Уникални и малко познати забележителности в България



Забележителности в България има много. Във всяко кътче на страната се крият множество красиви селца, градчета и уникална природа, която ги заобикаля. Всички сме чували за Бачковския и Рилски манастири, за Царевец и Търново и за много други известни забележителности у нас, но тези които ще Ви изброим са малко познати, а си заслужават напълно да се посетят и видят. Ето и кои са те:

Манастир „Света Троица“, Годеч – манастира е по-познат, като Разбоишки и има дълга и чудновата история. Преданията сочат, че през 12 век в пещерите, които опасват района е отседнал Свети Сава, на път към свещения град Йерусалим. Той прекарва там 40 дни по времето на Великите пости, като от там на сетне се смята, че мястото и околностите му са свещени. Местните ще Ви разкажат за целебната вода извираща от скалите в района.
Местността Злостен – местността се намира край град Котел и в района можете да видите едни от най-красивите у нас водопади – Синия вир и Скоковете. По характера си Злостен е карстов район и има много пещери с характера на пропасти. Река Медвенска, която тече покрай водопадите крие множество зелени кътчета за почивка и отдих.
Пещера Козарника – тази малка и не атрактивна на пръв поглед пещера се намира в района на Белоградчик, но сред забележителности в България има важно значение. Едва 200 метра дълга, тя съдържа едни от най-важните находки за праисторически живот по Балканите и вероятно е единствения източник сочещ, че заселването в Европа започва именно от тук в праисторията.
Божи мост – това уникално природно явление се намира в Западния Предбалкан. Района тук е силно варовит и карстов, като в южна посока от рид Милин камък, във варовиковите скали на Врачанската могила се е оформил Божи мост. Мостът е разположен точно между селата Чирен и Лиляче. Местните не случайно са го нарекли Божи мост, защото е сътворен от нечовешка ръка и трябва да се види.
Дуранкулашки некропол – останките от каменни постройки на езерото Дуранкулак са определени от учените, като най-старите каменни такива на Балканите. Тук се намира и единствения каменен храм на 2 етажа датиран от петото хилядолетие преди Христа. Срещу острова на езерото се разполага най-големият некропол от праисторията в света, така че си заслужава посещението.
Крепостта Дръстър – тази крепост от Античността е наследство от Древния град Дуросторум. Тя се намира край Силистар и векове наред е поддържана и обновявана от българите, като пазител на пристанището свързващо крайдунавските народи.
Сред забележителности в България тези са малко познати на повечето българи, а и чужденците, но са уникални и определено трябва да се посетят!


Четете още:

🔴 Историята, която крият от нас! Българските държави преди 681 г. до 2137 г. пр. Христа

🔴 ОТ КОЛКО КУБЧЕТА Е ПИРАМИДАТА?

🔴 „Аз съм българин“









Коментари

горе