Аз съм българка



„Аз съм българка“ е проект на Радослав Първанов, който събира на едно място красотата на България и българската девойка, облечена в традиционна българска носия.



Радослав Първанов е на 23 години от Габрово. Завършва Техническия университет там, а после фотография в Германия. Но избира да се върне у нас заради любовта му към България. Страстта му към фотографията се ражда през 2010 година, когато помага на своя приятел Никола Михов за проекта „Forget your past“. Мечтата се сбъдва, когато Радослав се сдобива със собствен фотоапарат и започва да използва всяка свободна минута, за да снима.

Успехите му не закъсняват. Печели редица конкурси и състезания за фотография у нас и в чужбина. Но най-голямото признание е публикуването на негови снимки в изданията National Geographic и The Economist.

„Съвсем случайно се натъкнах на конкурса на National Geographic за фотография и си казах: Ами, защо не?“

Безспорно обаче гордостта на Радослав е проектът „Аз съм българка“. Идеята идва съвсем спонтанно, отново по време на снимки през 2014г., когато в Копривщица заснема девойка, облечена в традиционна българска носия. Тогава младият фотограф решава да популяризира красотата на българската девойка, преплетена в многовековната и богата история на България. Името на проекта също не е случайно. В него е въплътена цялата идея за гордостта на това да бъдеш българка.

„Аз съм българка“ включва 39 исторически забележителности на едни от най-красивите български места- Пловдив, София, Трявна, Кюстендил, Перник, Казанлък, Мелник, Смолян, Копривщица, Габрово, Жеравна. Изминати са повече от 8 000 километра, над сто часа снимки в студ и пек. В проекта участват 25 момичета на различна възраст и с различни занимания, които позират, облечени в народни носии. Сред моделите на Радослав е и „Мис България“ 2015 Радост Тодорова.

„Щастлива съм, че съм част от проекта „Аз съм българка“. Така показваме колко красива е нашата родина, колко богата история и традиции имаме,“ споделя тя.

В „Аз съм българка“ се включват и две малки момиченца- на три и пет години, които показват неразривната връзка между майка и дъщеря. По време на снимки, чужденци и българи се спират, учудени от това, което се случва пред очите им, често дори искат да се снимат с красивите модели, въплъщение на истинската красота.

По пътя към своята заветна цел Радослав среща редица трудности и препятствия. Но те не го отказват от проекта и днес „Аз съм българка“ е официално завършен. В най-близко бъдеще фотографът планира да направи изложба и филм, продължение на историята, която разказва красотата на българската девойка.


Четете още:

🔴 Кои са най-успелите българи зад граница

🔴 "Българин" означава мъдър, знаещ човек

🔴 Българските бойни знамена и тяхната славна история









Коментари

горе