Кои са най-успелите българи зад граница



Казват, че където и да отидеш по света – ще видиш българи. И това е самата истина. Затова и „ШОУ” тръгва по следите на най-успешните ни сънародници, представени в различните професионални поприща, в които жънат успехи. Талантливите българи са от кинозвезди, през политици и хора на изкуството, до световни музиканти и артисти. Някои от тях са определяни като истински легенди, но всички те са обединени в най-доброто – да прославят България!

Нина Добрев с холивудски успехи

Нина Добрев е българка и натурализирана канадка, актриса. Трикратна носителка на награда „Изборът на публиката”. Най-известна е с ролите си на Мия Джоунс в „Деграси: Следващо поколение” и Елена Гилбърт/Катрин Пиърс в американския сериал „Дневниците на вампира”. Нина с гордост носи и титлата „холивудска звезда”. Родена е в София през 1989 г. Родителите й се преместват в Канада, когато тя е на 2 години. Завършва училище по изкуства в Торонто. Била е гимнастичка и се е занимавала с танци. Преди да се снима в киното, Добрев е била и модел, снимала се е и в реклами. Партнирала е на звезди от ранга на Джулиан Мур и Лиъм Нийсън във филма „Клои”.

Въпреки успехите си на големия екран актрисата споделя, че най-много се гордее с това, че е българка. Наскоро стана ясно, че красивата брюнетка ще се завърне в седмия, последен сезон на „Дневниците на вампира”, а освен това скоро ще я гледаме и в лентата „Трите хикса: Отново в играта” с Вин Дизел. Звездата е споделяла в много интервюта, че не се срамува от българските си корени, дори напротив, в семейството й винаги се говорело само и единствено на български.

Сумото и великият Калоян Махлянов

Роденият в село Джулюница сумист Калоян Махлянов е първият представител на България, който се състезава в най-силната категория в сумото. Кариерата му започва през 2002 г., когато дебютира на професионалното дохьо под псевдонима Котоошу. „Кото” на японски означава „арфа”, а „Ошу” – „Европа”. На 24 май 2008 Калоян влиза в историята на сумото като първия европеец, спечелил Купата на императора. Заради добрия му външен вид японската публика го нарича Дейвид Бекъм на сумото – прякор, от който Котоошу неведнъж е изразявал недоволството си. Той става и първият европеец, и едва 5-ият чужденец в историята на професионалното сумо, достигнал престижния ранг „озеки”. Общо 6 сумисти, родени извън Япония, са достигали до него. Калоян Махлянов се оттегля от състезателната си дейност през 2014 г., жени се за японка и се преселва да живее в Япония. Факт, който малцина знаят, е, че заради покана да стане национален треньор и преподавател по сумо там /за което се изисква японско поданство/ Махлянов е подал молба за освобождаване от българско гражданство. Въпреки това няма как да се промени фактът, че той остава един от най-успелите българи зад граница.

Тв легендата Ралица Василева

Ралица Василева е родена през 1963 година в София. Завършва английска филология в СУ, а в първите години на прехода се превръща в едно от най-популярните лица на новините на БНТ. През 1991 година заминава на стаж в CNN с 20 долара в джоба си и син на 7 години. Там харесват веднага репортажите й и я канят на специализация. Когато се връща обратно у нас, започва да отразява конфликтите в бивша Югославия, Близкия изток, както и прехода в Русия към демокрация и мирното споразумение в Северна Ирландия. Ралица Василева е отразявала за CNN кризата с оръжейните инспекции на ООН в Ирак, атентатите от 11 септември в САЩ, войната срещу тероризма и военната офанзива в Афганистан. След 23 години на екрана на CNN, през ноември 2014 г. Ралица обяви, че слиза от екран. От септември 2015 г. тя е шеф на Чикагското студио на Би Ай Ти (BIT – Bulgarian International Television) – единствената регистрирана в България и в САЩ полиформатна телевизия на 10-милионна потенциална аудитория.

