Да бъдем с благодарни сърца...



... Настъпиха дните  на  едно от най-висшите човешки достойнства – чувството на Благодарност към Творението и Ближния! Ние сме в предпразнични очаквания на Рождество Христово и наближаващата Нова година! И ето, че всеки от нас се подготвя да купи красивите подаръци, с които да изрази благодарност и признателност към своите близки и приятели...

Благодарността е един от основните християнски добродетели и Библията ни насърчава да показваме своята благодарност един към друг, но също така да не забравяме да благодарим и на Този , Който ни е създал и в Чийто контрол е целия ни живот.
Благодарността е онова чувство на удовлетворение, което ни помага да продължим по пътя на живота с още по-голяма сила. Като хора ние можем да показваме благодарност и да приемаме благодарност, което показва Божия почерк в нашите сърца.
Когато в Битие Господ създаде човека, Той каза: „Нека да създадем човека по наш образ и подобие.“ Като хора всеки един от нас е изпитвал това възвишено чувство на благодарност многократно в живота си и всеки един от нас е усещал радостта и удоволствието на благодарността, която му е показвана или той самият е показвал.
За съжаление в днешният забързан и напрегнат свят, като че ли чуваме думата „Благодаря” все по-рядко. Заобиколени сме от много материални блага и удобства и въпреки това често усещаме чувство на празнота и недоволство.
Купуваме все повече и различни неща, посещаваме различни страни по света с цел да изпитаме нещо ново и да почувстваме насладата от живота. Преследваме щастието в живота защото не искаме животът ни да бъде изживян напразно и плащаме много за да се насладим на всичко, което ни предлага днешният свят...
Разбира се всички тези неща ни носят определена радост и удовлетворение, но проблемът е, че тази радост е само временна и мимолетна. Когато парите свършат и здравето ни се разклати и близките ни пренебрегнат, радостта и удовлетворението от всичките тези спомени се изпарява и в спомените ни остава само едно горчиво и празно съществувание с много въпросителни относно това дали всички тези неща са смисълът на живота?  И ако успеем да се убедим, че това е бил смисълът, защо тогава душата ни е като вдън земя?
Тогава започваме да си задаваме въпроси относно това дали Бог съществува и кой всъщност е Той. В Библията се казва, че човек гол е дошъл на този свят и гол ще си замине и всички притежания, които е натрупал ще останат тук.  Също така се казва че смисъла на живота не се състои в изобилието и богатството, защото кой човек може да си купи радост или здраве или любов?
Това са неща, които никой на земята не може да ни предложи, колкото и да се старае, защото те са само дар от Бог и Той ги дава на онези които са Му угодни.
Благодарността е от тези добродетели, които привличат благоволението на Бог в живота ни, защото изпълнява Божията воля в нашия живот. Както е писано в Първо послание към Солунците - „За всичко благодарете защото това е Божията воля за вас в Исус Христос.“
Божията воля за всеки човек е да има благодарно сърце към своя Създател и към тези, които са около него.
Така че нека в тези празнични дни оставим настрана прищевките си и неразумните желания настрани и да помислим как да благодарим първо на Бог за това, което имаме и ни е дал без дори да сме го искали или заслужили и също така да не забравяме да благодарим и на хората, които са около нас. Мнозина от тях  се грижат и ни помагат от добро сърце защото и то е дар от Бога.
Когато настроим ума и размишленията си върху това, което е ценно и стойностно, и което няма да повехне един ден, тогава наистина семената на благодарност започват да разцъфтяват в нашите сърца и не е трудно да бъдем благодарни. Библията казва: „Това, което говори устата произлиза от сърцето на човека“.  Сърцето е изворът, от който изтичат нашите думи и действия, и за да не бъдем лицемерни в благодарността си, нека да бъдем с благодарни сърца за да изречем благодарните поздрави! Нека размишленията на сърцата ни и думите на устата ни да бъдат угодни пред Бог, за да бъдат за благословение и на хората, които са около нас. 


Четете още:

🔴 За нападение над лекар - не демокрация, а тояга

🔴 13 кадъра красота от създателите на "Това е България"

🔴 Няма да купувам коледни подаръци









Коментари

горе