Златни грации



Българският ансамбъл по художествена гимнастика записа историческо представяне на световното в Измир. Грациите ни станаха шампионки в многобоя и се окичиха със сребро в съчетанието на 3 топки и 2 ленти. Така след 18 години този път битката с най-големите беше спечелена. Възпитаничките на Ина Ананиева - Ренета Камберова, Михаела Маевска-Величкова, Цветелина Найденова, Цветелина Стоянова и Християна Тодорова, донесоха първо злато за България от 18 г. За последно ансамбълът ни триумфира в многобоя през 1996 г. в Будапеща. Постижението е историческо, след като това е общо 10-а абсолютна световна титла за България в историята при ансамблите. Последните години българките завоюваха доста титли и медали от големи първенства и силни турнири, но златото в многобоя все им се изплъзваше. Тази година на европейското в Баку България заслужи титлата на бухалки, но в южната ни съседка най-накрая триумфира. 2-ра в многобоя в Измир се нареди Италия с 34,282 т., пред защитаващата титлата си Беларус с 34,133 т. Големият фаворит Русия остана без медал на 4-та позиция с 33,949 т. Въпреки опитите на съдиите да подпомогнат руския тим, “Сборная” се провали сама. Олимпийският шампион се срина в класирането, след като гимнастичка гони бухалка извън подиума, а също така грациите им допуснаха неточности на ленти и топки, включително и възел на една от лентите.
Във финала на топки и ленти българките представиха изключителната си композиция по музика от “Хензел и Гретел” и бяха оценени със 17,616 т. Те бяха изпреварени само от рускините, които бяха оценени със 17,950 т. Бронзовите отличия отидоха за Беларус със 17,466 т.
На 5 чифта бухалки българките останаха 4-ти след изпусната бухалка. Те бяха оценени с 16,583 т., а златото отиде за Испания със 17,433 т. 2-ри се нареди Израел с 16,983 т., пред Беларус с 16,600. В това съчетание Русия не участва.
"Все още не можем да повярваме какво сме постигнали. Това е страхотен завършек на цялата година, която беше много успешна. Това е върхът. Бях спокойна преди световното, защото знаех, че момичетата са подготвени. Работихме най-вече в психологически план, защото за да станеш шампион, трябва да си психически стабилен. За да си шампион, трябва да си различен - композиции, костюми, музика, всичко. Второто съчетание на топки и на ленти ни донесе победата според мен. Това е любимото ми съчетание", обяви старши треньорът Ина Ананиева.
"Щастлива съм и развълнувана. Това е голям успех. Момичетата играха като истински шампионки. Бяхме единственият отбор заедно с Италия, които играха без грешки, но нашите композиции са много по-сложни. Това е успешен завършек на целия сезон, в който момичетата се справиха блестящо и спечелиха много медали. Поздравявам целия екип. Посвещавам успеха на всички българи, които вярваха в нас", каза президентът на федерацията Илиана Раева.


Четете още:

🔴 Скопие да изплюе камъчето за Самуил

🔴 Представяме 19 манастира от Пловдивския край

🔴 Дигиталнибиблиотеки. бг









Коментари

горе