УСПЕЛИ НАШЕНЦИ. Търновец направи просперираща фирма в Хонолулу



-годишният Владо Арнаудов заминал за Америка преди 12 г.

КОГАТО БИЛ В 5 КЛАС, ВЛАДО КАЗАЛ НА УЧИТЕЛЯ СИ ПО ГЕОГРАФИЯ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО, че един ден ще живее и работи на Хаваите. След като завършил Хуманитарна гимназия в старата столица, търновецът поел по света. Днес 33-годишният Владо Арнаудов има собствена фирма заедно с други двама българи от Пловдив и Сандански в столицата на щата Хаваи – Хонолулу. Не си е идвал във В. Търново няколко години, а през всичките 12 години в Америка това е второто му гостуване при близки и приятели. Търсач на силни усещания, луда глава, във Фейсбук може да бъде намерен като Владо Барса, защото е фен на този отбор. Кара суперкола, а сега вече ще има нова в Хонолулу – БМВ М6, модел 2015 г. Той и партньорите му дават работа на над 15 души във фирмата си за облицовка с натурален камък на къщи, фасади, бани, кухни, дворове и всичко по заявка. Имат сериозни клиенти в огромния град, нямат кредити и живеят щастливо.

БЪЛГАРИЯ Е В АФРИКА, АЗ СЪМ КРАЛСКА ОСОБА


ТЪРНОВЕЦЪТ НАЙ-НАПРЕД БИЛ МИЯЧ В ЗАВЕДЕНИЯ В КЛИВЛАНД. Тогава постоянно го питали къде е тази България и понеже не можели да запомнят, той започнал да казва, че е в Африка. Хората пък му казвали, че там са само черни, а той отговарял, че бели са само кралските особи, какъвто е той. Така получил уважение и респект, но спрели да му дават бакшиши, а той бързо се махнал от унизителната работа и отишъл в Чикаго. След това в Лас Вегас се оженил за българка от Русе, а днес е щастливо разведен в Хонолулу…

СБЪДНАТА МЕЧТА С ХОТЕЛ В ЦЕНТЪРА НА ГРАДА

КОГАТО ОТИШЪЛ В ХОНОЛУЛУ, ВЛАДО ЗАПОЧНАЛ ДА РАБОТИ В СТРОИТЕЛСТВОТО. След няколко години на него и на другите двама българи им омръзнало да бъдат аргати и решили да опитат да си направят своя фирма. Изкарали задължителния лиценз след полагане на тежки изпити и започнали. Така вече две години правят невероятни къщи с камък от Китай. Сред постиженията на фирмата, която в превод на български означава „артистични плочки”, е и хотел в центъра на столицата на американския щат. Бани с екзотични създания – змейове, лами и т.н., подове с пеперуди, различна форма на вани са сред постиженията на нашенците.

„Клиентът ни дава снимка или рисунка на това, което иска да му направим. Ние правим шаблон на змея например и после го майсторим от камък. Сега работим с най-големите компании в Хаваи. Ние си внасяме строителния материал от Китай, а китайците го купуват от различни места по света и го продават след обработка. По света има над 200 000 вида камъни, най-търсени са мраморът, гранитът, травертинът и т.н. Те са трайни и могат да се почистват, не са като керамичните плочи. В Хаваи пък е вечно лято и затова хората там предпочитат облицовките с натурален камък. Не е скъпо и всеки може да си го позволи. Масово е съчетанието с керамика и със стъкло”, разказва за бизнеса си г-н Арнаудов.

Досега дружеството има над 200 обекта, казва Владо и допълва мечтата си – българската строителна фирма да стане най-мощната в Хонолулу. Това по неговия план за развитие би трябвало да се случи до две години и едва тогава мъжът на Христова възраст щял да мисли за деца. Дотогава със сигурност ще има собствена къща, която там струвала от 1,5 млн. долара нагоре.

ЗА ТАТУИРОВКИТЕ И УСПЕЛИЯ МЪЖ НА ХРИСТОВА ВЪЗРАСТ

ПОЧТИ ЦЯЛОТО ТЯЛО НА ВЛАДО Е В ХАВАЙСКИ ТАТУИРОВКИ. Вътрешната страна на ръката му и на гърдите изобразява неговото минало – откъде е тръгнал и как е стигнал до Хаваи. Външната част символизира мечтата и бъдещето на търновеца. Татуирани са и краката му, а знаците означавали, че е разведен и ще върви само напред.

За това дали е успял казва, че по-скоро е спокоен, защото не мисли, че не може да си плати сметките. Казва обаче, че най-голямото унижение за него е било предателството му от българи в Америка, което му е създало много главоболия. Казва още, че българите стават все-по зли и отмъстителни и той се чуди защо в родината му няма усмивки? На Хаваите всички се смеят, там можеш да покажеш, че имаш възможности, и системата ти дава шанс да се докажеш, без значение кой си и откъде си, твърди търновецът. У нас едно от най-гадните неща, на които се натъкнал досега, било обслужването и отношението към клиента. Но понеже младият мъж е свикнал да се усмихва, се разделяме така и с поздрав по хавайски с ръцете за късмет и благоденствие…

Нели СУКОВА


Четете още:

🔴 Българка ще работи редом до Хилари

🔴 Един преуспял кърджалиец в САЩ - от Езиковата до Принстънския университет! Александър Тодоров създава теория за първите впечатления

🔴 25-годишен свищовлия прави кариера във водеща британска компания









Коментари

горе