Дигиталнибиблиотеки. бг



Въпреки че Умберто Еко призовава за защита на хартията и учение не само онлайн, удоволствието от четеното в наши дни е осезаемо подпомогнато от възможността да не носим винаги със себе си печатните издания на четивата, на които сме се посветили.

За мнозина дори е-книгите са предпочитани, когато става въпрос за пътуване и спестяване на излишни килограми багаж или пък за намиране на решение, когато домашната библиотека отдавна заплашва да ни затрупа.

Библиотеките и читалищата са изключително удобно средство за използване на литература от всякакво естество под наем. Техните дигитални варианти, както и виртуалните библиотеки понякога дори повече, защото ни спестяват време и усилия да стигнем до тях. Не че усещането от допира до хартията е нещо, което може да има заместител, но... наистина понякога е по-удобно иначе. Да не говорим колко ползи биха изтъкнали веднага и природозащитниците.

Днес в поредицата "Удоволствието от четенето" решихме да съберем на едно място малко повече информация за състоянието на дигиталните и виртуални библиотеки в България. Ето какво открихме:

Национална библиотека "Св. Св. Кирил и Методий"

Разбира се, няма как да не започнем от най-голямата институция в това отношение - Националната библиотека, която започва дигитализацията на книжовното наследство, което съхранява в себе си, още през 2006 г. От 2007 г. сканираните изображения вече са достъпни за ползване и чрез сайта на библиотеката. До настоящия момент в електронен вариант вече могат да бъдат открити около 330 хил файла, в които влизат ръкописи, старопечатни книги, непубликувани документи от Българския исторически архив и от Ориенталския отдел, портрети и снимки, графични и картографски издания, български вестници и списания от периода 1844-1944 г. – изображения и техните метаданни.

Търсенето се осъществява чрез специализиран софтуер DocuWare. Дигиталните копия в пълния им обем се предоставят на свободен достъп. Дигиталната библиотека е структурирана в зависимост от вида и хронологичния обхват на документите в няколко колекции, които са подразделени в отделни кабинети.


Едни от последните ценни документи, добавени в дигиталните "рафтове" на Националната библиотека са голяма част от колекцията й със славянски ръкописи от ХІ до ХІХ в.. Това обаче не е всичко. Може да търсите документи още от колекции като "Българският XIV век", "Гръцки ръописи", "Други чуждоезикови ръкописи", "Славянски кирилски печатни книги XV - XX" и "Български старопечатни книги (1806-1878 г.", "Чуждоезикови старопечатни и редки книги ХV - ХХІ", както и документи, кореспонденции, кондики и фотографска колекция и портрети от Българския исторически архив. Има още арабски, турски, персийски ръкописи, дефтери, сиджили, ориенталски документи, колекция с оригинална графика, печатна графика, албуми и художествени ръкописи и картографски издания. 

Дигиталните файлове могат да бъдат разгледани по азбучен ред. Продължаващите издания пък могат да се видят в списък според мястото на издаването им, а отделно може да се запознаете и с изданията, които предстои да бъдат дигитализирани.

Свободен каталог на НАБИС

Националният каталог на академичните библиотеки в България също предоставя достъп до дигиталните файлове на Националната библиотека, изброени по-горе. Заедно с тях обаче са и дигиалните колекции, платените бази данни и списания на библиотеките учредили - Централна бибилиотека на Българскаа академия на науките, Софийски университет "Св. Климент Охридски" и Американски университет в България, както и на нейните асоциирани членове, сред които са голяма част от висшите учебни заведения в страната.

Чрез каталога на НАБИС потребителите могат да търсят в базите данни с научна информация на Elesevier - Science Direct (над 2600 научни списания в областта на естествените, медицинските, биологични науки и социалните науки) и SCOPUS (най-голямата библиографска наукометрична база данни), достъпът до които е осигурен от Министерството на образованието, младежта и науката. Могат и да заемат книги, части от тях, статии или други библиотечни документи от библиотеките в НАБИС, да имат свободен достъп до библиографските данни на 2 496 383 книги, периодични издания, карти, графики, дигитални копия, включени в Своден каталог НАБИС.

С едно търсене може да научите в коя библиотека се намира книгата, която ви интересува, както и да имате свободен достъп до дигиталните копия на българската възрожденска книжнина от фондовете на библиотеките на БАН и на Университетска библиотека "Св. Климент Охридски.

Столична библиотека

От началото на септември тази година Столичната библиотека има нов информационен център в интернет, който може да се ползва и през мобилни устройства. Благодарение на него читателите не само могат да търсят книги в каталога й, но и да ги резервират и да поръчат в кой клон на библиотеката да ги получат, разказа преди време пред "Дневник" управителят на фирмата, създала центъра Никола Бажлеков.

