"България, разбира се, аз съм българин!"



Николай Василев разговаря с младия талант на българския футбол в Чикаго - Иван Драголов
Преди по-малко от два месеца един от най-големите футболни таланти в българско Чикаго - Иван Драголов започна подготовка с "Кьолнсдорф". Немският тим се състезава във втора Бундеслига при 19-годишните. Футболната академия "Кьолнсдорф" е създадена от легендарния немски футболист от близкото минало Томас Хеслер. Световният шампион от 1990 година е създал клуба с цел изнамирането и утвърждаването на млади таланти в професионалния футбол.
"Късно вечерта на 22-ри октомври ни посрещнаха на летището в Дюселдорф, вечеряхме и ни откараха в апартамента, в който ще живее Иван. В едноседмичния си престой в Германия разбрах, че воденето на подготовка е съвсем различна от всичко, което съм виждал до този момент. След провала през 1994-та година на световното, когато България детронира Германия на полуфинал, футболът става държавна политика и след 20 години резултатът е на лице: Германия е световен шампион за мъже и младежи. Според мен, в момента Германия и Англия са трамплинът към големия футбол. Само в тези две държави могат да те доразвият и направят футболист", разказва впечатленията си бащата и личен мениджър - Тодор Драголов.
Младият Иван Драголов е на 17 години, родом от Асеновград. Когато е на 7-години, родителите му печелят зелена карта и идва в Америка. Първоначално семейството отива в Атланта, където малкият Иван, насочен от баща си, който е бивш футболист, започва да тренира към клуба в района, в който живеят. Три години по-късно цялото семейство се мести в Чикаго. Първоначално Иван играе в "Шамбург травел тийм". На 11 години Иван отива на проби в детския отбор на футболната школа "Сокърс" , където е избран и започва да тренира при бившия египетски национал - Ахмет Гадд, по-късно го поема бившият съотборник на Пеле в националния отбор на Бразилия - Нилтон Батата Да Силва. На 14 години вече е част от първия отбор в Академията, а на следващата година става шампион на Америка начело с българския специалист Олег Вачев. Периодично Иван Драголов се изявява и в редиците на най-добрия български отбор зад граница "Миньор" Чикаго, като често му се случва да пренебрегва "Сокърс" за сметка на "чуковете". Младият футболист е част от най-успешния сезон на "Миньор" Чикаго до този момент, който през 2013 година вдига купата на ПСЛ.
- Здравей, Иване, как те посрещнаха в Германия?
- На летището ни посрещна един от треньорите на име Джорджи и ни почерпи вечеря. После ни настани в апартамента, беше вече късно и легнахме да спим. На другия ден отидохме в базата на "Кьолнсдорф", където се запознах с отбора и останалите треньори. Имах желание да взема участие в тренировката веднага, но те ме спряха и ми дадоха време да се аклиматизирам.
-Ти си за първи път в Германия, кое е първото нещо, което те впечатли в тази страна?
- Първоначално когато пристигнахме взехме кола под наем и за първи път се качихме на аутобан на път за Франкфурт. Направи ми впечатление, че карахме със 180 км в час, а отзад имаше няколко коли, който напъваха да ни изпреварват. Друго, което ми направи силно впечатление е, че когато обикаляхме по магазините, поне един човек вътре говореше английски език, което ме улеснява много. Също така базата, ресторантът, апартаментът и фитнесът са в радиус на 5 километра и не ми трябва кола.
- Разкажи някоя интересна случка от първите дни на немска земя?
- Прибираме се от тренировка с баща ми, аз карам бавно и оглеждаме магазините. Баща ми каза да спрем да напазаруваме, но аз пропуснах входа на паркинга и направих обратен. Баща ми слезе да купи нещо, а аз за втори път се обърках и вместо да хвана малката улица към магазина се качих на аутобана. Карах 15 километра и обърнах посоката, но не можах да се ориентирам и спрях на една бензиностанция да питам къде съм. За капак колата угасна, а ключът беше в баща ми и се наложи треньорът да идва да ни събира по пътищата. (Смее се).
 -Обясни ни нещо повече за клуба, в който тренираш?
- Клубът е създаден от немската футболна легенда Томас Хеслер, с цел утвърждаването и реализирането на млади таланти в професионалния футбол. Клубът няма мъжки отбор и се състезава във втора Бундеслига при младежите до 19 години. Треньорът каза, че през миналата година седем момчета са продадени в мъжки клубове във втора Бундеслига и аз и още няколко момчета сме новите попълнения.
- Каква разлика усети ти лично между американската и немската система на подготовка във футбола?
- В Америка тренираме всички заедно и не се отделя време за индивидуална подготовка. Тук в Германия нещата са коренно различни, когато ти видят нивото, веднага започват да наблягат там, където си изостанал.
- Преди да заминеш за Германия можеше да заиграеш в "Б" група в "Ботев" Враца, защо отказа офертата?
- Вътрешно чувствах, че не ми е мястото там и добре, че не отидох, защото два месеца след това се отвори тази възможност в Кьолнсдорф.
- Какви перспективи можеш да очакваш за в бъдеще от този избор?
- Като цяло, Германия е доказана футболна сила, а аз съм се отдал на футбола и мога да науча много за него тук. Надявам се, ако не в първа Бундеслига, да имам възможност поне да заиграя във втора или трета, където нивото също е професионално.
 - С какви други националности тренираш в отбора и сприятели ли се с някои от тях?
- С моя съквартирант се сприятелихме веднага, той е от Босна и Херцеговина. Имаме седем местни момчета, един албански национал, едно момче от Гана, един сърбин, двама натурализирани турци и аз.
- Как попадна в този отбор?
- Благодарение на баща ми Тодор Драголов, който проучи много възможности и се спря на тази. Имаше период на опознаване от разстояние, защото изискваха мои данни и видео. След което ме одобриха и ме поканиха.
- Кога се очаква да започнеш да играеш официални мачове?
- От треньора и другите момчета в отбора знам, че процесът по картотекирането на чужденци отнема минимум два месеца. Аз съм тук от месец и половина, а вторият полусезон започва официално в първите дни на февруари.
- На каква позиция ще играеш?
- Обикновено треньорите ме пускат по крилото или краен защитник.
- Да речем, че за в бъдеще ще имаш повиквателни от националните гарнитури на България и САЩ, кой отбор ще избереш?
- България, разбира се, аз съм българин!
- Ще се прибираш ли за празниците в Чикаго?
- На 18-ти декември се прибирам, а на 12-ти януари трябва да се върна, защото стартираме подготовка.
- Какво ще си пожелаеш за Коледа?
- На първо място да съм здрав и да имам късмет. За мен е много важно на Коледа да съм със семейството си. Пожелавам на всички читатели да се борят за постигането на мечтите си.


Четете още:

🔴 Христо Бакалов: "Липсва ми родното кино"

🔴 "Новият огън" на Андрея Роси, описан от Весела Николова

🔴 Българите, успели в чужбина – някой чувал ли е за…









Коментари

горе