Представяме истината за Орфей в Москва



На 30 септември в Държавния исторически музей на Русия министърът на културата Петър Стоянович открива уникална изложба „Тракийското злато от България – легендите оживяват“. През двата месеца на нейното представяне в Москва екрани ще показват филма на режисьора Стилиян Иванов „Истината за Орфей“. Тракийското злато ще бъде заобиколено от огромни постери с разпечатки на филма.

На 1 октомври в сградата на музея ще бъде премиерата на друг филм на режисьора Стилиян Иванов – „Траките“. Филмите „Истината за Орфей“ и „Траките“ са част от документалната поредица „Пътят на човешката цивилизация“. В тях чрез археологически обекти, музейни експонати, богата картография, анимационни сцени, възстановки с актьори и интервюта, снимани в Индия, Турция, Египет, Гърция, България, Италия, Германия и Швейцария, се разказва за еволюцията на човешкия дух и вяра от древността до наши дни.

Всеки филм преплита утвърдени научни теории с философия и приказни истории, а на места дори с мистика. Консултанти на филмите са специалисти от областта на историята, културологията, археологията, теологията, физиката, философията, психологията…

“Траките” е първото атрактивно и задълбочено филмово изследване на научната теза, че в основата на европейскта цивилизация стои тракийската култура. Филмът разказва за обичаите и вярата на народа, населявал Балканите от ІІІ хил. пр. Хр. до началото на Новата ера. В него може да се види не само „визитната картичка“ на траките – златото, но и много скрити до този момент артефакти. Лентата е изключително ценна и с интервютата с най-известните траколози в света.

“Орфей” е разказ за литературния, художествен и исторически образ на тракиеца Орфей. Филмът прави паралел между всички религиозни, философски и научни теории за безсмъртието на човешката душа. Паралел между Орфей и Христос.

Орфей е най-известният поет, музикант и певец на древността. Нещо повече. С музиката си той лекувал хората и животните, омайвал дърветата и скалите. Живял е преди повече от 3000 години в земите на Тракия. Поради факта, че тракийците не записвали своята история, и днес българи, гърци и турци си оспорват правото да бъдат наречени “сънародници” на великия певец, така както други народи спорят за честта да се именуват “роднини” на велики учени, писатели, артисти.

Но Орфей не е бил просто гениален музикант. Той е много повече – Учител по безсмъртие. Разкривал на тракийците и елините тайната дотогава истина, че “душата е божествена и безсмъртна и идва на този свят, за да се усъвършенства”. Орфей бил реформатор и говорел за неща, за които векове по-късно ще говори Христос пред юдеи и римляни, а чрез учениците си – и пред целия свят.

Разбира се, за дръзките си думи и за свободата, която те давали на хората, той бил наказан. Но не от боговете, а от хората. Орфей бил разкъсан от жриците на господстващия тогава култ към Богинята-Майка. Този култ, както всеки друг, изисквал другомислещите да бъдат убивани. Тъжен край, стократно повтарян в човешката история. Човечеството винаги постъпва така, когато е изправено пред думи и идеи.



Източник: Нов живот





Коментари

горе