Музикалните легенди Райна Кабаиванска и Силви Вартан

Райна Кабаиванска е един от най-значимите сопранови гласове в света. Завършва оперно пеене и пиано в държавната консерватория „Панчо Владигеров”. През 1958 г. заминава за Италия, след като спечелва стипендия. Кабаиванска покорява световните музикални сцени с изпълненията си в „Тоска” и „Мадам Бътерфлай”. Тя е звезда в Метрополитън, Виенската опера, Арена ди Верона, Болшой театър, Ковънт Гардън, Карнеги хол. Носителка е на редица награди. Основава фонд на свое име, който отпуска стипендии за млади български таланти. Преподавател е и на майсторски класове в НБУ. Райна Кабаиванска е кавалер и на Ордена на Италия, пет пъти най-популярна личност на Италия и два пъти музикант на годината. Но най-вече – истински успяла българка!

Такава слава и успехи има и друга наша сънародничка – Силви Вартан. Френско-българската певица има арменски произход, но е родена в България. Тя е една от първите рок певици във Франция. От съвсем ранна възраст Вартан показва своя разностранен талант. През 1950 година е първото й участие във филма „Под игото”. Две години по-късно семейството й се премества във Франция. През 1961 година Силви Вартан за първи път влиза в звукозаписно студио, снима се в няколко телевизионни реклами и се появява на сцената на зала „Олимпия” в Париж. В средата на 60-те тя се концентрира върху турнета и участия в САЩ. Участва в най-популярните по това време телевизионни шоута. Издава и албуми. Успоредно с това участва в концерти и играе в киното. На един от концертите й дори я изненадал брат ѝ Еди заедно с приятеля си – също изгряваща френска звезда – Джони Холидей. Когато зърва Силви, Джони палаво подшушва на ухото на батко й: „Виж каква красавица, какво ли не бих правил с нея.” В първия момент Еди не реагира, а малко по-късно, когато Силви идва при тях, той я представя на Джони с думите: „Това е сестра ми”. „Щях да потъна в земята от срам, не можех да погледна Еди в очите”, разказва години по-късно Джони Холидей. Публиката ги обича, наричат ги „златната двойка на Франция”, но двамата твърдят, че са само добри приятели. Една година след срещата им в зала „Олимпия” обаче Вартан и Холидей разкриват, че вече я има и любовта помежду им и дори са сгодени. Следва шумна сватба, отразена по всички световни медии. А в родната си България Силви Вартан развива активна благотворителна дейност.

Дилма Русев и борбата й с политиката

Дилма Вана Русев е бразилски икономист, политик, 36-ият поред президент и първата жена-президент на Бразилия. Нейният баща Петър Русев е родом от Габрово и е бил близък приятел на Елисавета Багряна. Като активен член на БКП през 1920-те г. той е принуден да емигрира от България през 1929-а. Отива във Франция, където започва да изписва фамилията си Rousseff. Вече овдовял, със син Любен, пристига в Бразилия през 1930 г., преселва се в Буенос Айрес, Аржентина. След няколко години се завръща и установява в Бразилия, където постига успехи като юрист и строителен предприемач. В Бразилия се жени за Дилма Жане Силва, от която има 3 деца, сред които е и Дилма. През 2010-а властта в Бразилия е дадена на 36-ия президент – Дилма Русев. А управлението й е строго критикувано, но въпреки това според мнозина 5-годишният й мандат е много успешен. Дилма се оттегля от властта през 2016 година.

Филип Киркоров - руската емблема

Филип Бедросов Киркоров e руски естраден певец, актьор, народен артист на Руската федерация, Украйна, Чечения и Ингушетия, академик на Международната академия на духовното единство на народите на света. Роден е на 30 април 1967 г. във Варна в артистичното семейство на български певец с руско-арменски произход. Още в детските му години семейството му се мести в СССР. И Филип става възпитаник на Държавното музикално училище „Гнесини” в Москва. Големият му успех идва, след като сключва брак с примата на руската поп музика Алла Пугачова. Съвместният им семеен живот продължава от 1994 до 2005 г. Алла, която е с 18 години по-голяма, дава мощен тласък на кариерата му. И до днес двамата остават близки приятели. А Филип пее навсякъде из Русия, препълвал е многократно най-големите зали в Москва и Петербург, има големи успехи и извън страната – най-вече в САЩ и Германия.

Христо Стоичков – футболната легенда!

