Една история, която всеки родител трябва да прочете

Трима ученици ще представят България на най-голямото състезание за млади учени в светаТаня Оцетарова, Василен Цветков и Дона-Мария Иванова ще се борят за наградите на Intel ISEF

За пета поредна година България ще бъде представена на международното състеание за млади учени Intel ISEF в САЩ.

Участието на наши ученици се организира от Клуб Млади Таланти, НПО с над десетгодишна история в сферата на образованието и основен организатор на Панаира на науката и иновациите.

Панаирът е афилииран с Intel ISEF от 2012 г насам, и трите най-добри ученически проекта, селектирани от журито на конкурса, печелят правото си на участие в международния конкурс.

Intel ISEF е най-голямото в света състезание за ученици с проекти в сферата на точните науки, с над 1600 участници от над 70 държави. То ежегодно сe посещава от множество престижни компании като Google, NASA, United Airlines Foundation, Go Daddy, IEEE и др., както и нобелови лауреати. Състезанието ще се проведе тази пролет в Лос Анджелис, Калифорния (14-19 май 2017 г.).

Тази година България ще бъде представена от Таня Оцетарова от МГ „Кирил Попов“ (Пловдив), Василен Цветков от МГ “Петър Берон“ (Варна) и Дона-Мария Иванова от МГ „Баба Тонка“ (Русе).

В миналите години българските участници са завоювали многобройни награди, като най-големите успехи до сега са постигнати през 2014-та, когато Румен Данговски спечели втора награда на основното жури, а Райна Гаджева завоюва трета награда на основното жури и трета наградата на AMS (Американското математическо общество, една от най-големите и престижни организации в световен мащаб в сферата на математиката), както и през 2015-та, когато Петър Гайдаров спечели втора награда на основното жури и втора наградата на AMS, а отборът получи общо четири награди.

Повече за тазгодишните участници:

Проектът на Дона-Мария е започнат на шестседмична изследователска школа в Масачузетския технологичен университет RSI (Research Science Institute). Той е на тема „За дисторзията при влагане на пълно двоично дърво в евклидово пространство с фиксиран брой измерения“. Изследва се доколко „изгодно“ може да се изобрази даденият граф, като се цели възможно най-голямо съответствие между метриките на графа и пространството. Дона-Мария е участник за втора поредна година в Intel ISEF, като през 2016 г завоюва почетна грамота на AMS с проекта си "Върху покрития на {0,1,2}^n с максимална мощност".

Проектът на Таня e на тема "Bijections between graphs and tilings with Walkup structure" и е свързан с паркетирането на равнината и съответствията на различните покрития с верижни графи. Тя отговаря на отворени въпроси, поставени от известният руски математик Игор Пак и неговият докторант от MIT – Майкъл Корн, като изследва фигура, съставена от 12 еднакви равностранни триъгълника и покритията с нея. Таня участва за втори път на международен конкурс благодарение на Панаира на науката и новациите. Миналата година тя представи България в 45-тото юбилейно издание на Expo Sciences Luxembourg, международен панаир под патронажа на престолонаследника на Люксембург.

Проектът на Василен е на тема “Визуализация на паметта на процесите в Линукс” и намира приложение в процесите по разработка на софтуер, в информационната сигурност, а също така и като образователен инструмент при преподаването на операционни системи. Миналата година Василен и съавторът му спечелиха престижна награда на европейския конкурс за млади учени в Брюксел. 

Следваща статия:
19 впечатляващи факта, които ни карат да се гордеем, че сме българи!

Харесайте ни във facebook!


Коментари

Видео на деня

горе