"Новият огън" на Андрея Роси, описан от Весела Николова



Италиански учен прави изобретение, граничещо с фантастиката. Българка, живееща в Италия, пише книга за него

Преди малко повече от месец световни информационни сайтове и вестници съобщиха за успешно проведени опити с една от модификациите на често обсъждания напоследък нискоенергиен ядрен реактор (Low Energy Nuclear Reactor - LENR). Тази модификация е на италианския учен-предприемач Андреа Роси (Andrea Rossi), който разбуни духовете още през 2011 г., когато заяви, че той и неговият изследователски екип е разработил нов LENR процес, който сам нарича Енергиен катализатор или накратко E-CAT. Конструкцията се състои от керамично-стоманен корпус, в който за „гориво“ се използват водород, литий и никел. Апаратът се нагрява с електричество от външен източник до няколкостотин градуса по Целзий. След това, според Роси и неговите научни сътрудници, устройството произвежда значително повече топлинна енергия, отколкото е подадена на входа. При това много повече, отколкото може да се обясни с обикновени химически реакции, като не се отделя значителна радиация и не се пораждат никакви странични радиоактивни продукти.

През октомври 2014 г. същият екип от италиански и шведски изследователи пусна нов доклад, озаглавен „Наблюдение на обилно образуване на топлина от устройство с реактор и на изотопни промени в горивото“ (вж. линк). Този документ описва много по-сложен експеримент, с по-добро оборудване. В доклада се твърди, че става въпрос за производство на значителна мощност, с „коефициент на преобразуване“ (съотношение на произведената топлинна мощност спрямо подадената отвън) в размер до 3.6. Експериментът е проведен в независима лаборатория в Лугано, Швейцария.

За откривателя Андреа Роси вече има написана и книга. И то не от кого да е, а от… българка. Книгата се казва „Новият огън“, а авторката й – Весела Николова.

Снимка: ecat-thenewfire.com

Снимка: ecat-thenewfire.com

От редакцията на Еврочикаго се свързахме по-телефона с г-жа Весела Николова, която живее повече от 20 години в Италия, за да ни разкаже от първо лице за книгата си за Андреа Роси и за неговия E-CAT.

.

VessiNikolova- Като начало кажете нещо повече за себе си.

– Започвате с най-сложния въпрос, който може да съществува и който обикновено аз задавам в моята професионална практика (смее се – бел.ред). Наричам го „сложен“, защото хората по принцип са свикнали да говорят с по-голяма охота за другите, отколкото за себе си.
Родена съм в София и съм живяла там до 19-годишна възраст. След което, стимулирана от желанието да експериментирам с новото, и по-специално с онова, което изглежда невъзможно и непознато, реших да замина за Италия. Избрах Италия, защото това е страната, която олицетворяваше моите детски и юношески мечти. В Италия се записах да следвам Психология и завърших висшето си образование . В момента работя като професионален психолог, като по-специално се занимавам със социални въпроси. Влюбена съм в изкуството, във всички негови проявления и форми. От тази гледна точка бих нарекла Италия „идеалната страна“. Въпреки това една част от моето сърце завинаги е останала в София. Градът, който обичах и продължавам да обичам поради това, че в него са съчетани екстремни противоположности и особености, които в значителна степен характеризират и мен самата.

- Какво може да накара един професионален психолог като вас да напише книга за учен физик и неговото откритие?

– Силното любопитство, природната и, ако щете, и професионална наклонност към всичко онова, което е неконвенционално и антистереотипно . Постоянното желание да търся там, където другите са свикнали да не обръщат внимание и да пренебрегнат. Винаги съм се интересувала от проблемите, свързани с околната среда. Освен това, имам навика да се информирам за случващото се по света не само от големите медии (mass media main steam), а и от малки медии и сайтове, които заемат малки публични пространства. Така един ден (през 2011 г.), посещавайки сайта www.WallStreetItaliacom, попаднах на новина, която информираше за откритието на Андреа Роси. Освен, че тази новина беше сама по себе си интересна, усетих по интуиция, че се касае за нещо сериозно и значително, с огромен потенциал в икономическата, политическата и дори културната области. Затова реших, че ще е интересно, и е добре съзнателно да се задълбоча и да проуча по-детайлно въпроса.

- Имаше ли нещо, което особено да ви изненада или впечатли, докато събирахте информация за биографията на Роси и неговото откритие?

