Глад за учители, стартовата заплата може да надхвърли 1600 лв.



Глад за учители по математика принуди директори да вдигат заплатите за тези специалисти. Проверка показа, че стартовото възнаграждение може да надхвърли 1600 лв., съобщава вестник "Телеграф" Това е с около 300 лв. повече от минимума за старши учител.





За трудностите, които среща в намирането на преподавател по математика, сподели директорът на столичното 119 СУ Диян Стаматов. Той разказа, че първият конкурс е бил три седмици. На интервюта се явили току-що завършили специалността кандидати, на около и над 50 години. Станало ясно, че до скоро са работили в туристическия бранш. „Математиката е сложен предмет, изисква опит и по-специфични умения“, мотивира директорът решението си да направи втори конкурс. Ситуацията се повторила. Затова заплатата, предлагана в началото, била повишена на 1600 лв. Стаматов призна, че може да я увеличи още, ако отново не намери преподавател. В 119 СУ има и свободни позиции за учители по физическо и начални учители. За тях има много кандидати. 45 били подадените заявления за физкултурник, а за начална педагогика около 20.





Сега търсенето на учители е в разгара си, съобщи Ваня Кастрева, началник на РУО-София. Директорът може да има фантастични идеи, но всъщност на терен работи учителят, коментира тя. В малките населени места е по-трудно. За съжаление включително и в София се търсят много преподаватели, каза още Кастрева. А тази година това са учители по математика, информационни технологии, чужд език, начален етап.

Интересът към различните училища е различен, както и заплащането. „Понякога за едно място могат да се борят и 100 кандидатури, понякога може да има много малко“, коментира още Ваня Кастрева. Недостиг на учители има във всички области на страната. Във Великотърновско през последните години има глад за учители по английски език и компютърни и информационни технологии.





Реализация

Причината е, че специалистите с такова образование предпочитат да търсят реализация в частните фирми, където заплащането е в пъти по-високо. В СУ "Ем. Станев" във В. Търново се търсят учители по кларнет и флейта, а в основното училище в Бяла черква преподавател за Клуб по интереси по фолклор. Като цяло обаче тази година от Регионалния инспекторат по образованието във Велико Търново са обявили само 21 свободни работни места за учители. За сравнение преди десетина години свободните места за областта преди началото на учебната година надхвърляха 50.





Учители по английски са най-търсените кадри на пазара на труда във Варна. Според обявените свободни позиции в Регионалния инспекторат по образование за предстоящата година в училищата на областта са необходими близо 100 начални и прогимназиални. Сред най-търсените са още начални учители, математика, преподаватели по БЕЛ, учители за целодневно обучение. Свободни места има и по физика и астрономия, биология, история, география и икономика, информационни технологии, както и детски учители и преподаватели за подготвителните групи. В отделни училища във Варна има нужда от психолози, логопеди, учители по практика и педагогически съветници. Учебните заведения търсят и учители по руски език, музика и изобразително изкуство. Търси се и помощен персонал - касиери, домакини, портиери, чистачи, огняри и общи работници.





По селата ги наемат на половин щат

Училища в малките градове и селата в Пловдивска област не могат да изпълнят изискването да осигурят пълен норматив преподавателски часове за учителите. Затова обявите, които тези училища пускат, са за лектори, пише "Монитор".

Например средното училище в село Маноле е обявило свободни места за учители по: физика и астрономия, философия, физическо възпитание и спорт, информатика и информационни технологии и начален учител. Две от позициите – за преподаватели по физика и по физическо, са за лекторски часове.





Дават им ваучери за храна

Търсените учители в област Кюстендил са малко над 30, като по-голямата част от позициите стоят свободни от началото на годината. Учителската професия е примамлива и заради осигуреното постоянно възнаграждение. Един учител започва със стартова заплата от приблизително 1200 лева. Допълнителен бонус е еднократното финансиране от 500 лева в началото на всяка година за работно облекло. Според бюджета пък всяко училище отпуска сума от 30 -40 лева като ваучери за храна. На базата на интереса към началния етап в пълна противоположност е ситуацията към прогимназията, където се търсят учители по математика и английски език.
 


Четете още:

🔴 Предупреждение към кандидат-пенсионерите

🔴 Доживяхме! Ремонтите по магистралата за морето изцяло приключиха

🔴 Патоанатомът, направил аутопсията: Людмила Живкова е умряла от удавяне    





Източник: Днес.БГ





Коментари

горе