Кърлежите бягат надалеч от тези 3 растения



В края на пролетния сезон и настъпването на летния се сблъскваме с чести превалявания и следователно по-висока влажност. Тя обаче е предпоставка в тревните площи да се появят различни паразити, бактерии и насекоми. Най-познатите и опасните от тях са бълхите и кърлежите. 





Особено важно е, ако имате домашен любимец вкъщи, да се погрижите добре за градината си и да обезопасите мястото така, че рискът от кърлежи да е минимален. Същото се отнася и ако в дома има постоянно играещи си навън деца.

Знаете ли, че това е постижимо и чрез засаждането на определени видове растения, имащи способността да прогонват тези досадни насекоми? В комбинация с останалите традиционни методи за предпазване от кърлежи и бълхи, ще постигнете максимално удовлетворяващи резултати.





Всички насекоми се отблъскват от определени миризми, в това число влизат и бълхите и кърлежите. Ето кои ароматни растения могат да ги държат далеч от дома ви:

Розмарин

Разбира се, всички знаем колко ароматна е тази подправка. Освен ползите й в кухнята, можем да се възползваме и от нейното приложение в градината. Розмаринът съдържа натурални етерични масла, които са силни и с пестициден ефект. Именно това държи настрана от вашия дом всички вредители от вида на бълхи, кърлежи, комари, акари, листни въшки и т.н.





Пелинът освен че ни спестява главоболията от тези досадни насекоми, има и много впечатляващи и интересни сребристо-зелени цветове, които са чудесно и красиво допълнение към всяка градина. Макар ние да не усещаме толкова неприятна миризма, тя е нетърпима за враговете ни в лицето на насекомите. От листата му се разпространява аромат, който спира летящите и пълзящите насекоми да се настанят в двора ви и да повредят растенията ви. Освен за тях, пелинът действа и като отблъскващо средство за молци и комари.





Чесън

Разбира се, няма как да минем без чудотворния чесън. Той се използва, смело можем да твърдим, при проблеми във всеки аспект от живота ни. Свойствата му са наистина уникални, а ароматът е излишно да коментираме. В този случай именно силно изразеният му аромат ни е от голяма полза. Така, както на нас не ни е особено приятно миризмата на чесън да се “впие” в нас, така и насекомите предпочитат да стоят далеч от това растение. 

Миризмата му отблъсква кърлежи и бълхи, както и вушки и комари. Ако имате проблеми с насекомите у дома, поставете няколко скилидки чесън на различни места у дома, за да ги прогоните.


Четете още:

🔴 Когато възрастта е без значение: какви „горещи" баби / СНИМКИ

🔴 В "Ергенът" стана нетърпимо, зрители крещят: Късай, Алекс! Върни му розата

🔴 ДЪНО! Благо Джизъса заложи колата, няма пари за сватба / СНИМКИ





Източник: Актуално





Коментари

горе