Бронзови медали за Белослава Кръстева и Габриела Антова от Европейското индивидуално първенство за деца и кадети в Мамая, Румъния!



В категорията на девойките до 14 години изключителен успех постигна Белослава Кръстева с треньори гм Деян Божков и гм Владимир Димитров. В групата се състезаваха 81 състезателки от 34 държави, като сред тях 14 бяха с международно звание. Големият брой състезателки предопредели много оспорвана борба, в която фаворитките нямаха право на грешка. Белослава демонстрира не само голямо шахматно израстване, но и силен спортен характер и финишира с две победи в решаващите последните два кръга. Нашата талантлива шахматистка не излезе от призовата тройка през целия турнир и завърши със 7 точки от 9 възможни - 6 победи, 2 равни срещи и 1 загуба и раздели 2-ро - 4-то място, а допълнителният показател ѝ отреди заслужен бронзов медал.

Габриела Антова също участва в Мамая на Европейското индивидуално първенство за деца и кадети в категорията на девойки до 16 години. С резултат 7 точки от 9 възможни Антова раздели 2-ро-4то място, а допълнителният показател ѝ отреди бронзовия медал.

 По-подробна информация за представянето на българските деца в Мамая е качена на официалната страница на бългaрската федерация по шах http://chessbg.com/ в секция прояви от 14.09.2017.

      А сега като родител на Белослава Кръстева ще разкажа какво стои зад това:  

Разбира се, стигаме и до момента как бе постигнато това. Българчетата на европейското първенство нямаха право да представят българския флаг и да играят от името на България.   Нашата федерация е единсвената  от над 180 държави (в това число федерации като Макао, Лесото, Джибути), която допусна да й бъдат отнети правата. Може би нещата са комплексни и факторите, довели до това са различни, но това е абсолютна недалновидност и липса на професионализъм. Да се допусне отнемането на лиценза, да бъде забъркана федерацията в обвинения за корупция и  да се стигне до този позорен акт, българчетата да играят с неутрален флаг, е недопустимо! Въпреки липсата на финансиране и всички трудности, българският флаг се развя на това първенство.   

Финансирането и подготовката на Белослава, изцяло се поема от нас, и като нейни родители се гордеем, че въпреки всичко, години наред, успяваме да я подкрепяме в това, което тя най-много обича да прави – да играе шахмат. Необходимите средства за подготовка (не пълноценна) на едно дете варира между 13- 15 хиляди лева на година. Тази сума е нужна, за да може Белослава да участва регулярно на силни турнири през годината и да бъде във върхова форма за европейското и световното първенства. Само участието тази година на световното първенство в Уругвай е 8 хиляди лева за дете и треньор, (включвайки самолетни билети, хотел, такси за участие и т.н..), на което Белослава няма да присъства поради невъзможността ни да я финансираме.  

И за да завърша оптимистично, което е моето желание, ще разкажа една истинска история свързана с Белослава Кръстева. Винаги сме се опитвали сами да я финансираме доколкото можем което е изключително трудно и непосилно в повечето случаи предвид необхимите разходи и в общи линии е на парче. Дотук всички опити да си помогнем и да осигурим ясна визия по отношение на нейната подготовка, сме търсили контакти с банки, телекоми и водещи големи компании, но с неуспех.  Което ни навежда на мисълта че в България благотворителността не е на почит в големите компании или този спорт не влиза в естеството на тяхните маркетингови и корпоративни интереси. През 2014 година смятахме да се откажем от шаха но един случай ни даде сили да вярваме и да вървим напред. Предстоеше поредното световно състезание, този път в ЮАР, за което Белослава спечели квота от Републиканското шахматно първенство да представлява България. Беше труден период за нашето семейство в този момент и шанса да отиде клонеше към нула. И точно тогава, наши приятели  се свързаха с предаването „Преди Обед“ по БТВ. Те проявиха интерес да излъчат репортаж за Белослава. В резултат на това, се събраха до стотинка точно средства, необходими за заминаването й,  ни по-малко, ни повече! Но това което остави ярка следа в този момент за всички нас и запази вяра в добтото е следното. След излъчването на кампанията за Белослава, с нас се свърза  една жена. Представи се като госпожа Петкова, каза че е болна, но е много впечатлена от Белослава и иска да помогне със скромната сума от 50 лева. На това ние отговорихме, че отказваме да приемем нейните средства, тъй като тя може да ги използва за нейното лечение. В крайна сметка, Белослава можеше и да не ходи, не беше жизнено необходимо!

Тогава жената се разплака, каза, че ние сме направили достатъчно, че сме възпитали талантливо дете и че иска да помогне на всяка цена. До 1 час тя изпрати по куриер писмо, което беше изключително трогателно и в което бяха сложени 50 лева. Това писмо го пазим като безценна реликва и което ни даде сили да вярваме в светлината и добротата.

Всичко това  ви го разказвам, независмо от трудностите които срещаме във финансирането, подготовката и реализирането на нашата прекрасна Белослава в сферата на шахмата... В България се намират добри хора и България винаги ще я има, защото България е империя на духа....!!!

 

Четете още:

🔴 За силата на бабината плитка

🔴 Град Черноморец - Градът с непознатата хилядолетна история

🔴 Как да проверим задълженията си към КАТ с възможност за извършване на плащане









Коментари

горе