Силата на българските носии



Едно време предците ни са вярвали, че традиционните костюми имат магическа сила

Винаги когато гледам някой фолклорен ансамбъл и всички тези прекрасни момичета и момчета, облечени в национални носии, не мога да спра да си мисля за това колко красиви, силни и зареждащи изглеждат с тях.

Не вярвате ли? Тогава – разгледайте снимките на млади българки в народни носии, направени от фотографа Боян Пищиков, който ги предостави специално за материала на Lifebites.bg.

DSC_0071

Докато се любувате на красотата на българските традиционни костюми и притежателките им, ще ви разкажа някои люботни неща, които научих за народните ни носии.

В нашето съвремие такива одежди носят основно изпълнителите на фолклорни песни и танци, които обличат костюмите си най-вече за участията.

DSC_0017

Едно време хората направо са боготворели своите народни носии.

Те са вярвали, че в тях е скрита голяма мощ и сила, и че носията има магична сила да се слива и да става едно цяло с притежателя си.

DSC_0279

Носиите не са били просто дрехи за собствениците си. С всички свои тъкани и шити части, украси, накити, забрадки и т. н. те са били белег за човека.

DSC_8071

Носията е била визитната картичка на притежателя си. Тя издава от кой край е, какво е социалното му положение, какви са възрастта, пола и семейното му положение.

DSC_5127

Цветовете и формите на нашите национални костюми не са никак случайни. В тях е втъкана цялата ценностна система и вярвания (дори цели схващания от легендите и митовете) на нашите предци.

За тях носиите не са били просто облекло или вещ. Те се почитали като нещо свято, подобно на домашното огнище, земята, храма.

DSC_5095

Българското народно облекло впечатлява с многообразието и богатството си. То се определя от мястото и традициите, където е създадено, но и от рода, на който принадлежи.


Четете още:

🔴 КОГАТО ТИГРИЦАТА ЗОВЕ

🔴 НИЕ ГОРДО ПРЕДСТАВЛЯВАМЕ БЪЛГАРИЯ, КЪДЕТО И ДА ОТИДЕМ!

🔴 Небесен закрилник на целия български народ









Коментари

горе