Образованието – по света и у нас



Автор – Златина Стоянова
Гласът на младите хора

Здравейте, приятели по всички медии в България, а и не само. Научаваме, че българин постигнал това, което много малък процент от населението успяват да постигнат.

Стефан Стойков е пример за това какво е нужно, за да успее човек, стига да го поиска. Неговият успех е неуспорим! За да достигнеш 2400 точки на САТ се изискват много знание и усилия през годините. Едва ли, за да достигне до това ниво знания, Стефан е скитал по цели нощи из местните барове, едва ли е бягал от училище и едва ли е играл компютърни игри по цял ден.

Е… както се досещате, това е реторичен въпрос и отговорът е Не. А какво писаха повечето медии в България? Какво работила майка му, какъв бил баща му, кога са били емигрирали и всякакви други неща, които нямат никакъв смисъл. Вместо да наблегнат на успеха и да направят една проста сметка какво се изисква, за да постигнеш този успех.

Защо, по дяволите, само това ви интересува ?Защо не попитахте КАКВО Е НАКАРАЛО ТЕЗИ ХОРА ДА ЕМИГИРАТ?  Може би „развитата“, предлагаща „много добри доходи“ държавица?

Приятели, успехът на това младо момче трябва да служи за вдъхновение на всички нас независимо от възрастовата граница. В следствие от всичките факти, които прочетох из разни статиии, интервюта и клипчета в главата ми изниква следния въпрос: „ Какво по дяволите (с извинение) се случва с образователната система в България ?“. И не само с нея, а с държавата ни като цяло. Не, че не обичам България, напротив, но защо Тя не ни обича? Защо не се опитва да задържи тези млади способни хора? Защо не иска собствения си народ ? Защо управляващите не правят нищо друго освен да си пълнят джоба? Защо ?!?

Има толкова много хора извън страната, които чакат с надежда нещата да се оправя, за да се върнат в родината си. Някои ще кажат: „Тази пък каква е, че да пише такива неща? „ и т.н. Ами говорете каквото си искате, аз просто изказвам мнение, това е Моето виждане, не задължавам никой да го чете … Просто … Незнам… Искам България да е като другите страни – да се грижи за населението си или най-малкото управляващите да покажат, че им пука… Всички се надяваме нещата да се оправят, но само с надежда няма да стане… И мисля, че доста се отклоних от темата..

Нека се върнем на Стефан – Браво! Гордеем се с теб ! И много бих искала да изкажеш мнението си за България – какво мислиш, би ли се върнал ? За съжаление, мисля, че знам отговора на въпроса предварително. Та какво ли може да му се предложи тук, освен да си градят авторитет с името му? Кога ще прочетем статия от същото естество, но с разликата момчето да не е прието в САЩ, Англия и т.н., а в България?

Вместо да се пусне правилното „лекарство“ и да тръгнем ускорено напред, ние – държавата поболяваме народа и нацията от най-читавите. „Млад българин, приет в 8 университета! „ ( и това, без да си плаща и да носи бутилки с уйски)  Кога ще дойде това време? Това моето не е песимизъм, а реализъм.. Просто казвам, понеже знам, че на много няма да им хареса написаното, но отворете си очите. Тези, които не са, помислете трезво над нещата, над образованието си, а не само да се чудите как да си вземете извинителни бележки. Не чакайте образователната система да се промени, променете я вие! Седнете си на „дупенцата“ и отворете някоя книга, вместо Facebook.

Покажете, че можете! Така се правят промените, а не с чакане. 

И накрая. Поздравления Стойков! Малко отклоних темата, по която трябваше да пиша, надявам се, не е проблем. Продължавай напред, бори се със зъби и нокти, ако трябва, покажи им на какво си готов и им скрий шапката!


Четете още:

🔴 Отец Боян Саръев: Вярващите се разбират без значение каква религия изповядват

🔴 Майка отлага лечение срещу рак, за да роди здраво дете

🔴 Историята на една млада българка в Лондон









Коментари

горе