Днес е Разтурни понеделник





Християните по цял свят продължават да празнуват Възкресение Христово.Великден се празнува три дни. Първият е винаги неделя, когато всички отиват на тържествена църковна служба. Поздравът "Христос Воскресе" се спазва 40 дни.

Днешният ден се нарича Разтурни понеделник и е свързан с обичая "размятване на яйца" за предпазване от градушка и за плодородие.






Според традицията, младите се събират на някоя поляна, застават едни срещу други и търкалят помежду си червени яйца. През трите празнични дни има общоселски хорà, чиято основна функция, според преданията, е предпазно магическа.

Седмицата след Великден се нарича Светлата седмица, защото Христос донася просветление за всички. Тя поставя завършека на Великденския празничен цикъл. Тази седмица се нарича още и „празна” заради забраната да се работи каквото и да е.






През седемте дни на тази седмица се благославят светиите. В понеделник – апостолите, във вторник и сряда – Богородица, архидякон Стефан и св. Андрей. На Светли четвъртък се благославят св. ап. Йоан и Яков, в Светли петък – св. ап. Петър, а в Светла събота – св. Йоан Кръстител.






Неделята, се нарича Томина – чества се апостол Тома, който не повярвал във възкресението на Христос, докато не го видял сам и не пипнал раните му от гвоздеите на кръста. Когато му се явил, Исус му казал: “Блажени са тези, които, без да видят, са повярвали”. Оттам е останал и изразът "Тома неверни".


Четете още:

🔴 Плевнелиев стяга сватба с македонка

🔴 Явор Бахаров бил на косъм да изхвърчи от "Съни бийч"

🔴 Обмислят връщането на едно от най-големите риалити предавания у нас





Източник: trafficnews





Коментари

горе