Благовест Аргиров пие скилидка чесън с вода всеки ден през зимата



През социализма за братя Аргирови, както за всички българи, кебапчетата, кюфтетата и шишчетата били най-празничните храни. Затова когато отишли в Япония през 1986 г. стояли гладни. Един японски продуцент дал прием. Искал да ги покани да работят и живеят там. "Но не ни пуснаха. Както и да е, това е минало. Въпросът е, че приемът беше на един кораб в Токийския залив и хората бяха приготвили морски дарове. Тогава Краси Марков водеше българската делегация. С нас бяха и балет "Арабеск". Брат ви каза на Краси: абе, Краси, я ги питай тия хора нямат ли кебапчета или кюфтенца, нещо да хапнем. Гледахме там като изтървани", смее се Аргиров.

Днес той често яде риба и морски деликатеси. Приготвя ги съпругата му Лили, която е от Румъния. Брат му Светослав пък от 18 г. живее в Норвегия, където се развъжда много сьомга. "Въпреки че вече се оказа, че и сьомгата, която идва от Норвегия, не е много екологично чиста. С две думи - не знаем какво ядем. Със сигурност нашите баби и прабаби са имали много по-добра храна", смята Благовест Аргиров.





От известно време той се старае да следва полезен режим. Избягва месото. Брат му от 4 г. е вегетарианец, но на него му е трудно да го спре напълно. Много обича българските колбаси, най-вече луканката. "Но имам висок холестерол и лекарите ме предупредиха, че не бива да ги ям. Избягвам и сладко, тестено", казва певецът. Понякога за закуска той си позволява баничка или щрудел - домашни, които жена му приготвя за сина им. От време на време за първото ядене през деня тя купува и годжи бери и го слага в кисело мляко с един нарязан банан.

На обед певецът яде предимно спагети или риба. Със съпругата му живели 5 г. в Италия, където тя се запалила по италианската кухня. Той самият смята, че средиземноморските ястия са много здравословни. "Колкото по-просто, толкова по-полезно. А в Италия има ястия, които се приготвят буквално за 5 мин.
Едно
пене
например
с пресни
домати,
чесън и
босилек
,
чаша вино - страхотно", обяснява той. Всъщност Благовест Аргиров почти не консумира алкохол. Затова не може да се справи с рецептата за здраве, която му казал негов братовчед, лекар в Ню Йорк: бутилка червено вино, изпита с различни жени.





"Вино така и не се научих да пия, а различните партньорки отдавна са в миналото", смее се певецът. Той е щастливо женен за съпругата си Лили, с която имат и син. Кристиян е в 11-и клас. Именно майка му се грижи за менюто вкъщи. Като го съобразява с режима, който Благовест Аргиров се опитва да спазва от известно време.

Певецът отслабнал с 5 кг, като вечер яде само салата и нищо след 19,30 ч. "Това според мен е най-важното - човек да не преяжда. Така свалих кръвното, холестерола", обяснява той. Единствено пиенето на вода все още е проблем, защото не се сеща често. А трябва, защото има лек проблем с бъбреците. Образува камъчета и песъчинки, затова трябва да консумира много вода. Иначе е пробвал и диети само с чайове и плодове. Отслабва, но после пак си връща теглото.

Семейството му избягва антибиотиците и гледа да се лекува по естествен начин, когато това е възможно.

Рецептата им за болно
гърло включва един
буркан истински мед
и 200 г настърган
джинджифил





"Медът ни е от Румъния. В Синая живее лелята на съпругата ми. Те произвеждат мед за Германия и сме сигурни, че е абсолютно чист. Разбърква се с джинджифила и се яде по една лъжичка на два часа, много помага, гърлото се оправя", обяснява Благовест Аргиров. За гласа си той никога не е прилагал подобни трикове. Нито пък брат му. Той има още по-силен глас, дар божи, казва Благовест. "Навремето в СССР сме изнасяли по 4 концерта на ден и той пееше повече, никакви проблеми нямаше. Имали сме по 100 концерта за 100 дни, като се има предвид, че сме пътували със самолети до различни големи градове в републиките. Това си е голямо постижение", разказва певецът. През зимата той подсилва имунитета си с чесън. Всяка сутрин накълцва по една скилидка и вместо да я дъвче, я изпива с чаша вода. "Казват, че било много полезно не само за имунитета, а и за кръвното, сърцето", обяснява Благовест Аргиров.





Брат му Светослав е професионален музикант и диригент в Норвегия вече 18-а година, но казал, че до 3-4 г. може да се прибере, в България. "Живее в богата страна, взема много пари, но сърцето му е тук. Ще изчакам решението му. Ако се прибере може да направим нещо отново, защото хората ни знаят заедно", казва Благовест Аргиров.
Едно време, когато с брат му били студенти, често правели опити да приготвят сами обяда и вечерята си. Особено когато имали много да учат или свирят и нямало време да ходят до мензата на Консерваторията. "А що русенско варено се е изяло в ония години", смее се Благовест Аргиров. И днес той кулинарства само ако се налага. Наскоро например със сина му останали сами за 1 месец. Приготвил му яйца, които се превърнали в негов специалитет. "Щом синът ми каза, че са по-вкусни от на майка му", усмихва се певецът.





РЕЦЕПТАТА НА ПЕВЕЦА

ПРОДУКТИ

Няколко яйца, кашкавал, луканка или друг колбас, зехтин, 1-2 скилидки чесън, сол и черен пипер на вкус

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

1. Слагаме зехтин в тигана и щом се загрее, пускаме накълцания чесън да се задуши.

2. Добавяме нарязания колбас да се запържи и накрая слагаме кашкавала.

3. Сипваме веднага и разбитите яйца с подправките и изключваме котлона.

4. Разбъркваме леко. Важно е той да не е силен. Най-отговорният момент е кога точно да махнете тигана от котлона, за да не станат сухи яйцата.


Четете още:

🔴 Официално! Затваряме ли границата с Турция

🔴 Скандал! Учителка бие ученичка в час / ВИДЕО

🔴 20-те най-странни мъжки имена в България





Източник: 24 часа





Коментари

горе