Христо Стоичков Стоичков, известен още като Камата, е български футболист, треньор и почетен консул на България в Испания. Той е най-успелият български футболист, носител на най-престижните футболни награди („Златна обувка”, „Златна топка”), носител е и на Купата на европейските шампиони, Купата на носителите на национални купи, избран в идеалния състав и голмайстор на Световното първенство по футбол в САЩ 1994. Христо Стоичков е трикратен шампион на България и петкратен шампион на Испания.

Роден е на 8 февруари 1966 г. в Пловдив, а първите си стъпки във футбола прави в школата на „Марица” (Пловдив). Дебютът му е в мъжкия отбор на завод „Юрий Гагарин”, а по-късно играе за УСМ и Хеброс. През 1987-а дебютира и за националния ни отбор. Две години по-късно печели приза „Златна обувка” за голмайстор на Европа – с 38 гола в първенството. През 1994-та с негова безценна помощ националният ни отбор по футбол се класира на 4-то място на Световното. След този невероятен за страната ни успех Ицо заминава да играе в „Парма”, а след това и в японския Кашива Рейсол, докато не се озовава в американския „Чикаго Файър”. Кариерата си прекратява през 2003-та, когато рита за „ДС Юнайтед”.

  

Жената до Том Ханкс – Рита Уилсън 

Маргарита Ибрахимова е актриса и режисьор, но е по-известна като съпругата на носителя на „Оскар” Том Ханкс. Рита е родена през 1956 г. в Лос Анджелис, Калифорния, но баща й е българо-мохамеданин, роден в Орайо, Ксанти, Гърция. Преди да емигрира в САЩ, той живее в България, където продължава да живее брат му Ферхат. Майката на актрисата пък, Дороти, е родена и отгледана в гръцко село на албанската граница. Триумфът на Рита Уилсън като продуцент е филмът „Моята голяма, луда гръцка сватба”.

Юлия Кръстева – сред 100-те умове в света 

Тя е българската следа в списъка със 100-те водещи умове на света, направен от американското списание Foreign Policy и британското Prospect. Писателка, философ, семиотик, семантик и психоаналитик, Юлия е родом от Сливен. През 1941-ва става част от листата на най-големите интелектуалци, като представител на Франция. Живее в страната на Волтер повече от 40 години и можем да кажем, че мисли повече на френски, отколкото на български. И все пак корените са й оттук. Сред най-известните й книги са романите „Чужденци на самите себе си”, „Самураите”, „Старецът и вълците”, както и изследванията „Черно слънце ­ депресия и меланхолия”. През 2000 г. университетът в германския град Байройт я прави „доктор хонорис кауза”, а две години по-късно със същото звание я удостоява и Софийският университет. Проф. Кръстева стана първата носителка на награда в памет на Лудвиг Холберг, норвежко-датски писател, за принос в граничните области между език, култура и литература, както и към теорията на феминизма. Доктор хонорис кауза е и на Харвардския университет в САЩ.

  

Момчето успех - Григор Димитров! 

Григор Димитров е роден на 16 май 1991 г. в Хасково и е единствено дете на родителите си Димитър и Мария. Баща му е учител по тенис, а майка му – спортна учителка и бивша волейболистка. За първи път Гришо хваща ракета, когато е на три годинки, а от 5-годишна си възраст започва да играе редовно в родния град. Едва на 16 той прави и своя избор – да се отдаде изцяло на професионалния спорт. Тогава пръв му протяга ръка Христо Стоичков, който по всякакъв начин помага за развитието на кариерата му. След това Гришо печели стипендия от фондацията на друга наша футболна звезда – Димитър Бербатов. Българинът дебютира в Топ 30 на световната ранглиста, а през изминалата година завърши на престижното 17-о място в световната ранглиста. Преди седмици, въпреки че бе победен на Откритото първенство в Австралия от Рафаел Надал на полуфинал, Григор сякаш потвърди таланти за пред целия свят. В личен план Григор премина през няколкогодишна връзка с една от най-добрите руски тенисистки – Мария Шарапова. След това Григор започна връзка с Никол Шерцингер, с която е и до момента.

Подготви Костадин КОСТОВ
 


Четете още:

🔴 "Българин" означава мъдър, знаещ човек

🔴 Българските бойни знамена и тяхната славна история

🔴 Честта да бъдеш българин – да се върнем в древността









Коментари

горе