Търсачката в сайта търси както в каталога на Столична библиотека, така и чрез търсачката за световни библиотечни бази данни EPSCO и в интернет. Онлайн могат да бъдат четени без регистрация редица книги и периодика от 1878 до 1944 г. в съществуващите онлайн ресурси на библиотеката. Засега те се отварят от частта "Обединени електронни ресурси" на библиотеката. Има и класация на топ 20 книгите според техния рейтинг.

Словото - виртуална библиотека

Виртуалните библиотеки всъщност понякога са доста по-поулярни и от дигитализираните варианти на големите държавни и общински такива. Един от добрите примери в този смисъл е сайтът "Словото", който започва да работи през 1999 г., когато е учредено и Сдружението с идеална цел със същото име. През 2003 г. сайтът печели и награда "Христо Г. Данов" за принос в развитието на българската книжовна култура в категорията "Електронно издавани и нови технологии".

В него има различни български издания от различни епохи - преди, по време и след световните войни, както и някои от първите електронни публикации. За автори може да търсите по азбучен ред, но има и обикновена търсачка по заглавия. Има и издания не само на български, но и оригинали и преводи на български заглавия на френски, английски, немски, испански, руски и гръцки, а каталогът се обновява непрестанно.

"ХуЛите"

Сайтът "ХуЛите" е посветен на новата българска художествена литература и е създаден с цел да помогне на нови и неутвърдени автори да публикуват своите произведения, да даде възможност за комуникация между тях и същевременно да запознае любителите на литературата с техните творби, казват неговите създатели в сайта си.

В него се публикват само авторски произведения или собствени преводи, като при публикуване на преводи създателите на сайта изискват оригиналният текст и е задължително да се посочи авторът на оригинала. Произведенията се публикуват по воля на автора, без претенции за хонорар или други плащания, като сайтът не носи отговорност за нарушени авторски права и не взима отношение при възникнали спорове.

Порталът LiterNet

В специализирания портал LiterNet, който съчетава издателство, списание и новини от света на литературата и културата, може да откриете и шарен каталог от е-книги - от художествена литература, пиеси, биографии, повести, антологии до научни текстове, както и учебници и учебни помагала.

Моята библиотека Chitanka

Едно от може би най-популярните места за откриване на българска и чуждестранна литеаратура от всякакво естество е сайтът "Моята библиотека", познат повече като Chitanka. Голяма част от произведенията вътре са взети от библиотеките на Александър Минковски и на Мандор. " Друга част от текстовете са пратени от авторите или преводачите им или от хора, които са се потрудили да ги цифровизират. Всички останали са дошли от дебрите на Мрежата", пишат създателите на сайта.

Вътре може да четете текстовете директно през браузър, а освен това могат и да бъдат свалени. Търсенето става по азбучен ред или по заглавие. В раздела "История" може да се проследи и последователното качване на отделните произведения по месеци. Каталогът откъм жанрове и видове издания е наистина богат и разнообразен - от художествена литература, през периодични издания, сред които и за деца, някои научни трудове и общо взето, какво ли още не.

Сайтът предлага и информация за творбите, които предстои да бъдат добавени в библиотеката от потребители. Най-новото може да откриете в секцията за нови произведения, където от последните дни има множество събрани произведения на Уилям Шекспир, като заглавията не спират да набъбват.

Електронна библиотека

Сайтът предлага голяма брой безплатни електронни книги, сред които има различна художествена литература - българска и преводна, природна, приложна, окултна, социална и хуманитарна. Сайтът разполага и с видеотека, която обаче не може да се похвали с особено богат избор от заглавия.

BooksBG.org

Друга опция за онлайн местенце с различни безплатни електронни книги е сайтът BooksBG.org, където има над 500 заглавия от художествената литература, над 150 научни, 59 езоерични, 56 детски, 48 на тема компютърна техника, 46 за дома, както и още на тема мистика, духовно усъвършенстване, религия и 22 аудиокниги.


Audioknigi.bg

Сайтът AudioKnigi.bg е сравнително нов, но все по-бързо набира популярност, а и каталогът му със заглавия набъбва. Проектът за него е на продуцентска къща D&D Factory и цели да дава бърз и лесен достъп до класически български произведения и нова българска литература на български език в аудио формат. Книгите не се предоставят безплатно, а се купуват по електронен път в най-универсалния mp3 формат, след което могат да бъдат слушани на компютър или мобилно устройство.

Преди няколко дни в каталогът им бяха добавени аудиоварианти на вестник "Стършел", а освен това може да чуете и множество детски приказки, както и популярни съвременни, както и класически български романи и книги. Някои от инициативите им включват и записи на четения на самите автори като Георги Господинов например.


Четете още:

🔴 De aarde en haar volken или нидерландският National Geographic от XIX век

🔴 Независимостта еакт на националнодостойнство

🔴 Комунистите забраниха 22 септември като фашистки празник









Коментари

горе