Дъщеря се оплака от старчески дом: Вкараха баща ми в гроба / СНИМКИ



76-годишен пенсионер от Пловдив е настанен в Дома за стари хора „Св. Георги“ на бул. „Дунав“. На 27-ия ден обаче състоянието му се влошава необратимо, закаран е в болница в тежко състояние, но след няколко часа умира. Дъщеря му Снежана е убедена, че вината за смъртта е на персонала в ​старческия дом. Подозренията й се потвърждават от аутопсионния протокол. Пловдивчанката е сезирала РЗИ, които, от своя страна, са ​уведомили прокуратурата и Агенцията за качество на социалните услуги към МТСП. Снежана разказа за преживяното пред „Марица“, като чрез историята си иска да предупреди хората да не прибягват до услугите на социалната институция на бул. „Дунав“.





Дъщерята Снежана

Възрастният Нончо бил с прекаран инсулт. Преди повече от година си чупи таза при падане и се налага да му сложат пирон. След инсулта и интервенцията пенсионерът е обездвижен. Положението, в което се намира, изисква някой да се грижи за него. Миналото лято децата му решават да го настанят временно в хоспис в пловдивското село Ягодово.





„След премеждията там все пак успяхме да си приберем баща ми жив. Той беше на легло след инсулт и пирон в таза два месеца. Гледахме го вкъщи известно време с помощта на жена, на която заплащахме за услугата. После се наложи временно да го настаним в хоспис. В Ягодово го бяха оставяли да се храни сам въпреки изричното ми предупреждение, че не може, и се налага някой да го храни, както правех вкъщи. Когато си го взехме от Ягодово, баща ми направо живна. Имам свидетели на случилото се“, разказа Снежана пред медията ни.





Тя и брат й са пред дилема как да се справят. Жената, която е полагала грижи за баща им, се разболяла от коронавирус. Пред тях останали вариантите сами да се справят или отново да търсят къде да го настанят. Вниманието им привлича Домът за стари хора на бул. „Дунав“.

Цената там е сравнително ниска - 520 лв. месечно,

в сравнение с други места. Снежана и брат й решават да си поделят разходите и да оставят Нончо там за 2-3 месеца.

Така на 10 април тази година пенсионерът постъпва в Дом за стари хора „Св. Георги“. Снежана подписва договор и е спокойна, че баща й ще получи необходимите грижи.

Минават 27 дни. През цялото това време пловдивчанката няма право на свиждане заради пандемичната обстановка. На 6 май тя получава обаждане, че баща й е много зле. „Обадиха ми се няколко минути преди да се влоши необратимо, така и не го видях жив. Разбрах, че е

закаран в болницата, когато буквално вече е бил в септичен шок.





Медицинското лице от дома разправяше, че не го искали в болницата, и така нататък. Има точка в договора, подписан с тях, според която те са длъжни да ме уведомят при влошаване на здравословното състояние. Но това не бе направено навреме“, посочи Снежана.

Почернената дъщеря очаква аутопсионния протокол 2 месеца. „Аутопсията показа три вида бактерии, характерни за вътреболнична инфекция, оттам сепсис и смърт. Пуснах жалба в Регионалната здравна инспекция. Още като разбра за какво става въпрос, служителката там ме пита защо пак идвам. Обясних, че за първи път съм тук по този повод, а тя ми отговори, че предния ден отново някой е идвал да подава оплакване за този дом“, обясни Снежана.

Получила е и писмен отговор от директора на Регионалната здравна инспекция д-р Сийка Димчева, в който се констатира, че от Дома за стари хора не са я информирали навреме за влошеното здравословно състояние на възрастния мъж. При извършени проверки здравните инспектори са установили нарушения на санитарно-хигиенните изисквания, а поради факта, че





Домът не е вписан в регистъра като обект с обществено предназначение,

е съставен и акт.

Към момента има издадена заповед от директора на РЗИ за временно спиране експлоатацията на обекта. „При поредна проверка, извършена на 2 август, е установено, че заповедта за спиране не се изпълнява, за което е сезирана Окръжната прокуратура и е уведомена по компетентност Агенцията за качеството на социалните услуги към Министерството на труда и социалната политика“, се казва в отговора на жалбата. Вътре се уточнява, че домовете за стари хора са социални, а не лечебни заведения, като в тях се предлагат социални, а не медицински услуги. Затова контролът на качеството на социалната услуга е в правомощията на Агенцията за социално подпомагане.

„Когато отидох да взема декубиталния дюшек от дома, тъй като трябва да се върне на социалните, се засякох с управителя на дома.  Казах му, че вината е тяхна и че има аутопсионен протокол. Той ме попита какво искам от него. Отговорих му: Нищо. Сезирала съм когото трябва, разказа още Снежана. Тя заяви, че смята да ангажира адвокат със случая, тъй като знае колко е мудна правосъдната система и че едва ли ще се стигне до задоволителен резултат.









Управителят Георгиев:

Ние не сме Господ

„Марица“ потърси за коментар и Дома за стари хора „Св. Георги“. Управителят Георгиев коментира пред медията ни, че пенсионерът бил докаран при тях в тежко състояние. „Беше мръсен, брадясал, с куп декубитални рани. Сестрата е почиствала раните му, когато забелязала, че здравословното му състояние се влошава. Веднага се обадила на Бърза помощ. Тоест, ние сме направили каквото трябва. Ние не сме Господ или болница. И тя може да го е докарала с бактериите, а обвинява нас. Като толкова се е притеснявала за него и е имала желание да го гледа добре, защо не го е направила! Госпожата е подписала договор и вътре пише, че домът не носи отговорност при смърт. Каквото зависи от нас и е трябвало да се направи, е направено както трябва“, посочи Георгиев.


Четете още:

🔴 Дъщеричката на 88-годишния Финци говори 3 езика

🔴 Алекс Раева призна за срамна издънка при Слави

🔴 Палавата Мария се омъжи на тайна гръцка сватба! Вече е с нова фамилия





Източник: Марица





Коментари

горе