Какво никога не трябва да правим на Великден?




Великден е един от най-големите християнски празници, който символизира възкресението на Исус Христос. Божият син приема смъртта си, за да изкупи греховете на хората.
Подготовката за Великден започва рано. Този радостен празник е предшестван от строг Великденски пост, който в допълнение към предписаните диетични ограничения, включва и отхвърляне на светските дела.
Действителното честване на Светлото Възкресение Христово започва с празнична божествена служба, която се провежда в нощта срещу Великден.






На великденската трапеза задължително присъстват яйца, козунаци и агнешко месо. С тях вярващите прекъсват поста си още сутринта на първия ден на Великден, който винаги е в неделя.

Какво не трябва да правим на Великден?
Не се препоръчва да се работи на празника на Възкресение Христово. Почистване, пране, гладене, шиене и други домакински задължения не са разрешени на Великден и следващите няколко дни.





В този ден не можете да скърбите, да се карате, да спорите, да обиждате или да осъждате другите.
Големият църковен празник не е причина да злоупотребявате с алкохол. Допуска се умерена консумация на алкохолни напитки, по-специално на вино. Умереността се отнася и за прекъсване на поста.





Забранено е да се изхвърлят остатъци от осветена храна от празничната трапеза, например черупки от великденски яйца и трохи. По-добре е да ги изгорите, заровите или да ги дадете на птици и животни.
Не трябва да ходите на гробищата в този ден, защото Великден е радостен празник, когато хората трябва да празнуват, а не да са тъжни. Вместо това е добре да отидете на църква.
По време на Светла седмица, започваща от неделя, и през следващите шест дни, цялото внимание на църковния живот е насочено към Великден и свързаните с него обичаи. Бракосъчетанията не са разрешени през този период.


Четете още:

🔴 София - Синеморец 10 часа на Разпети петък по магистралата

🔴 Защо диетата с канела в момента е най-популярната в света

🔴 Руски лекар: До 2 грама сол на ден за хипертониците





Източник: Актуално





Коментари

горе