Скопие да изплюе камъчето за Самуил



...Ами да, Скопие да назове най-сетне "цялата истина" за цар Самуил. Е, не тази, която принадлежи на историята, защото отдавна сме разбрали, че с нея скопските историчари и политици нямат нищо общо. Те се придържат към някаква си своя "истина", която се опира на тенденциозни лъжи и измислици, нагли фалшификации. Към тях в скоро време ще се прибавят и "художествените лакърдии" на Антонио Митрикески и компания с техния филм "Цар Самоил". 
Още от първите анонси за тази "мегапродукция" стана ясно какви са целите и намеренията на нейните автори. На първо място цар Самуил да бъде показан като "македонски великан", който ненавижда "бугарите" до мозъка на костите си, който е "урнал" (демек сринал!) "бугарското царство". Във филма щяло да има и "многу фикции", които щели да ровичкат "из интимниот живот на колосалниот македонски цар". Лентата щяла да бъде "деликатен баланс между спалната соба и бойното поле" (Ау! Бау!)
След като още в началото Митрикески обяви, че филмът щял да има "благородна цел", сега той отново се опитва да прикрие своите афиширани вече "авторски намерения". Филмът нямало да накърни чувствата на други народи. Баш напротив образът на Самуил (който той щял да извае) "ке ни зближува",а "работното заглавие" на филма нямало да бъде "Цар Самоил", а - "Проглеждане".
Както е известно, Митрикески си е поставил за цел със своя филм да каже цялата "вистина за големиот македонски владетел". Вече знаем каква ще е неговата "истина", независимо от благородната пушилка, която той хвърля тук и там из македонските "медиуми".
Но нека най-после официалните власти в Скопие да изплюят камъчето и да кажат те каква цел си поставят с финансирането (включително с европейски средства!) и осъществяването на  подобни проекти: преди - на филма "Трето полувреме" от Дарко Митревски, а сега - на "Цар Самоил" от Антонио Митрикески? И това ли е "добросъседството", което те ни предлагат? Е, не - така не се стига в Европа.
 


Четете още:

🔴 Представяме 19 манастира от Пловдивския край

🔴 Дигиталнибиблиотеки. бг

🔴 De aarde en haar volken или нидерландският National Geographic от XIX век









Коментари

горе