Цигуларка от Велико Търново прави шеметна кариера в Италия



Цигуларката Дарияна Куманова от Велико Търново прави сериозна музикална кариера в Италия като джаз изпълнител, музикален педагог и творец. Тя има свое музикално училище и е съдружник в звукозаписно студио на Ботуша.

Талантливата млада дама прави в момента работи с Андреа Бочели и Давиде Карбоне. От години Дарияна работи с известни италиански музикални продуценти като Николо Фраджиле, който е продуцент на Мина, Ерос Рамацоти, Тициано Феро, а също и с.Мауро Пагани, който пък е продуцент на Кристиано Де Андре, Ариза, Масимо Раниери и др.

С Мауро Пагани, който е музикален директор на емблематичния фестивал „Сан Ремо“, Дарияна има много съвместни проекти, един от които вече се върти по европейските кина. Става въпрос за саундтрака на филма „Сибирско възпитание” , на режисьора Габриеле Салваторес, в който главната роля се изпълнява от Джон Малкович. Филмовата лента се излъчва в момента не само по европейските екрани, но в Канада и в Америка. Саундтракът печели наградата на критиката и журналистите в Италия - Чак Д’оро , изпреварвайки дори Енио Мориконе.

Най-голямото признание за Дарияна идва с номинацията за най-добра оригинална песен и най-добър саундтрак за наградите „Давид Ди Донатело” , които са известни като италианските Оскари. Дарияна е приета от президента на Италия Наполитано, който лично й връчва специална грамота. От 2014 великотърновката е жури във филмовата академия и избира новите победители. Дарияна Куманова започва своите първи стъпки в музиката в родното Велико Търново. Свири на цигулка в Детската музикална школа към Младежкия дом под ръководството на Димитър Славов. Завършва музикално училище в София със специалност „Цигулка“ и Национланата музикална академия в София със специалност „Пеене“. Специализира в Италия „История на изкуството“ в Университета за чужденци в Перуджа. От 1996 година живее и работи в Милано като джаз певица и преподавател. Работи 3 години с Франко Калифано и две поредни години участва в Умбрия джаз фестивал, където открива концертите на Чик Кория. От 2009 година е доцент в академията на Сан Ремо, където обучава младите кандидати за фестивала Сан Ремо. Дарияна преподава на много известни изпълнители в Италия, като Ариза, която печели „Сан Ремо“ и е член на журито на Х-фактор в Италия.

Дария има музикално училище в Милано и е съдружник в звукозаписно студио Масиве Артс Студио , където записват много известни имена от международната сцена като Лана Дел Рей, Блек Ай Пис, Касабиан, Орнела Ванони, Лоредана Берте, Емма Мароне . Дарияна е позната на българската публика като една от изпълнителките в дуета от близкото минало „Модел 22”. Другата певица от дамския дует е Нора Дончева, популярна от участието си в „Х-фактор”. Дарияна има и успешен дует със Силвия Кацарова. Песента „Моето име е любов” беше представена пред публиката в зала 1 на НДК на концерта на Силвия Кацарова през май м.г. Видеоклипът към песента беше записан във Виетнам от режисьора и екипа на „Х-фактор” във Виетнам.


Четете още:

🔴 Цигуларят Мичо Димитров: И в Европа има чалгa

🔴 Една самодива по трудния път към успеха

🔴 Българин рисува вълшебния свят на Алиса









Коментари

горе