето да втасва, защото идва Коледа и ще ни е нужно за сармички. Зелето не се слага да отлежава по-рано, тъй като е топло и ще омекне.

Необходими продукти:

20 кг. зеле (кьосе)

1 1/2 кг. морска сол

Начин на приготвяне:





Почистваме зелето от горните листа, долната страна и кочана. Правим кръстосан разрез на кочана и го подреждаме в 80- 100 литров бидон с разреза на горе. След като сме подредили всички зелки по този начин, наливаме солена вода. Съотношението е на 25 литра вода - 1 килограм сол. Измиваме солта като хвърляме част от първата вода.





Така в една 5-литрова тенджера наливаме вода и разтваряме солта пет пъти, когато изливаме водата в бидона. Не покрих зелките с 25 литра вода, затова повторих с още 1/2 килограм сол на 13 литра вода.

Остана леко непокрито, но след ден зелето сляга и започва претакане. С помощта на голяма купа наливаме от зелевата чорба и изливаме така, най- малко 10 пъти.





Ако искаме повече от 20 кг зеле, може да добавим още 1, 2 или 3 зелки като слегне. След 10 дни е готово, на цвят е жълто, а на вкус кисело. До март месец, ако не сте го изконсумирали, трябва да го сложите в буркани. Всяка зелка се отцежда от зелевия сок и се отделят листата от кочаните.

Слагат се в буркан до горния ръб, затварят се с капак и се заваряват за 3 минути.





Същото се прави и с останалото зеле, което не е на листа. Отгоре надпишете на капака с буквите К. и Л., което ще знаете дали е листа за сарми или за кълцане. Отбелязвам буквите с нож. Да ви е сладко!



Четете още:

🔴 1985 г.: Генерал иска властта от Живков

🔴 Започват 40-дневните Коледни пости

🔴 Русенка разкрива как България произвежда все повече болни от KOВИД





Източник: glas





Коментари

горе