За най-красивото бебе в Шайен- Никол и баба й Виолета от Видин



В "Другата истина" днес ще ви разкажа една история за превратностите в живота- за това, как човек на 69 години може да промени коренно средата, в която живее и да се пренесе в един друг свят, на светлинни години от нашия. Днес разказът ми е за Виолета Кочова от Видин, която преди 10 години напуска България и заминава за САЩ, за да гледа внучето си. Типична българска история, но в американски вариант. Как се гледа внуче в Америка, кое е най-запомнящото се нещо от този друг свят, ще ги стигнем ли американците или това е "Мисията невъзможна"...?

СнимкаДнес Виолета наближава 80-тата си година, но е запазила бодрия си дух. Има три дъщери, три внучки, три правнучки и двама внука. Родена е в Кула, но от 55 години живее във Видин. Животът й не се различава особено от този на останалите пенсионери. И така до 2005 година, когато средната й дъщеря- Валентина, която живее в САЩ, не й се обажда с молба:

Снимка"Нуждаеше се от помощ. По професия тя е лекар, но се оказа, че в Америка не признават нашите дипломи. Наложи се да започне да учи наново, за да може да практикува. Успоредно си роди детенце и трябваше някой да го гледа. Запозна се със съпруга си- български емигрант в САЩ, докато беше на работа в Либия. Зет ми по професия е учител и преподава в гимназията в Шейен, щата Уайоминг. Учителите в САЩ са много добре платени и уважавани от хората. Що се отнася до града, в който живеят, не мога да намеря думи, за да опиша каква чистота и ред царят там, а хората са винаги усмихнати и вежливи.

Внучката ми Никол се роди на 21 май 2005 година, а на 8-ми декември аз вече пътувах в самолета за Америка. И така- до 15 юни 2014 година, аз бях американка без гражданство. Въпреки това никой не ме е притеснявал. Когато пристигнах в САЩ, внучето ми бе на 6 месеца и половина. Днес е в четвърти клас, знае перфектно български, също така пише и чете. Много се гордея с нея- пее в училищния хор, ходи на тенис и на балет, свири на цигулка. Когато бе още малка, се яви на конкурс за красота и спечели титлата за най-красиво бебе в Шейен...

СнимкаПризнавам си, че това наистина е най-голямото приключение в живота ми. Някога, когато бях в 11-ти клас, една циганка мина край дома ни и поиска да ми гледа на ръка. Тогава тя ми предсказа, че ще се оженя за занаятчия, ще имам много деца и на старини ще забогатея. Това беше през 1954 година. Днес, като се замисля, май наистина всичко ми е познала- мъжът ми беше художник, имам три дъщери и на стари години забогатях покрай дъщеря ми, която е преуспяваща.

Що се отнася до живота ми в САЩ, сякаш бях в друг свят. Не можех да повярвам, че хората не си заключват вратите, не си затварят прозорците, оставят си колелетата отвън, не са се заградили и не се краде. В тефтера си бях записала 48 българи, с които поддържах връзка в Щатите. Имах близки и сред американците- те много уважават българите. Колко пъти са идвали у нас на гости- Снимкаако ви кажа, че в тези 3 100 дни, през които съм била в Америка, съм направила 500 баници, няма да повярвате. Много харесваха също кьопоолу, пълнени чушки, щрудел... Казваха ми- всичко ще донесем, само ти да ни го направиш... Ядяха от сърце и душа, и много се радвах, когато харесваха храната ми.

Доволна съм от спокойния живот там и пак бих отишла, но вече няма закога- след една година почвам 80. Отишла съм на 69 и съм си дошла на 79 години...

Оставих България преди близо 10 години, но като си дойдох на 15 юни, не можах да си позная града. Просто ми се доплака. Живея в центъра- срещу нас са сградите на градския съд, библиотеката, Общинския съвет, читалището... Какви са обаче тези дупки и гьолове- от нас, та чак до пазара. Не знам какво ще правят, кога ще го правят, но такова чудо не е било. А отпред имахме такава хубава градинка...Когато през 1964 година дойдохме да живеем тук, вече бяха насадени липите. Сега не смея да погледна навън. Какво е това- почне се нещо и се остави, после се почва друго. В Шейен до нас започнаха да строят една кооперация- там те са най-много по на два- три етажа. Направиха я за три месеца и половина. И най-важното, изчистиха наоколо за нула време. А тук, ако се почне нещо, то е кал, то е чудо. Знаете ли в този нашия парк колко деца са отгледани , колко млади хора са се срещали... Сега не смея вечер да изляза- навън е пълен мрак. Някога тук имаше осветление, цъфтяха лалета, карамфили... Хората не бяха и така озлобени. Сега се гледаме като че някой е длъжен на друг. Живяла съм доста, но такова чудо не съм видяла. Навремето имаше работа за всички- сега къде изчезнаха тези работни места. И как няма да искам да се върне старото време- поне спокойният живот от него. Аз съм си ходела в Кула с децата и съм забравяла понякога да заключа, прозорци отворени са оставали- нито е влизал някой, нито са откраднали нещо... И на въпроса Ви за американците- няма да ги стигнем никога. Там, ако токът не си си платил- режат те, ако колата си спреш на място за инвалид- глобяват те веднага, ако стане някаква авария и половин час нямате сигнал за програмите на телевизора- целия месец гледаш безплатно. В САЩ обаче имат закони и железни правила. Бил си е прав Тодор Колев, когато пееше "Кога ще ги стигнем американците"- никога... Защо ли- защото ние не спазваме законите, а всичко идва оттам."
Цялото интервю с Виолета Кочова- в звуковия файл


Четете още:

🔴 Българин е 288-и по богатство в Швейцария

🔴 Писателят на Африка Михаил Михайлов

🔴 "България, разбира се, аз съм българин!"









Коментари

горе