Васил Коларов-внук: България кредитира Запада с приблизително 46 милиарда долара, основно с човешки ум и капацитет!



Васил Коларов е роден през 1937 г. в Москва. От 1967 до 1991 г. работи в Научно-техническото разузнаване (УНТР). Бил е във Франция, Италия, Мексико, Тунис. Завършил е физика в Москва. Членува в Партията на българските комунисти (ПБК), която е част от Коалицията „БСП - лява България”.

Не е съименник, а внук на Васил Коларов (1877-1950 г.), дясната ръка на Георги Димитров (1882-1949), депутат от БРСДП – тесни социалисти, от 1913 до 1923 г. През 1919 г. оглавява партията. Генерален секретар на Коминтерна (1922-1924). Заедно с Димитров налага решението за Септемврийското въстание през 1923 г. След краха му емигрира през Югославия в Москва. След 1944 г. е премиер (1949-1950) и председател на НС (1945-1947). След смъртта си е погребан до Мавзолея на вожда Димитров. През 1990 г. останките му са преместени в Централните софийски гробища.

- Г-н Коларов, от 1991 г. вие сте пенсионер. Работили ли сте нещо след вашето пенсиониране, или разчитате на пенсията си?
- Когато се пенсионирах, или по-скоро ме пенсионираха, през 1991 г., коефициентът ми беше единица. Мои колеги, които бяха с еднакъв или подобен на моя чин и сме заемали еднакви или приблизително еднакви длъжности, но ги пенсионираха след 1-2 години, взимат по-голяма пенсия, отколкото аз, защото тогава вече бе започнала „реформата” непенсиониране. Това го казвам между другото, защото темата и днес е актуална. В интерес на истината, не мога да отрека, че пенсията ми е по-голяма от повечето мои връстници, да речем. След пенсионирането ми работих в банка, бил съм съветник или, както сега се казва, консултант на няколко фирми; занимавам се с политическа дейност. Съпругата ми все още работи, тя е счетоводител по образование и професия. Справяме се, макар трудностите да са налице.

- Споменахте съпругата си, ще ви помоля да кажете още нещо за вашето семейство – деца, внуци, правнуци може би…
- Имам двама сина и една дъщеря. Имам пет внука и две правнучки. За съжаление, обстановката в България знаете каква е, голяма част от нашите внуци са принудени да живеят извън страната. И аз не бях подминат от това – едната ми внучка е в Англия, заедно с майка си, където, за щастие, ще учи висше образование. Най-големият внук, от когото са правнучките, е в Белгия. По стечение на обстоятелствата в момента е в Швейцария, неговите работодатели са го изпратили в тази страна.

- Как ви се отразиха промените в обществено-политическия живот в страната след 10 ноември 1989 г. или по-скоро как гледате на тях? Особено на бурните 90 години на миналия век.
- По мое мнение, България от една добре уредена и приета страна в Европа сега е на последно място по всички показатели. Да не говорим за геноцида, който явно в момента се реализира. За 25 години ние загубихме близо 2 млн. и половина души, основно млади и образовани хора. Това може и да се тълкува като кредитиране от наша страна на Запада с приблизително 46 милиарда долара! Основно с човешки ум и капацитет и унищожението на българските предприятия! Явно ние сме необходими на Европа като източници на евтина работна ръка и пазар за техните стоки втора употреба!!!

- Е, България вече близо осем години е член на Европейския съюз…
- Аз не знам каква перспектива може да бъде за България членството й в ЕС. Аз и колегите от ПБК сме категорично против членството на страната в Евросъюза.

- БСП, която твърди, че е наследник на БКП, също е за членството в ЕС…
- По мое мнение най-голяма вина за състоянието на страната в крайна сметка има БСП. БКП/БСП създаде опозицията в България, до 1989 г. ние нямахме опозиция. Тя беше изкуствено създадена. Предполагам, знаете, че селското ни стопанство беше съсипано на Кръглата маса. Цялата индустрия на страната беше съсипана след преврата срещу Жан Виденов през 1997 г.

Предприятията бяха приватизирани за жълти стотинки от страна на Иван Костов и компания

Ще ви дам конкретен пример. Няма страна по света, която да не иска от фирми, които добиват злато в дадена страна, да дават поне 15 на сто от добива или печалбата от тази дейност. А знаете ли какъв е процентът на печалба на тази дейност в България? Под 2 на сто.
В България няма държава, само една полуколониална върхушка, която слуша Запада и САЩ!

Вземете проекта „Южен поток”, АЕЦ „Белене”, петролопровода Бургас-Александруполис… С „Южен поток” България щеше да си осигури енергийна независимост!

