Баба Иванка хвърли патериците след присаждане на хрущял от ухото в коленната и тазобедрената става / СНИМКИ



Възрастната жена от Самоводене е сред първите жители на региона, лекувана чрез течен регенериращ имплант

 

ИВАНКА ДУПАЛОВА ОТ САМОВОДЕНЕ ПОБЕДИ БОЛКАТА ОТ ИЗНОСЕНИТЕ СТАВИ С ПОМОЩТА НА МОДЕРЕН МЕТОД ЗА ПРИСАЖДАНЕ на течен възстановяващ увредата имплант от собствена тъкан. Иновативният способ е дело на д-р Иван Узунов, който от 7 години преглежда в ДКЦ 1 Велико Търново и помага при ортопедични проблеми на жителите на областта. Пациентката била в почти крайна фаза на дегенерация на ставите, живеела на обезболяващи медикаменти и не можела да се движи. По думите на специалиста ефектът от интервенцията при възрастната жена бил под въпрос предвид тежкото й състояние. Резултатът обаче е повече от задоволителен, защото самоводчанката отново е на крака след процедурата и се чувства като нов човек.





Износването на дясната коленна и тазобедрена става на Иванка стартирало преди 5 години, но ситуацията рязко се усложнила през последните 2. Шегува се, че смучела болкоуспокояващи като бонбони, а в един момент се обездвижила, а страданията станали толкова силни, че вече не можела да си намери място. Личната й лекарка я насочила към д-р Иван Узунов, който след прегледа й предложил алтернатива на класическата операция за смяна на тазобедрена става, която масово се прилага от ортопедите.

„Методът е регенериращ. Изследванията са доказали, че там, където е унищожен или частично увреден хрущялът в ставата, най-добрият начин да се замести е със собствена хрущялна тъкан. Единственият такъв, който може да се размножава, се намира в ушната мида и в носната преграда. По медицински и естетически съображения не се взема от носната преграда, защото е по-болезнено и може да доведе до деформации, а се използва задната част на ухото. А след това хрущялът се възстановява“, обясни специалистът.





УТОЧНИ, ЧЕ ЗА ЦЕЛТА СЕ ВЗИМА МИКРОПРИСАДКА С РАЗМЕР ОТ 1 ДО 1,2 ММ, КОЯТО СЕ ПОСТАВЯ В СПЕЦИАЛЕН ПРЕПАРАТ и с помощта на ултразвук тъканта се раздробява на частици до 80 микрона. При този мащаб клетките са най-подходящи за трансплантиране в ставите.

„Изработва се т.нар. хондроцитна маса, която представлява течност като гел и чрез игла и спринцовка се вкарва в засегнатия участък. След няколко седмици до месец започва да се усеща подобрението, като първоначално настъпва облекчение на болката, а след това прогресивно увеличаване на обема движения в ставата“, заяви д-р Узунов.





При баба Иванка износването на тазобедрената става било в последната четвърта степен. Въпреки това рискували и на 19 март т.г. направили интервенцията в болница „Доверие“ – София, където ортопедът оперира пациентите от кабинета си във Великотърновска област. След като станало ясно, че способът дава отличен резултат, предприели същото и при коленната става, която пък била в трета степен на износване.

„Вече няма болка, дискомфортът изчезна. Още в болницата успях да стана и да ходя, а след изписването се върнах към ежедневните си дейности. Имам много познати със сменени стави, разказват ми, че ги боли, че получават възпаления и не могат да ходят. Много съм доволна от решението си да се подложа на този способ и нямах никакви притеснения“, твърди самоводчанката.





„Докторът ми даде направление, което поема престоя в болницата, а за моя сметка бе само консумативът“, обясни тя.

Д-р Узунов допълва, че интервенцията няма противопоказания, защото в организма не се вкарва химикал или алерген.

Предстои Иванка да се сдобие със специални ортопедични обувки, с които да се регулира скъсяването на единия крак вследствие на износените стави.

Около 8 души от областта са преминали през иновативната интервенция, а способът се практикува у нас от началото на 2021 г.

Галина ГЕОРГИЕВА

Снимки: авторката


Четете още:

🔴 Дизайнер сътвори сватбена рокля от медицински маски / СНИМКИ

🔴 Шок и ужас! Дядо уби съперник за дама и още трима в старчески дом във Варна

🔴 Разводът излезе скъпо на Орхан Мурад, бившата му жена продава мезонет





Източник: Борба.БГ





Коментари

горе