Тайните отвъд видимото в най-древния танц



Хорото и песента от дълбока древност съпътстват и делника, и празника на родопчанина. Несъмнено всички сме слушали разкази за работещите по нивите моми, които пеели и се надпявали с една от друга по-омайни родопски песни. Когато извеждали животните на паша, момите отново пеели, а често се случвало да заиграят и хоро.

Най-интересно ставало по празниците, когато млади и стари, жени и мъже, обличали най-гиздавите си дрехи, събирали се на мегдана и виели кръшно хоро. Покрай песните и танците младите се залюбвали, а по-късно, на сватбата отново с песни и хора отпразнували сливането на съдбите си.

Още от малки родопчанчетата започват да овладяват стъпките на игривия танц, който и днес родопчани не пропускат да танцуват на своите празници.

Малцина са може би тези, които са се замисляли върху същността на хорото. От къде произхожда? Какъв е смисълът на този древен танц? Малцина подозират, че стъпките, предавани от поколение на поколение, са наследство от най-древните ни предци – траките.

Image titleснимка: auction-victoria.com

Погледнато отстрани, хорото представлява групов танц, в който танцуващите са подредени в кръг, в чийто център се намира музикантът – най-често гайдар, който подава музиката.

Оказва се обаче, че отвъд видимото са скрити дълбоки тайни и интересни символики. Смята се, че именно този танц представлява култа към Слънцето, което се подчитало като бог от древните ни предшественици.

Това твърдение бива подкрепено от символиката, която се открива в този древен ритуал. Вглеждайки се именно в подредбата на танцуващите – кръг, в центъра на който се намира музикантът, кара човек да си спомни именно за Слънцето и въртящите се около него планети. Надниквайки зад древният ритуал, човек остава изумен, тъй като той до най-малкия детайл отразява Вселената ни. В древния танц е спазена дори посоката на въртене - обратно на часвониковата стрелка, така както планетите в Слънчевата система се въртят около най-голямата звезда - Слънцето.

Image titleснимка: soundthebest.com

Оказва се, че нищо в хорото не е случайно. Дори в залавянето на танцуващите за ръце е скрит дълбок смисъл – то символизира единството на общността.

Целият този ритуал, обмислен до най-малката подробност, има за цел да се получи мощен вибрационен резонанс, проникващ във всички видими и невидими измерения. Често хорото бива наричано „българската йога“, а според някои специалисти, не е далеч времето, когато то ще се практикува именно с тази си цел.

Зад хорото, което ние свързваме с празник и забава, нашите древни и изключително мъдри предци са скътали символики и тайни. След като днес човек разгърне тези тайни изпада в безкрайно възхищение към своите предшественици, които по такъв умел начин са успели да представят толкова значими и големи събития в обкръжаващата ги Вселена.

Човек започва да се замисля дали са чак толкова големи постиженията му днес, след като преди хиляди години, неговите предци, при липсата на каквато и да е техника за наблюдение на Вселената са я познавали в такива подробности и детайли и са съумели да представят случващото се в нея като танц, който да се танцува от поколенията во веки веков.


Четете още:

🔴 Разказ на една работеща жена в чужбина

🔴 Кирилица: Какво значат българските фамилии

🔴 МОЛЯ, СПОДЕЛЕТЕ - Българите в Лондон (Видео)









Коментари

горе