19 впечатляващи факта, които ни карат да се гордеем, че сме българи!



„...че и ний сме дали нещо на светът
и на вси Словене книга да четът;
и кога му викат:"Българину!" бесно,
той да се гордее с това име честно."
Иван Вазов – "Епопея на забравените"

Гордеем ли се с историята си? Гордеем ли се с това, което сме дали и даваме на света? Гордеем ли се, че сме българи?

Името

1. България е една от най-старите европейски държави, която също така никога не е променяла името си!

Съкровищата

2. Най-старото златно съкровище в света е открито в България. Това е Варненското съкровище, което датира от около 5000 г. пр. Хр. То е и най-старото технологично обработено злато в Европа.

3. Според проучвания, България е на трето място след Гърция и Италия по археологически забележителности в Европа.

Военните подвизи

4. Българската армия е единствената сила в света, която никога не е губила флаг, въпреки факта, че е участвала във всяка важна война.

5. През 716 г. България спасява Европа от ислямизация. Тогава, под ръководството на Хан Тервел, българите спират арабското нашествие пред вратите на Константинопол, като помагат на Византийската империя да се справи с опасността. В жизненоважна битка две години по-късно българската кавалерия побеждава над 60-хилядната арабска армия и спасява Европа от заплахата. В много хроники Тервел е наричан "Спасителя на Европа".

6. Първото самолетно бомбардиране е направено от българските въздушни сили по време на Балканската война на 16 октомври 1912 г.

7. Райна Касабова е първата жена, участвала във въздушна мисия - на 30 октомври 1912 г.

Кирилицата

8. Българите са първите хора, които използват кирилицата, веднага след нейното създаване през 9 век. Днес около 300 милиона души по света пишат на кирилица.

9. С влизането на България в Европейския съюз от 1 януари 2007 г. кирилицата става третата официална азбука в Съюза след латиницата и гръцката азбука.

Църквата

10. Признаването на автокефалната Българска патриаршия от Цариградската патриаршия през 927 г. прави Българската православна църква най-старата славянска автокефална православна църква в света.

Науката

11. Първият компютър е дело на българина Джон Атанасов и е създаден между 1939 и 1942 г.

12. Първият цифров часовник за ръка е разработен от българина Петър Петров.

13.  Най-умната жена в света е от Благоевград. Това е Даниела Симидчиева, чийто коефициент за интелигентност е 192 от 200 възможни - по-висок от този на Айнщайн. 

Спортистите

14. Никола Петров е борец и кечист. Той е първият спортист, прославил името на България. Става европейски и световен шампион по борба, шампион на Америка. Обявен е за най-силния човек на 19 век. В кариерата си има само 35 загуби.

15. Дан Колов е друг борец и кечист, който прави името на България известно в целия свят. Той е едва на 7 години, когато умира баща му. Става овчар, за да се прехранва. На 13-годишна възраст заминава за Будапеща, където работи като градинар. Започва да се занимава с борба малко по-късно. В цялата си кариера изиграва 1500 официални и около 500 неофициални мача. Загубите му са само 72. Два пъти печели диaмантен пояс и три пъти става европейски шампион. И до днес е смятан за най-великия борец на всички времена и е легенда в бойните изкуства.

16. Стефка Костадинова, нашата лекоатлетка, има две световни титли на открито и пет в зала, една европейска на открито и четири в зала, носителка е на Световната купа, олимпийски шампион в Атланта и сребърен медалист на Олимпиадата в Сеул. На 30 август 1987 г. на Световното първенство по лека атлетика поставя Световен рекорд в скока на височина – 209 см. Този рекорд още не е подобрен.

И още...

17. Популярното българско розово масло се използва за направата на някои от най-известните и скъпи парфюми. Един грам розово масло се произвежда от 1000 розови цвята.

18. Българското кисело мляко е всепризнато за най-доброто в света. Това се дължи на уникалната бактерия Лактобацилус булгарикус, която се използва за направата му и която се среща само в нашата страна.

19. Българската народна песен "Излел е делю хайдутин" звучи на борда на американската совалка "Voyager I" като част от проекта за осъществяване на контакт с извънземна цивилизация, заедно с най-великите творби на Бах и Моцарт.

А вие какво бихте добавили, приятели? Споделете в коментарите по-долу...


Четете още:

🔴 Борислав Димитров: Моята мечта за България

🔴 Аз съм българка - Асоциация на екскурзоводите в България

🔴 Лев Толстой – Българите са снажни, красиви. Дотогава не бях виждал такива хора









Коментари

горе