Пробуждането на Рожен



На 17, 18 и 19 юли, от петък до неделя, на Рожен се възобнови  една стара, прекрасна и велика традиция на българския дух и народност - дойдоха, събраха се и празнуваха заедно хиляди наши сънародници!
Съборът се завърна след деветгодишно прекъсване, което допринесе за нетърпението на десетки хиляди хора от цялата страна да го посетят. В рамките на три дни на четири сцени над 8000 изпълнители и 400 каба гайди забавляваха посетителите на Родопските поляни.

Историята разказва, че през 1898 г. отец Ангел Инджов, свещеник в с. Соколовци, пръв дава идея за общ събор по тези места, като призовава енориашите си да почетат всички светии на роженските параклиси в деня на Св. Пантелеймон - 27 юли. Рожен се превръща в място, където веднъж в годината близки, роднини и приятели могат да споделят болка и радост. Неусетно поколенията превръщат тези сбирки в традиция, организирайки родови и дружески срещи на родопчани - не само населяващи околността, но и от по-далечни места...

Изминават 63 години и през август 1961 се провежда Събор-надпяване в рамките на три дни. Ражда се емблемата на Родопа планина - самобитният гайдарски оркестър “100 каба-гайди” с ръководител Апостол Кисьов.
Роженският събор, заедно с редица други национални срещи, е бил винаги главното средище и сцена за родопския фолклор. През 1993 г. съборът е обявен като Национален - поканени са да участват изпълнители от цялата страна за да се покаже богатото фолклорно наследство на България. През 2006 година, обаче, той престава да бъде организиран...

Тази година, 2015-та, Роженският събор бе възобновен. Той се събуди с ново име.”Национален събор на народното творчество и животновъдство”. Организатори са Сдружение „Рожен – Наследство в бъдещето“ и Община Смолян, в партньорство с Община Чепеларе и с подкрепата на Министерство на културата, под патронажа на президента на Република България г-н Росен Плевнелиев.
400 гайдари дадоха началото. Те дойдоха в четири лъча до сцената, която бе декорирана с националнвото знаме - неговите резмери бяха наистина внушителни - 300 м. дължина и 18 м. ширина!
Сред изпълнителите личеше хор „Космическите гласове на България“ , които изпълнха песента на  Родопите ''Бела съм, бела, юначе'' и след тях Валя Балканска със своите гласовити млади асистенти - ''Излеел е Дельо хайдутин“.

През трите дни на Рожен на 3 сцени  се проведе Национален фолклорен конкурс за певци, инструменталисти, народни танци, обичаи и словесен фолклор от всички етнографски области на страната. Участваха 3000 певци, свирачи, танцьори, сладкодумци – 190 групи и ансамбли и 140 индивидуални изпълнители от Родопите, Пиринско, Добруджа, Тракия, Западна България ...
Бяха експонирани музейни изложби за скотовъдството по нашите земи, историята на Роженския събор и етнографски сбирки от региона. Представиха се различни традиционни занаяти, местни обичаи и кухня. Посетителите на Събора видяха породисти овце, кози, кучета, говеда и биволи,  селскостопанска техника и оборудване в специализирани изложения. В програмата на събитието бяха включени фермерски състезания по стрижене на овце, по теглене на товари от коне тежковози,  народни борби, шоу с кучета. Вечерите завършваха с грандиозни концерти, изпълнения на нестинари и народни веселби.
За първи път на Роженския събор бяха показани в специално ревю автентични носии от цяла България. Състоя се и Национален фотоконкурс “Рожен – наследство в бъдещето"
Националният събор на народното творчество и животновъдство „Рожен“ бе посетен от над 350 000 души. За тях бяха организирани подкрепителни и медицински пунктове, вода, полеви мивки, химически тоалетни и условия за палаткови лагери, оборудвани и с бани. В първия ден на събора (петък) те са били над 100 хиляди, на втория - над 180 хиляди, на третия са останали около 60 хиляди.

Може би най-личната българка на знаметия Роженски събор  бе Валя Балканска. Репортерката Даниела Бойкова от Агенция „Фокус” я окупира в момента, в който зърнаха очите ѝ:
Фокус: Г-жо Балканска, Вие „взривихте” многохилядната публика още с излизането Ви на сцената, какво е Вашето впечатление от този събор?
Валя Балканска: Радвах се на многото народ, които бяха на Рожен. Още повече, че и времето беше хубаво. От една страна съм малко разочарована, защото имаше и проблеми, свързани най-вече с придвижването до Рожен. Пътищата ни са по-тесни, пренатоварено беше с автомобили. Но пък се радвам на фолклорната програма, която организира Община Смолян.
Фокус: Кажете повече за тази програма?
Валя Балканска: Моите отзиви са добри, защото всеки един участник в програмата е търсил да намери нещо, което не е слушано, което не е пято и не е играно, като по този начин се издирва и се съхранява всичко. А Рожен е това – Рожен е обединител, Рожен е сила. Хората се събират в планината да се видят, да поговорят, да разменят идеи.
Фокус: Трябва ли, според Вас, всяка година да има събор на Рожен?
Валя Балканска: Ако не успеем да е всяка година, поне да е през година, всяка втора година да го има, защото всичко зависи от средствата. Ако не всяка година, поне през две години да се прави. Аз имам и едно предложение и то е, ако може, но не знам как ще стане, Рожен да стане на Община Смолян, тя да го контролира и тя да решава какво ще се прави там, защото там е най-широкото и голямо място за провеждането на събори. Била съм и на други места, но такова нещо никъде не е било.
Фокус: Имате в предвид Община Смолян да откупи земите от собствениците, така ли?
Валя Балканска: Да. Това имам предвид и когато цената на имотите беше по-ниска трябваше да помислят и за това.
Фокус: Каква е оценката ви за организацията на фолклорната програма, подготвена от Общината в рамките на трите дни на събора?
Валя Балканска: Всичко, което се показа на сцените през тези дни беше красиво и много приятно за гледане и слушане. Рожен предразполага както участниците в програмата, така и посетителите и дано и хората са почувствали и топлината, и чистия въздух и широтата, която предлага Рожен.

По материали на медиите от България
Климент Величков
„България Сега”, Чикаго


Четете още:

🔴 Българските ми квартиранти в Англия и трудовите им навици 2

🔴 Спомени от войнишкото тефтерче: Обикновен ден в казармата

🔴 Какво ви става на всички, бе хора !?









Коментари

горе