Всеки българин трябва да види това

Климатици срещу смога в София идат... Ще сгряват не само ромските души


Вторник, 18 Дек. 2018

Столична община предвижда да купи климатици и печки на пелети на 20 000 семейства, които сега се топлят на дърва. Идеята трябва да се реализира до началото на 2022 г. по няколко проекта, съобщи зам.-кметът на София по екология Йоана Христова на семинар в Правец.

В момента 55 000 домакинства в София се топлят с твърдо гориво, целта е за три години да бъдат подменени инсталациите.

По Оперативна програма "Околна среда" София ще кандидатства за 44 млн. лв.

"Проектът е на два етапа - първо трябва да подготвим поредица от анализи, за да определим кои са най-подходящите уреди - климатици, печки на пелети, включване към топлофикация или газификация. С приоритет ще се подменят инсталациите за отопление в санирани сгради. Предвиждаме максимално кратки срокове за изпълнение", обясни Христова, цитирана от "24 часа".

Подмяната на инсталациите на домакинства, които се топлят на твърдо битово гориво, се предвижда и по проект по програма Life+. Освен това общината подготвя пилотна програма, с която ще финансира покупката на филтри за комините на частни сгради. По европейски проект предстои да се поставят първите 25 филтъра на частни сгради.<

Само преди дни, заради силно отровния въздух в столичните квартали около "Факултета", от махалата си поискаха от държавата или Столичната община климатици. Според местни жители, ако на всички роми бъдат купени безплатно климатици, те нямало да замърсяват въздуха с горенето на отпадъци, които събират от улицата и кофите за боклук.

Един от тях - Асен Юлчев, дори определели ценовия диапазон на климатиците - 300-400 лв. По-мощни трябвало да бъдат за многодетните семейства, като Юлчев допълни, че всички щели да си плащат тока. Според него парите можели да дойдат вместо да се увеличават депутатските заплати.

Жителите на "Красна поляна", който е един от най-замърсените в столицата, пък искат криминализиране на горенето на опасни отпадъци. Кметът на района Иван Чакъров обясни, че и сега се наказва това деяние, проблемът е, че в повечето случаи извършители на тези деяния са непълнолетни и няма как да бъдат задържани.

Друга мярка срещу мръсния въздух в столицата ще бъде и по-честото миене на улиците в града през следващата година.

От сегашните 12 пъти годишно миене за догодина се предвижда улиците да се мият 24 пъти. С 24% се увеличава машинното метене за сметка на ръчното. Улиците с градски транспорт вече ще се мият само от машини. С цел превенция срещу нерегламентирано горене ще се увеличи и събирането на едрогабаритни отпадъци. Над 50 контейнера за стари дрехи и текстил ще бъдат поставени из града в следващите месеци, добави Йоана Христова.

Общината ще търси финансиране и на идеята за отопление с фотоволтаични инсталации за част от животните в зоопарка, както и приюта за кучета в Горни Богров.

Ако Ви е харесала статията, подкрепете ни във facebook!Източник: Днес.БГ

Следваща статия:
ПСИХОЛОГ СПОДЕЛЯ 6 ПРОСТИ ПРАВИЛА, КОИТО ПОМАГАТ ДОРИ НА НЕВРОТИЦИТЕ ДА УЛЕСНЯТ ЖИВОТА СИ

Коментари

Видео на деня

горе