Версия: Дефектен боеприпас е свалил изтребителя



Дефектен боеприпас може да е причината за трагичния инцидент с изтребителя МиГ-29. Това е една от версиите, по която работят разследващите, съобщава „Монитор“.

Летателната машина падна в морето по време на международното тактическо учение „Шабла 21“ в нощта срещу 9 юни, а до редакционното приключване на броя продължаваше издирването на пилота – майор Валентин Терзиев.





Във фаталната нощ летецът е извършвал упражнение – стрелба по „светеща цел“. След като пилотът улучва целта обаче, изчезва от радара, радиовръзката с него се губи, а самият той е в неизвестност.

"При изпълнение на тренировъчна задача над морската акватория на Република България самолет МиГ-29 от състава на българските Военновъздушни сили е изгубил радиовръзка и е изчезнал от радарите в 00:45 ч.", бе първата официална информация, публикувана часове по-късно на сайта на военното министерство. Веднага е започнала операция по търсене и спасяване, която продължава и в момента.





Към мястото бяха изпратени корветите "Бодри" и "Решителни", минният ловец "Цибър", спасителен кораб 224 "Протео" и водолазен катер. Провеждането на тактическото учение с бойни стрелби „Шабла 21“ пък бе прекратено. В учението с бойни стрелби са участвали военни от България, САЩ и Сърбия. Учението е включвало стрелба с артилерийско, бомбово и ракетно въоръжение, както и отстрели по светещи парашутни мишени.

Премиерът Стефан Янев и министърът на отбраната Георги Панайотов отпътуваха към района на инцидента. Причините за падането на военната машина засега остават неясни, като от държавното обвинение обявиха, че се разследват всички версии. Успоредно с издирвателните мероприятия по случая са сформирани 2 работни групи за разследване на инцидента – едната е от Военноокръжната прокуратура в Сливен, а другата е от специализираното звено за разследване на авиационни инциденти във Военна полиция. Двете групи работят паралелно и съвместно. Работи се по всички версии.





Шефът на ВВС генерал-майор Димитър Петров подчерта, че проверката на техниката е постоянна и минава през различни етапи. По думите му това е всеобхватен процес, който се контролира на различни нива.

Министърът на отбраната Георги Панайотов пък заяви, че Терзиев има опит с нощните полети, и добави, че жизненият цикъл на самолетите МиГ- 29 е до 2030 г.

Началникът на отбраната Емил Ефтимов даде да се разбере, че операцията продължава, докато не се загуби последна надежда. По думите му той поддържал връзка с началниците на отбраната на съседните държави. Според него до дълбочина до 100 метра може и сами да извадим останките на самолета без помощ на съюзниците.





„Спряна е плановата летателна дейност в Българската армия с изключение изпълнение на специални задачи, ако се наложи. Това каза на брифинг във Варна началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.
„Военноморските сили продължават операцията по издирването на самолета и същевременно операцията по търсене и спасяване, докато не загубим последна надежда". 


Четете още:

🔴 Трето сребро за нашите момичета на еврофиналите

🔴 Анахид Тачева съсипана, дъщеря ѝ се пропи    

🔴 Световен рекорд: Жена роди десет бебета





Източник: lupa





Коментари

горе