МЕЖДУНАРОДНО ПРИЗНАНИЕ ЗА БЪЛГАРСКИ АВТОРИТЕТ В ОБЛАСТТА НА ЛАТИНОАМЕРИКАНСКАТА МУЗИКА



Мендоса – Аржентина  През март 2016 с официална презентация и концерт пред латиноамериканската музикалната общественост бе представен първия по рода си Каталог на латиноамериканските творби за цигулка от 20-21 век, плод на дългогодишните изследвания на българският изпълнител, музиколог и педагог Д-р Мариела Недялкова.

Каталогът е съпроводен от диск с изпълнения на избрани произведения от латиноамерикански композитори и е резултат на дългогодишните изследвания на авторката в областта на произведенията за цигулка.

Окачествяван от музиковедските среди в района като „семинален“ и „от изключинелно значение“, трудът на Мариела Недялкова обхваща 724 латиноамерикански композитори и се явява продължение на нейни по-раншни трудове в областта на аржентиската цигулкова литература от същия период.

По думите на доцент Сузана Антон, композитор, изследовател и почетен професор в Националния университет на Куйо, Аржентина, Каталогът на Д-р Мариела Георгиева представлява първия по рода си опит за систематизиране на латиноамериканската цигулкова литература, който не само запълва съществена празнина в музикалната история на района, но и предоставя безценно помагало за инструменталисти, диригенти и изследователи  както в Латинска Америка така и в международен план.

Приносът на Мариела Недялкова не се ограничава само в академичната област: като практикуващ музикант, продължение на 23 години  тя е осъществила многобройни  премиери на творби на композитори  от Латинска Америка, за соло цигулка, цигулка и оркестър и камерни ансамбли.

Родена в Русе, Мариела Недялкова завършва музикалната гимназия в родния си град и Националната Музикална Академия със специалност цигулка.

През 1992 г заминава на работа в Аржентина където няколко години по-късно спечелва конкурс за преподавател в музикалния отдел на Факултета по изкуство и дизайн  при Националния университет на Куйо, Aржентина.

През 2007 г защитава дисертация на тема „Произведения  за цигулка и виолончело на композитори  от Латинска Америка“ в Националната Музикална Академия в София,  за която получава  степен Доктор по музикознание и музикално изкуство.  Понастоящем работи като  професор в катедрата по цигулка на Университета на Куйо и  първа цигулка във филхармоничния оркестър на Мендоса.

Д-р Недялкова е носител на редица национални и международни награди и отличия и автор на десетки изследвания и научни трудове в областта на музикологията и музикалната педагогика. Тя е редовен участник в научни конференции и семинари в страните от Латинска Америка и Европа.

*    *    *

Допълнителна информация:

Пълна професионална биография на М. Недялкова

За контакти:  mnedyalkovapress@gmail.com

/Материал на: Боряна Корчева/


Четете още:

🔴 Райна е гордостта на турската опера - Българи по света

🔴 Млад перничанин в Чикаго създаде хидравлично колело и грабна първо място в състезание за млади научни работници

🔴 Българка печели всичко в Италия, но остана без шанс за Рио









Коментари

горе