Златните принципи на Мария Монтесори за възпитанието на детето

Защо трима успели българи в чужбина се върнаха?Три паралелни истории. Запознават се в студентските си години. Учат медицина. Отличници на курса, мечтатели. Намират начин да проверят себе си. Границите падат. Изтокът вече има път към Запада.Заминават за Щатите. Пътят не е лек. Но успяват. Д-р Симона Краев днес е водещ специалист в света на превенцията на заболяването рак на млечната жлеза. Хеси Антов ръководи едно от най-важните болнични отделения в Южна Калифорния. А д-р Иван Киров е истинско светило в света на детската онкохематология. Причината да се върнат тук - пациентите.

д-р Симона Краев, онколог, директор във Фармацевтична компания
-Според мен проблемите в българското здравеопазване са с отношението към пациента.

д-р Иван Киров, детски онкохематолог
- Болният е този заради които ние сме там и ако го няма пациент и ние не му предоставим необходимото внимание ние го губим. Ние сме нищо. Ние го губим.

д-р Симона Краев, онколог, директор във Фармацевтична компания
- Приятели, колеги и роднини, споделят с мен, че чувстват, че има някакъв вид търговия, а не лекуване.

Хеси Антов, медицински мениджър
- Hашите пациенти са много притеснени, много подтиснати... Не са изслушани. Горчив вкус, че не всичко е като хората.

Основават заедно медицински център. Искат да покажат какъв е американският модел в изграждането на връзката лекар пациент. Твърдят, че на първо място става дума за отношение и едва след това за средства.

д-р Симона Краев, онколог, директор във Фармацевтична компания
- В един момент решихме, тези знания, тези умения, които сме придобили там, защо да не го върнем на мястото от където сме тръгнали.

Обещават след време да се върнат завинаги, преди това ще вложат всичките си усилия в това да създадат място, където пациентът наистина да е в центъра на системата.

Ако Ви е харесала статията, подкрепете ни във facebook!Следваща статия:
Стоян Ненов, който ни донесе "Пулицър"

Коментари

Видео на деня

горе