Анна ръководи "Водафон" в Германия



Тя се казва Анна Димитрова, 40-годишна, изпълнителен директор по стратегията и дигитализацията на „Водафон" в Германия. Като жена Анна Димитрова не се чувства дискриминирана. Като българка обаче... Била е тийнейджърка, когато системата в народната република рухва, баща й остава без работа и смело отваря магазин за търговия с вино. От него Димитрова научава да е отворена към новите възможности. И днес е на върха - 20 години след като идва да следва в Германия...

Дали е изпитала трудности при старта на кариерата си в германската компания? Тя отговаря, че това е било така само отчасти. „Никога не съм усещала предразсъдъци спрямо мен заради пола си, но имаше такива в началото заради произхода ми", пояснява тя.

Анна Димитрова е една от малкото топ мениджъри жени в Германия с чужд произход.

През 2001 г., тогава на 24 години, Димитрова изкарва най-добрата оценка в курса по бизнес администрация в Университета в Ерланген-Нюрнберг с акценти върху маркетинга, икономическата информатика и счетоводството, след като преди това е учила в УНСС в София. „И тогава един консултант по назначаването на персонал ме попита кое е онова, което мога да правя по-добре от кандидатите германци. Това наистина ме подразни", признава тя. Защото въпросът на германския консултант предполага, че България е слабо развита страна.

„Трябва да видите например колко естествено жените в бившите социалистически страни заемат лидерски позиции, дори и като майки, и колко трудно е положението с равенството между половете в Германия. В зависимост от гледната точка обаче всеки народ и всяка нация имат нужда от наваксване и развитие", казва Димитрова.

Впрочем младата българка заминава първоначално в чужбина, за да реализира своя бизнес мечта. По-рано в Австрия е видяла колко цветно може да е облеклото на фона на предимно сивите, кафяви и черни дрехи в Родината. И възнамерява да навлезе в модния бранш, за да вкара и да предлага в България модерно облекло.

Но как е попаднала от модата в телекомуникациите?

Най-трудната й задача досега е преструктурирането в Чехия през 2013 г. и съкращаването на 200 работни места. По време на лекциите по маркетинг в Нюрнберг студентите е трябвало да изберат бранш, за да разработят след това конкретни задания на професора си. През 1996 г. либерализацията на мобилната телефония става голяма тема в пресата, а „Манесман Д2", както се казваше тогава германският водещ мобилен оператор, преди да бъде придобит от „Водафон", очаровал българката. „Аз дори си купих акции. След като толкова интензивно се занимавах с компанията, реших, че искам да работя там и кандидатствах по обява за мениджър за разработка на тарифите."

Но по-късно произходът й от Източна Европа й изиграва лоша шега. Става дума за прием в глобална програма за таланти, които да станат бъдещи мениджъри. Местата били 15 за целия свят и само 2 за Германия. На първия кръг Анна отпада... заради слаби познания по английски.

„Ставаше дума за упражнения на открито в гората, които се провеждат на английски език. Аз не учих английски език в училище, а руски. По време на всекидневните бизнес презентации и дискусии се справях, защото бях назубрила специализиран речник и си напаснах граматиката. Тази част бях усвоила. Но нищо повече отвъд всекидневната ми специализирана работа - за останалото ми липсваше речникът, така че се провалих. Бях много тъжна", спомня си тя.

Тогава обаче за нея се застъпва тогавашният ѝ шеф, който казва, че „няма нужда от лесовъд, а от бизнес дама".

По-късно Анна става финансов директор в Прага, където е била отговорна за преструктурирането на филиала в Чехия. След това организира интеграцията на придобитата „Кабел Дойчланд" с 3,500 служители. Всичко това няма нищо общо с маркетинга, но Анна „многократно е хвърляна в морето". Но професионалното и личностното израстване е възможно само на нови позиции. Това го разбрах в ретроспекция - и затова съм благодарна за случайното и неслучайното побутване от моите шефове", пояснява българката. Един от тях е например бившият изпълнителен директор на Vodafone Фриц Юсен, който я съветвал да събере познания и в сферата на финансите.

Като директор по стратегията и дигитализацията на „Водафон" в Германия Анна трябва да „убеди всички 14,000 служители на компанията в това, че дигиталната трансормация трябва да залегне в ДНК-то на компанията". Конкретно мениджърът от България планира пълна дигитализация на областите „продажби" и „услуги", както и съвсем нови бизнес области, като например решения за Индустрия 4.0 или свързването на нещата в т. нар. Интернет на нещата. Стратегията включва и нови бизнес модели на база на бъдещата ултрабърза 5G мрежа.

Дигитализацията в областите „продажби" и „услуги" обаче не значи, че служителите в обектите на оператора ще останат без работа. „Дигиталните процеси могат просто да доведат до увеличение на клиентската база и предоставяне на по-добри услуги за съществуващите клиенти. За тази цел нашите магазини са важна точка за контакти. Дигиталните процеси просто ни подкрепят."

Димитрова пояснява обаче, че трансформацията е възможна само при промяна на начина на мислене в компанията. „Нашите общи продукти и процеси трябва да се разработват и внедряват от дигитална перспектива. За тази цел имаме нужда от по-силен и насочен към функционалността подход." Затова бил слят отделът „Стратеджи енд диджитал" - защото цифровизацията е в основата на новата корпоративна стратегия.

Поглеждайки назад в кариерата си, Анна обобщава, че най-трудната й задача досега е преструктурирането в Чехия през 2013 г. и съкращаването на 200 работни места. „Това доведе до много безсънни нощи. След като лидерът на чешкия мобилен пазар внезапно намали цените си с 50 на сто, ми стана ясно, че трябва да съкратя служители, за да направим бизнеса печеливш отново."

Дъщеря й, която е на шест години, живее с баща си, който работи за Европейската комисия в Брюксел. Самата Анна работи в Дюселдорф. Тя има абонамент за експресен влак и пътува всеки уикенд за Белгия. „Това е по-ефикасно, отколкото да работя от вкъщи, което би ме разсейвало. От врата до врата са само три часа. В понеделник, като се върна в Дюселдорф, съм винаги сред първите в офиса. Но колегите ми знаят, че не обичам да имам срещи преди девет."

А каква е следващата й цел? „Ако бях мъж на такава позиция, сигурно щях да кажа - главен изпълнителен директор на концерн от DAX. Но сега бих искала ние тримата, когато Емма (дъщеря ѝ, б. р.) стане на десет години, да заживеем заедно на едно място. Къде ще е то ще зависи от това как се развият кариерите ни - моята и на съпруга ми", пояснява младата и успешна българка.


Четете още:

🔴 Българинът, който прави музика за "Игра на тронове": Не ми се тръгваше от България

🔴 Българката, която ръководи Vodafone в Германия

🔴 Българският Робин Худ в помощ на Уолстрийт









Коментари

горе