Писмо до г-жа Такева



ГОСПОЖО ТАКЕВА,

Гледам Ви днес в сутрешния блок по Нова Тв и недоумявам. Недоумявам как поставянето на камери в помещенията за игра и спане в детските ясли и градини ще навреди на възпитателния процес и как камерите, а не заобикалящата ги враждебна среда, ще превърнат малките хора в доносници и предатели ? И как, ако наблюдаваме децата си как играят , хранят и спят, те ще станат по-малко личности? Наблюдението в коридорите е приемливо за Вас, но в помещенията не e. Странно…. Как мислите, г-жо Такева, дали малките деца в яслите и градините ще разберат, че са наблюдавани и дали от това ще пострада вътрешният им мир? И дали, ако е така, тази „увреда” ще е съизмерима с физическите и психическите травми на децата, получени от неудовлетворени от живота си лелки, учителки и медицински сестри? Не мислите ли, че нашият страх за физическото оцеляване на децата ни е по-естествен от Вашия страх за психическия комфорт на персонала в детските заведения?

Наскоро в Белгия гръмна скандал по повод грубо отношение на 22-годишна възпитателка в детска ясла. Родителите се притеснили от честите появи на червени и сини петна по телцето на 6-месечното им бебе и поискали да се прегледат записите от камерите и така станало ясно , че в екипа работи груба възпитателка. В момента със случая се занимава полиция и прокуратура , а обществото ври и кипи. В разпространените кадри се вижда камера с надпис , че видео-наблюдение се извършва от 2007 година. Малко сме позакъснели с обществения дебат „необходимост от камери в детските ясли и градини” .

Госпожо Такева , от какво се страхувате ? Може би , че ще се осветли каква е квалификацията на възпитателите в детските ясли и градини, какъв речник използват към децата, как не откъсват поглед от телевизионните сериали и телефоните си в работно време, как си похапват от детското меню….Но, ако това не е така, няма от какво да се страхувате. Та камерите могат само да помогнат на директорите на детските заведения да си подберат качествен персонал и да се подобри имиджа на професията. Съобразявайки се с наличието на камери всички ще спазват правилата, докато спазването на правила не стане начин на работа. Казвам това от личен опит. От 6 години работя като медицинска сестра в старчески дом в Белгия. В началото бях шокирана от присъствието на камери навсякъде. Стараех се да работя без грешки и никога не ме напускаше мисълта, че съм наблюдавана. Сега за мен камерите не са проблем и старанието се превърна в стил на работа.

Ако децата ни наистина са най-голямата ценност на обществото ни, камерите са необходимост.

Госпожо Такева, заплахите Ви за стачки не могат да променят естественото желание на родителите да са наясно какво става с децата им, когато тях ги няма. Аз разбирам тревогата им и заставам зад тях. Заставам и зад всички ония, добри и предани на професията си учители и медицински сестри, които свеждат поглед, когато в новинарските емисии текат поредните аудио-записи с ревящо детенце и крещяща възпитателка. Защото тия ,които раздават сърцето си срещу минимално заплащане, заслужават уважението на обществото и заслужават да се отделят от оня другите , които раздават шамари и обиди, вместо обич и ласка.

А вие ? Зад кого заставате Вие? Зад стачка, с която се цели да се спре поставянето на „бръмбарчета” в дрешки и играчки? Зад тия, които не трябва да стоят и пет минути покрай децата ни , не да ги възпитават? Защото на шестата минута ще са нанесли повече вреди за здравето им от всички природни катаклизми взети заедно.

Един съвет от мен , госпожо Такева….Аз съм майка.баба и медицинска сестра с повече от 30 години стаж в детско заведение в България. Сменете барикадата. Застанете до мен и искането на родителите за поставяне на камери там, където детето е безпомощно и незащитено. Така както е в Европа и по света….

Галина Цекова


Четете още:

🔴 10 български народни хора и ръченици (Видео самоучител)

🔴 Фондация Българска Памет отбелязва 6 май на военния мемориал в Ново село, Р. Македония (Видео)

🔴 Трима ученици ще представят България на най-голямото състезание за млади учени в света









Коментари

горе