8 неща, които отличават българите от всички останали народи



8 неща, които отличават българите от всички останали народи

Българският дух се е съхранил през дълги векове на робство, а традициите, езикът и историята ни са били стълбовете на народната памет. Съвременна България представлява пъстра мозайка от стари народни традиции и новаторски западни модели. 

Днес ви предлагаме един интересен поглед върху народната ни идентичност - нещата, с които се гордеем, и които ни правят различни от всички останали народи.

1. Националните ни герои

Само преди дни - на 19 февруари, България почете паметта на най-големия сред борците си за свобода - Васил Левски. Вече повече от 140 години българите с гордост произнасят имената Ботев и Левски и си спомнят за подвизите им. 

2. Българското кисело мляко, айран и саламурено сирене

Дори в далечна Япония продават българско кисело мляко, а сънародниците ни в Америка търсят магазини за български стоки, за да си припомнят традиционния вкус на бялото саламурено сирене. Млечните продукти, залегнали в националната ни кухня, са любими на всеки българин, независимо в коя част на света се намира. 

3. Българската баница 

Единствена в света. Наскоро Дойче Веле посвети епизод на свое кулинарно предаване на любимата закуска на българина - баницата. Припомнете си го! 

Българската баница през погледа на "Дойче Веле"

4. Кимането, което чужденците не разбират.

Може би малко българи се замислят, че начинът за утвърдително кимване в България е точно противоположен на общоприетия в света. При гостуването си в американско телевизионно предаване звездата с български произход Нина Добрев обяснява за този интересен феномен.

5. Вярата, че българските жени са най-красиви.

Въпреки че най-високо оценената българска красавица е Жени Калканджиева със своето 6-то място на конкурса "Мис свят" българите не се отказват от твърдението, че най-красивите жени се раждат именно по нашите географски ширини. 

Не са малко родните красавици, които ни карат да се гордеем и днес, макар и да не са световно признати.

Врачанска красавица се бори за титлата "Мис Вселена"

6. Домашните консерви от всякакъв тип, които изглеждат малко странни в очите на чужденците. Кисело зеле в бидон или домашна лютеница, например.

7. Мартениците, кукерите, коледарите.

Прекрасните български традиции като закачането на мартеница на 1-ви март не само че не остаряват, но стават и все по-атрактивни. 

8. Фолклорът 

Има народни обичаи и традиции в близки на българите народи, които приличат на нашите, но никъде по света няма българин, който да не трепне при звука на народната ни музика. Красивият български фолклор продължава да е актуален и днес автентични народни песни се преиздават с нови аранжименти.


Четете още:

🔴 Жълти стотинки

🔴 Сурва по селата

🔴 Благодаря Ви за усилията да върнeтe любовта към Родината!









Коментари

горе