Ватикана крие под земята най-големите скандали в историята



Тайните архиви на Ватикана са може би едно от най-загадъчните места в света. Самият архив е последният дом на някои от най-важните документи в европейската история и само няколко избрани човека имат достъп до тях. Част от архива е недостъпен дори за папата, пише порталът All Day.





Ватиканският архив е истински лабиринт от коридори и рафтове с книги, простиращи се на площ от 85 километра под двора на Ватиканския музей. Милиони документи за църковната история и църковните дела са скрити под слоеве бетон.

Традицията за стриктно съхраняване на всички документи е валидна от векове и едва през 1881 г. само една част от архива е отворена за изследователи. Въпреки това, дори тези, които получават достъп, около 1000 учени всяка година, нямат свободата да видят всичко. Те трябва да потърсят конкретен документ и след това пазителите на архива да им дадат точно него и никакъв друг.





Някои документи и писания са достъпни за обществеността, но както при всеки друг таен архив, множество теории на конспирацията се въртят около Ватикана. Поради мрежата от секретност около архивите, няма доказателства, че публикуваните документи са представителен пример за скрити писания под Ватикана. Някои теории на конспирацията твърдят, че Ватикана крие документи, които отричат ​​съществуването на Исус Христос, доказателства за съществуването на извънземни и дори точното местоположение на Светия Граал.

Отлъчването на Мартин Лутер





Освен многобройните конспиративни теории и почти невероятните истории за писания в студените коридори под Ватикана, публичните документи са не по-малко интересни. На сравнително скорошната изложба на ватикански документи Lux Arcana за първи път пред обществеността е представена оригиналната прокламация за отлъчването на Мартин Лутер. На 3 януари 1521 г. папа Лъв X пише булата Decet Romanum Pontificem, в която тържествено осъжда Мартин Лутер и протестантството, което той проповядва. Лутер изгорил своето копие, но папското е запазено във архива на Ватикана.

Друг документ е искането за анулиране на брака на английския крал Хенри VIII. Повече от 80 свещеници и благородници от средновековна Англия молят папа Климент VII да анулира брака на техния крал, който не може да се сдобие със син от Каталина от Арагон. Почти метър хартия е изразходван за обяснение на всички причини, поради които бракът никога не е бил валиден, но Климент отказва да го анулира, което довежда до отделянето на Англия от Римокатолическата църква и началото на Реформацията на английската църква.





Много публикувани документи отбелязват важни събития в историята. Един такъв запис е оригиналното писмо от кралица Мария от Шотландия. Тя пише на папа Сикст V само седмици преди екзекуцията си по подозрение, че иска да убие братовчедка си, английската кралица Елизабет I. Тя пише, че е вечно лоялна към Католическата църква и че нейните врагове само подхранват слуховете, че иска да убие кралица Елизабет.

Съдебни процеси

Много документи са обикновени, като например преписи от процеси във Ватикана. И все пак дори в такива сухи купчини хартия се крият истински перли. А именно, Ватикана има и преписи от процеса срещу Галилео Галилей обвинен в ерес. През 17 век Галилей е признат за виновен и прекарва последните години от живота си под домашен арест във Флоренция.





Галилей се защитава, като казва само теориите за хелиоцентризма, че Земята се върти около Слънцето и че той не вярва искрено в тях. Инквизицията не му вярва и през 1633 г. папа Урбан VIII признава Галилей за виновен.

Световна история

Повечето от публикуваните документи се отнасят до европейската история, но китайската императрица Уанг изпраща писмо до Ватикана през 1650 г. Тя пише върху коприна, че е приела католицизма и е сменила името си на Елена. Императрицата кръщава осиновения си син Йонгли Константин, на името на един от римските императори.





Краят на 17 и началото на 18 век е белязан от множество научни открития. Бразилският свещеник Бартоломеу Лоренцо де Гусмао иска да влезе в историята и работи по направата на летящ кораб с форма на птица. Той обаче остава в историята като свръх амбициозен и оптимистичен изобретател, който никога не излита. Гусмао казва, че летящият му кораб ще бъде готов за първия полет на 24 юни 1709 г., но разбира се няма  нищо от това. Португалска инквизиция му забранява да продължи въздухоплавателните си разследвания и го преследва заради тях.


Четете още:

🔴 Жена се качи на репатрак, за да попречи да вдигнат колата й / СНИМКА

🔴 Чудо: Клисарка видя сълза в очите на Богородица Скоропослушница

🔴 Директорската заплата удари 1.5 млн. лв.





Източник: Труд





Коментари

горе