Защо Лили Иванова маже тялото си с кал / СНИМКИ



Знаехте ли, че легендарната изпълнителка маже тялото си с кал, за да поддържа перфектна си форма? 





Рецептата за младост на Лили Иванова отдавна е известна. Според запознати, примата на българската естрада се запасявала с лечебна кал в буркани - това е нейната "тайна" рецепта за здраве и добър външен вид, но откъде е взимала лечебна кал?

Специални доставки с буркани лечебна кал правили на Лили Иванова от курортното карловско градче Баня, където има находища на лековития продукт и специално обособена зона за любителите на кални бани.






Поглед към откритото калолечение в град Баня:



С какво се отличава калта в курорта?

Град Баня е ефективен балнеологичен център заради прекрасното съчетание между специфична минерална вода и лечебна кал. Лечебната кал в Баня е близка по състав с този на водата, която минава през същите пластове. В калта обаче освен сяра и водород, има много хормони и минерали, каквито слагат в хранителните добавки например.






Калонаходището се намира до станалия напоследък печално известен санаториум. Касае се за торфено находище с площ около 30 дка, пропито от минерална вода. Дебелината на торфения пласт е различна 30-40-50 см, до 1,5 метра. Торфът е органичен, от растителен произход, обогатен с елементи от минералната вода. Има тъмнокафяв цвят, мазен за пипане, със слаб мирис на сероводород, съдържа газове, хормони, антибиотици, витамини. Калта се вади, пречиства се, разрежда се и се прилага под формата на апликации. Проблемният участък се намазва и се завива с найлон, който поддържа температурата. Престоява се 15 – 20 минути.








Калта действа болкоуспокояващо и противовъзпалително. Ускорява и разнасянето на отоци на тъканите. Позитивното влияние на лечебната кал върху обмяната на веществата и тъканното хранене, засилва регенерацията на тъканите. Подтиска се стомашната секреция, което особено важи за солната киселина. По време на престоя в калта се учестява сърдечната дейност с 10-15 удара в минута. Влиянието върху кръвното налягане е двуяко – отначало то намалява, след което се повишава леко. Чрез калолечението се въздейства не само върху дадено страдание, но и върху защитата на целия организъм.






Обществените кални бани в град Баня са едни от най-посещаваните през летния сезон:

Калните бани са под открито небе. Разполагат с два басейна с лечебна кал. Единият е с по-хладка кал 37° С, а другият – с по-топла – 39° С. След калолечебни процедури тялото се измива и се влиза в топъл басейн с минерална вода. Има и шезлонги за релакс и събиране на слънчеви лъчи.


Четете още:

🔴 Кърлежите бягат надалеч от тези 3 растения

🔴 Когато възрастта е без значение: какви „горещи" баби / СНИМКИ

🔴 В "Ергенът" стана нетърпимо, зрители крещят: Късай, Алекс! Върни му розата





Източник: glasnews





Коментари

горе