Българин е 288-и по богатство в Швейцария



Българинът Румен Хранов от Пазарджик - на 288-о място по богатство в Швейцария

“Благодарен съм, че ми се обаждате, аз съм си българин, разбира се, но 30 г. не съм се връщал в България, никой не ме познава, не съм правил бизнес и нямам икономически интереси там”, любезно отклони поканата за интервю българинът Румен Хранов, който заема престижното 288-о място в годишната класация на списание "Bilanz" за 300-те най-богати швейцарци. “24 часа” го откри в офиса му недалеч от Цюрих.

Бизнесменът сподели, че швейцарските медии непрекъснато го търсели за интервюта, но той винаги отказвал. "Известността пречи. През тези 30 г. никога не съм давал интервюта и няма да намерите нищо от мен", извини се Хранов, преди да затвори.

“24 часа” обаче откри, че е роден на 9 юли 1944 г. в Пазарджик. През 1955 г. семейството му идва в София. Като дете играе в българския филм “Вятърната мелница”, сниман през 1961 г. Харесали го от драмсъстава на Пионерския дворец, където бил 8 г. под ръководството на режисьора Асен Траянов.

По-късно завършва с пълно отличие(summa cum laude) математика и физика в Ленинград, след което и строително инженерство. Работи за кратко в “Изот".

Напуска България

през юни 1976 г.,

след като се жени

за австрийка

Скоро след това при него във Виена заминават и родителите му.

Кариерата му на строителен инженер е впечатляваща. Започва я от Африка, като е работил по конструкцията на националния театър в Нигерия, както в Египет, Кувейт, Саудитска Арабия и Индия. Сред сградите, в които е участвал са тези на Министерски съвет в Кувейт Сити и летището “Джеда” в Саудитска Арабия. Работил е и по обекти в Русия и Турция.

През 1986 г. се озовава в Швейцария и се насочва към търговия с петролни продукти. През 1985 г. създава фирмата си Finman AG, която се занимава с това. Тя разработва производство на биохрани в Русия, работи в Канада по откриването на шистов газ и има и малка финансова къща в Казахстан.

През 2010 г. се появи информация в швейцарския вестник “20 минути”, че прокуратурата в Цюрих разследва Хранов по съмнения в корупция. Той попаднал на прицела на магистратите след самопризнания на бивш шеф на едно от най-големите пенсионноосигурителни дружества в страната - “Бамтенферзиихерунгскасе”. Обвинителите проверявали дали през 2001 г. Хранов е дал на въпросния шеф шестцифрена сума. Срещу това босът трябвало да съдейства дружеството да инвестира във фирма, свързана с българина. Във връзка с разследването домът на Хранов бил обискиран. Тогава говорител на бизнесмена каза, че той няма да коментира обвиненията.

В скандала според “20 минути” били замесени 8 души, но

Хранов е

напълно

оневинен

Според публикации от онова време Хранов, който имал швейцарско гражданство, преди години бил намесен в проблемите около финансовата групировка “Суисфърст”, но излязъл напълно чист.

През 2006 г. сп. “Икономист” публикува информация, че Хранов, когото нарече швейцарско-български инвеститор, възразил срещу начина, по който тогавашниян главен изпълнителен директор на частната инвестиционна банка Томас Матер е организирал изкупуването на Банк ам Белвю (Bank am Bellevue). Историята била смятана за отшумяла, но скоро след това отново излязла на дневен ред заради предположения в медиите, че някои корпоративни и публични пенсионни фондове, както и Хранов, може би са понесли загуби.

Матер успял да убеди някои от акционерите на “Суисфърст” да му продадат акциите си, които той по-късно прехвърлил на акционери на компанията. Онези, които си продали акциите, включително и Хранов, пропуснали 50-процентното поскъпване на акциите след сделката по сливането. Той и другите губещи тогава казали, че преднамерено са били държани в неведение за сливането.

Според “Икономист” имало подозренията, че някои швейцарски мениджъри на пенсионни фондове лично са се възползвали от сделката. Прокуратурата в Цюрих претърсила офисите на “Суисфърст”, а долната камара на Федералното събрание бяха отправени призиви за по-голяма прозрачност в управлението на пенсионните фондове, като всяка година се правят одити на личните банкови сметки на мениджърите на тези фондове.

Хранов е

известен

меценат

Преди време спонсорирал юбилей на Цюрихската опера като платил 100 000 франка, писа преди време швейцарският в. "Тагесанцайгер". Събитието събрало елита на града. Гостите платили билети по 950 франка за тържествения концерт и галавечерята. Звезда била световноизвестната оперна певица Агнес Балца. 63-годишният Хранов не останал за вечерята, а побързал да се прибере с втората си съпруга Изабела. Обяснили, че трябва да се грижат за шестте си деца, най-малкото от които е на 7 месеца. Двамата живеят в градчето Цоликон край Цюрих.


Четете още:

🔴 Писателят на Африка Михаил Михайлов

🔴 "България, разбира се, аз съм българин!"

🔴 Христо Бакалов: "Липсва ми родното кино"









Коментари

горе