Четвъртокласничка от Златарица единствена от областта е със 100 точки по български език



Излязоха резултатите за региона от външното оценяване за четвърти клас

Ивона Конакчиева от СУ „Св. св. Кирил и Методий“ – Златарица, единствена от Великотърновска област е оценена със 100 точки по български език и литература на външното оценяване. Вече излязоха резултатите както по български език, така и по математика, които като цяло показват една не много радостна картина. И по двата предмета има отстъпление в сравнение с миналата година. Общо за област Велико Търново средният успех по родния език, измерим в точки при 100 максимални, е 70, 39. Това е с почти 4 точки по-слаб резултат от предходната учебна година. Но тъй като средният резултат за страната е с 4,21 точки по-нисък, спадът е съизмерим на национално ниво.





Най-добре са се представили четвъртокласниците от ОУ „Патриарх Евтимий“, СУ „Емилиян Станев“, ОУ „Бачо Киро“, ОУ „Димитър Благоев“. Първите три училища в тази своеобразна класация са с 82 точки. С най-нисък резултат с общ успех под 30 точки са училища все в малки населени места – в селата Водолей, Върбица, Алеково, Писарево, Балван, Морава.





Доста по-нисък е средният общ резултат по математика на всички училища в областта – 54,28 точки. Разликата в сравнение с миналата година е 5,9 точки надолу. Училищата с най-висок среден успех са почти същите – ОУ „Патриарх Евтимий“, ОУ „Бачо Киро“, СУ „Емилиян Станев“, ОУ „Димитър Благоев“, ОУ „Иван Момчилов“ – Елена, СУ „Димитър Благоев“ – Свищов, ОУ „П. Р. Славейков“. От РУО уточняват, че в тези всички училища има достатъчно голям брой ученици, за да покажат един по-висок среден резултат.





Първенец е ОУ „Патриарх Евтимий“ с най-висок среден резултат от 72,24, следващите плавно слизат надолу до 65 точки. По този предмет училищата под 30 точки са много – 18.

„Все още не е направен анализът и не мога да кажа защо резултатите са по-ниски тази година. При положение че форматът беше същият, организацията на изпита също… Но имахме по-сериозен контрол при провеждането на външното оценяване. От сайта на МОН е видно, че средният успех в точки на всички ученици по български език и по математика ни отреждат 10-о място в страната“, коментира за в. „Борба“ началничката на РУО – Велико Търново, Розалия Личева.





Въпреки по-слабите общи резултати за областта, имаме много отличници – 11 са учениците, които имат и по двата предмета над 95 точки. Това са Боряна Митева, Даниел Бочуков, Ивон Райкова и Никола Пехливанов от ОУ „Патриарх Евтимий“. От ОУ „Димитър Благоев“ е Дияна Галова, от ОУ „П. Р. Славейков“ е Виктория Гроздева, от СУ „Емилиян Станев“ – Калина Велкова, Калоян Йовчев и Стефани Желева. Отличничката от СУ „Вичо Грънчаров“ е Кристина Енчева, а от СУ „Бачо Киро“ – Павликени, е Иван Александров.

Общо 64 ученици са с над 95 точки, като 30 са по български език, а 34 по математика.

Ана Райковска


Четете още:

🔴 10 съвета как да се предпазим от силните магнитни бури

🔴 Ето ги първите 6 депутати на Слави, които го изоставят / СНИМКИ

🔴 Накарайте розите да цъфтят дълго и пищно с помощта на картоф





Източник: Борба.БГ





Коментари

горе