25-годишен свищовлия прави кариера във водеща британска компания



СВИЛЕН АНДРЕЕВ Е ОТ СВИЩОВ И Е НА 25 ГОДИНИ. ОТ ШЕСТ ГОДИНИ УЧИ И РАБОТИ ВЪВ ВЕЛИКОБРИТАНИЯ. По време на отпуската му се срещаме и разговаряме за неговия път от Свищов до Обединеното кралство. Още като ученик участва в редица международни състезания, в които му помага английският език. Незабравими спомени има от Балканско състезание по екология, провело се в Лариса, Гърция. Тримата ученици на учителката Милка Томерова, сред които е и Свилен, се представят блестящо, но журито класира на първо място домакините. За младите нашенци остава увереността, че са се представили най-добре, признанието на останалите отбори и… получените аплодисменти след презентацията.

Иначе 25-годишният Свилен Андреев завършва като отличник търговската гимназия “Димитър Хадживасилев” през 2010 г. и от 6 години е във Великобритания, първо получава диплома по специалност „Бизнес счетоводство и икономика”, а от две години работи в тази сфера.

Завършва с отличие университета в Уорчестър през 2014 г. Това е малък академичен град в Англия с население около 100 хиляди жители, намиращ се близко до Бирмингам – втория по големина град след Лондон, разказва Свилен. “По време на образованието си работех почасово в “Макдоналдс”. Започнах работа още през първата година от пристигането си в Англия. Реших, че първоначалната финансова подкрепа, получена от родителите ми, е достатъчна и е време да взема по-натъшното си обучение в свои ръце. За по-малко от година ме повишиха на ръководна позиция – мениджър. Единствено през ваканциите работех повече, а през останалото време не повече от 20 часа на седмица”, споделя още Свилен. Това, което си е изкарвал през 20-те часа седмично, се оказва достатъчно за нашенеца по време на следването в университета.

След дипломирането си младият свищовлия кандидатства в една-единствена компания – тази, за която работи и в момента. Свилен е финансов анализатор в “Санкшъри груп”, компания за недвижими имоти, която не само продава, но и се занимава с инвестиране и строителство. Компанията не е напълно комерсиална в бизнеса си и развива и успешна благотворителна дейност, поради което получава субсидии от правителството. Целта на повечето проекти, които реализира фирмата, е да се подпомага британското общество.

“Развиваме проекти за жилища и домове, които са по-достъпни за по-голяма част от населението. Пазарът на недвижимо имущество е уникален по характер, поради което цените на имотите през годините са достигнали изключително високи стойности. В същото време има огромен недостиг на имоти и ролята на компаниите като нашата е огромна, защото много хора във Великобритания не могат да си позволят жилище дори и под наем”, обяснява младият свищовлия.

Позицията, която заема Свилен в компанията, е свързана с анализ на инвестициите в нови проекти. Неговата задача е да прецени дали от финансова гледна точка тези проекти ще донесат печалба на компанията. “Нямаме акционери. И печалбата, която ние наричаме излишък, инвестираме обратно за финансиране на съществуващи и нови бизнес отрасли”, разкрива Свилен. Компанията, в която работи, е най-голямата на Острова.

По време на разговора засягаме и темата за отношението към българите на Острова. “Никога не е било проблем, че съм българин”, категоричен е Свилен. Хората в академичните среди много разчитат на чуждестранните студенти. Освен това средствата, които се внасят в икономиката от тези студенти, представляват важен дял от брутния вътрешен продукт на Великобритания, обяснява младият свищовлия.

На въпрос би ли се върнал отново в родния си град, Свилен отговаря: „Разбира се, че искам да се върна – аз съм свищовлия и обичам града си, но за момента смятам, че черпя ценен опит в чужбина, който се надявам в бъдеще да го приложа за благото на моя град…

Александър ШАБОВ


Четете още:

🔴 УСПЕЛИТЕ НАШЕНЦИ. 25-годишна търновка разработи проект в един от терминалите на летище Хийтроу

🔴 УСПЕЛИТЕ НАШЕНЦИ. Антония Грозданова става регионален мениджър на BOSCH за Бенелюкс

🔴 Защо трима успели българи в чужбина се върнаха?









Коментари

горе