Открий България… в Буенос Айрес




Знaмeнатeлнo културно събитие в живота на българската общност в Аржентина беше представянето на родната култура в аржентинската столица. Гражданската асоциация „Българите в Аржентина“, с подкрепата на правителството на автономния град Буенос Айрес и корпорация „Буенос Айрес Юг“, запозна публиката с красотата и многообразието на българската самобитност. Културният център „Адан Буеносайрес“ предостави изложбената зала, в която беше представена експозицията „Открий България“. Изложбата е насочена към популяризирането на нашата родина в латиноамериканската страна и нейната цел е да улесни създаването на културен мост между двата народа, представяйки отечеството ни в тази част на света, с неговите природни красоти, историческо наследство, традиции и обичаи, изявени личности, фолклор, национална кухня и др. Творбата на Гражданската асоциация „Българите в Аржентина“ е изработена с любов и уважение към традиционния ни бит, с желание да се изтъкнат съкровищата, съхранени от нашия народ.
Кулминацията на културното събитие беше централния акт, проведен на 2 декември. Беше показано ревю-спектакъл на национални носии от различни фолклорни области на България. Част от костюмите са дарени от Държавната агенция за българите в чужбина.
Интернет радио „Моята България“ - гласът на българите в Аржентина, посвети извънредна емисия на представянето на България в Буенос Айрес. Особено място в предаването беше отделено именно на тези оригинални, колоритни, богато украсени носии, които са неразделна част от богатството на нашия фолклор и едно от нещата, правещи народа ни толкова специален и различен.
На тържеството присъстваха представители на българската общност, на аржентински институции и организации, както и младежи от различни училища от Буенос Айрес, привлечени от живописната ни култура.
С този представителен акт Гражданска асоциация „Българите в Аржентина“, освен всичко друго, ознаменува отминаващата година и отправи приветствие за настъпващите коледни и новогодишни празници.
Събитието беше уважено от страна на Държавната агенция за българите в чужбина и Фондация „Звезден старт на таланти“, със съответно изпратени до дружеството в Буенос Айрес поздравителни адреси.


Четете още:

🔴 Пробуди се, народе!

🔴 Българин е всеки човек, който носи в себе си: Честност, Справедливост, Разумност и Доброта!

🔴 Българската именна система от древноста до днес (Именник на българският етнос)









Коментари

горе