– Що се касае до личността на Роси, силно ме впечатли неговата воля, решимост и упоритост. Огромното желание да постигне целите, които си е поставил, въпреки несгодите и пречките, които среща по пътя си. Също в миналото – прекомерният идеализъм и прекалено силното доверие в другите, които е имал, без да отчита това, че определени амбициозни проекти трудно могат да се управляват от един единствен човек. Що се отнася за професионалната му кариера, забелязах много аналогии между откритието на “Ефекта Роси”, върху който се базира функционирането на така наречения Е-Cat, и разработения от него преди 30 години химически процес, който е позволявал превръщането на отпадъци в масло (история, която е разказана нашироко в моята книга).

- Предполагам, че вярвате в успеха на Андреа Роси, след като сте написала книга за него. Но навярно знаете, че към този учен има и много критики. Дали той е склонен да предостави повече информация за своите експерименти? Има ли заявка за патенти и станали ли са те публично достояние? Знаете ли кога ще излезе промишлен прототип? От какво според вас се притеснява най-много този откривател?

– Наскоро беше публикувана заявката за патент, който съдържа голяма част оповестена информация. Що се отнася до лицензите, свързани с комерсиализацията на продукта, определена бройка преди време са били разпределени. За Европа нямам информация, че ще бъдат разпределени други, защото в момента Андреа Роси се е насочил към Америка. Някои прототипи са в експлоатация при първите клиенти в САЩ. Не бих казала, че Роси се опасява от нещо. Засега неговият актуален фокус е съсредоточен в индустриализацията на неговото изобретение в широк мащаб.

- Много хора свързват Чикаго, от където ви търсим, с голямата българска, полска и италианска колонии. Едно от най-известните имена, свързана с града, и до днес е това на Ал Капоне. В този мегаполис за мнозина българи е по-лесно да се приспособят към живота в друга държава. А при вас как е? С какво е известен градът и районът, в който живеете?

– Не познавам Чикаго, но от това, което виждам по кината и телевизията, бих го нарекла “новият New York “. Колкото до Италия, италианският народ е известен със своето гостоприемство, щедрост и хуманност. В много отношения той е близък до нас, българите. Ето защо приспособяването тук е сравнително лесно. Аз живея в Тоскана. Според мен това е един от най-красивите райони в Италия. Известен е със своите градове на изкуството като Флоренция, Пиза, Сиена. С характерната си кухня и световноизвестното вино ”Chianti”, познато и ценено дори и при вас в Америка. Тоскана е люлката на Ренесанса. Тук са живели и творили артисти като Леонардо да Винчи, Микеланджело, Данте Алигери, Джакомо Пучини.

- Каква представа имат италианците в Тоскана за българите и за България?

– Живея в Тоскана повече от 20 години. За моя радост, това, което чувствам и мога да потвърдя въз основа на наблюденията си е, че новите поколения не правят разлики между хората, основани на техния произход. Фактът, че живеем в глобализиран свят, без граници и бариери, е една от причините, които обясняват защо младите са много по-освободени от предразсъдъци, в сравнение с предишните поколения. Ако трябва да дам обобщено мнение, бих казала, че за българите се говори, че са практично изобретателни, големи експерти в информатиката и елетрониката, и че са “твърди”, в смисъл борбени. А не може и да бъде иначе, успели сме да просъществуваме, въпреки различните робства върху нас. И… най-вече, че българските жени са много красиви и умни (смее се – бел.ред.).

- По-какъв начин продавате книгата си? Къде и как тя може да се закупи?

– За момента книгата съществува само в електронен формат. Които желае, може да я закупи директно от моя сайт на следния адрес: www.ecat-thenewfire.com
А тези, които се интересуват от тематиката за LERN и по-специално от последните новини, свързани с откритието на Андреа Роси, е възможно да се свържат и кореспондират с мен чрез блога ми, който се намира в сайта.

- Пожелаваме успех на вас и на книгата ви, и разбира се на Андреа Роси!

– Много ви благодаря! Благодаря и от името на Aндреа Роси. Аз от своя страна, пожелавам на вас и на читателите на този актуален и емоционален сайт да бъдат пълни с мечти и сънища, да не изгубват детския си поглед и способността си да се изненадват и усмихват.


Четете още:

🔴 Българите, успели в чужбина – някой чувал ли е за…

🔴 Деница Икономова печели френския тв конкурс

🔴 Северно сияние с българско име









Коментари

горе