Аз съм българка - Асоциация на екскурзоводите в България



Българският фотограф Радослав Първанов създаде проект, в който чрез образите на 23 българки и 2 деца предава послания за историята, традициите и душевността на българите. Изборът на моделите, които авторът заснема е мотивиран от внушението, към което се стреми – да излъчват принадлежност и обич към традициите и историята на родната им страна. Той не избира професионални модели, а момичета и жени, в чието ежедневие българските традиции живеят и се предават на поколенията.

Идеята

Проектът носи името „Аз съм българка”, защото снимките показват не само красотата на българската жена, но дават информация за типичната традиционна носия от местата в България, на които са правени снимките; предават усещане за българската душевност, достойнство и несломим дух, за силата на жената. С тези снимки авторът на проекта иска да провокира вдъхновение и уважение, което потомците на 1300-годишна държава, наследили хилядолетни традиции и култура трябва да имат към своята история, както и отговорност за своето бъдеще.

Всички модели от снимките танцуват български народни танци и пеят български фоклор. Те обичат българската народна традиция и обличат българския традиционен костюм (носията) не само за участие в исторически възстановки и фестивали. Авторът на проекта е избрал именно тях, защото според него те чувстват принадлежност към българската култура и народност, излъчват щастие и достойнство, че са посланици и носители на древна култура и нация с високи духовни и научни достижения.

Една от целите, които Радослав Първанов се стреми да постигне с проекта „Аз съм българка” е да разкаже със снимките за забравени или малко познати дестинации, с много история, които си струва да посетим, да заведем децата си, възпитавайки ги да познават своята история и да обичат Родината си.

Авторът се надява да насочи вниманието на своите сънародници към българската история и традиции, да пробуди уважение към тях и да вдъхне на българите гордост и воля за тяхното опознаване и опазване, защото само така един народ може да просъществува и да бъде единен.

Радослав Първанов запечатва красотата на българките, облечени в традиционна носия, характерна за родния край на повечето от моделите, заснети на фона на български културно-исторически и природни забележителности. Снимките са визуален разказ за България и приканват да я опознаете, почувствате и заобичате. Видео за проекта вижте тук: https://www.youtube.com/watch?v=OXHVzhOsygg

Местата

Сред емблематичните за България места, които 23-годишният артист е избрал да покаже са: Старият град-Пловдив, Централен военен клуб – София, крепост Кракра-Перник, Лазаровден в Етъра, Поля с рапица, Розобер в Казанлък, Хан Хаджи Николи-Велико Търново, Рупите, Двореца в Балчик, Житени поля, Лавандулови поля – Казанлък, Паметник на Свободата-Шипка, Царевец – В. Търново, храм „Успение на св. Богородица”- Габрово, Жеравна, Соколски манастир, Смолян, Трявна, Враца, Копривщица, Боженци, Махала Баба Стана – Троян, Златица- Еленска базилика, Арбанаси, Кюстендил, „Св. Александър Невски” – София, Дряново и Етнографски музей на открито „Етър” през зимата.

Бъдеще на проекта

Авторът на „Аз съм българка” планира изложба с подбрани снимки за представяне на проекта, изработване на албум с информация за природните и исторически заблележителности от снимките, както и отпечатване на календар. Албумът и календарът биха могли да бъдат красив сувенир от България, подарък за гости и приятели, посещаващи страната ни. Радослав Първанов е създал филм, с който проследява хронологията на проекта и показва красивите българки в атмосферата на заснетите места. Филмът предстои да бъде представен при откриването на изложбата на проекта.

За актуална информация следете профила на фотографа във Facebook.

„Аз съм българка” в цифри

Радослав Първанов започва снимките за проекта през октомври 2014 г., изминава 8080 километра, посещава 39 познати и по-малко познати места из България и прави 110 часа снимки.

Визитка

Радослав Първанов е на 23 години, завършил е фотография в Берлин и Технически университет в родния си град Габрово. Реализирал е множество авторски изложби в страната, участвал е в десетки фотографски проекти. Негова снимка печели конкурс и е избрана за корица на списание National Geographic, a Economist публикува материал за него. Радослав обича България и живее в родния си град, който за него е Раят! Вижте сами!

За контакти и снимки от Р. Първанов:  flickr,  5oopx.com,  twitter


Четете още:

🔴 Лев Толстой – Българите са снажни, красиви. Дотогава не бях виждал такива хора

🔴 Аз съм българка

🔴 Кои са най-успелите българи зад граница









Коментари

горе