- Смятате ли?

- Разбира се! С всяка изминала година електроенергията ще става все по-необходима. Ние ако я произвеждаме, пазар винаги ще се намери. Да не говорим, че и за страната ще има достатъчно. Сега всички се натискат за „Южен поток”, но вече има „Турски поток”, който няма да преминава през България. Само от транзитни такси в страната всяка година щяха да капят по 350 млн. долара.

- Г-н Коларов, доста смели думи и твърдения, що се отнася до проекта „Южен поток”. Опонентите ви биха казали, че България ще бъде силно зависима от Русия.
- От какво бихме били зависими? През страната минава само тръба, по която тече гориво. От това страната печели финанси. Да не говорим за хилядите работни места. От какво ще сме зависими? Ако Русия спре газа, то това няма да я освободи от заплащането на съответните такси. А че газът нямаше да спре, е повече от ясно, защото Европа има нужда от газа на Русия.

Една от тезите на противниците на проекта е, че Русия е искала да бъде „господар” на тръбата. Ако ми позволите едно подобно сравнение – една енергийна магистрала, по която Русия иска да тече само руско гориво, а Брюксел настоява по нея да тече и друго…
- Не мисля, че Русия иска това – да е „господар” на цялото трасе. Но дори и да е така, таксите, които бихме получавали, биха били добра компенсация.

- Защо смятате, че БСП не е наследник на БКП?
- БКП беше създадена върху една идеология. Не мисля, че БСП има каквато и да било идеология. През 1998 г. беше създадена БКП „Георги Димитров”, аз съм един от основателите. По-късно бях избран за организационен секретар на тази партия. През 2006 г., след като излезе закон, който забраняваше дублирането на имена на партии, се наложи да я преименуваме на Партия на българските комунисти. Ето, наскоро се срещнахме с колеги от бразилската компартия. Обсъждахме политическата ситуация в нашата страна, както и в тяхната. Ако ми позволите да отбележа, бразилският президент Дилма Русеф е с български корен и е ляво ориентиран президент.

- Участвали ли сте досега в избори?
- Ние сме редовно регистрирана партия, създадена през 1998 г., и сме участвали във всички избори след нашето основаване, къде сами, къде в коалиция. Започнахме с коалицията, която навремето водеше Николай Хайтов. Имаме и самостоятелни участия. Имаме кметове и общински съветници, основно в села. Надявам се на предстоящите през есента местни избори да се представим добре.

- Писателят Николай Хайтов, лека му пръст, е на голяма почит в определени националистически формации – в АТАКА, докато бяха заедно с Валери Симеонов. В момента Симеонов и НФСБ, които са част от коалицията „Патриотичен фронт”, са десни партии, дори бих казал, крайно десни. От своя страна АТАКА е крайно лява партия, която е привърженик за по-близки отношения с Русия. „Общият знаменател” е Хайтов…
- Хайтов беше лидер на една лява коалиция. В нея влизаха комунисти, еколози, партия „Нова зора”. Хайтов определено е патриот и ние споделяме тези негови виждания, най-вече че България трябва да съществува.

- Какво ви е мнението за АТАКА и Патриотичния фронт?
- Членската маса на АТАКА е относително ляво ориентирана. На отминалите избори, използвайки леви лозунги, тя привлече и някои наши членове и симпатизанти. В ръководството й има свестни хора, но аз лично не вярвам на Волен Сидеров. Допреди четири години този човек беше русофоб, изведнъж стана русофил. Интересна трансформация. Но в едно сме единни –
ние сме срещу Европейския съюз и НАТО!!! Ние сме за неутралитет и България да гледа равномерно и на Изток, и на Запад,
а не едностранно ориентирана само върху една държава!!!

- Участвали ли сте в коалиция с БСП?
- В момента сме коалиционни партньори, част сме от „БСП - лява България”. Имаме си своите съображения за това. На предстоящите местни избори смятаме да участваме заедно с БСП. Въпреки че на последните парламентарни избори БСП не бяха много коректни. Ние поискахме наши членове да бъдат на ръба на избираеми позиции в райони, където смятаме, че сме най-силни. Но не се получи.

- Г-н Коларов, не мислите ли, че българинът е голям индивидуалист и в тази връзка на българския политически елит му липсва коалиционна култура?
- Още в книгите на Иван Хаджийски за нашата народопсихология е залегнал този извод. Явно тези робства, които сме имали, са накарали българина да се спасява поединично. Това е част от миналото. Лошото е, че в настоящето, в последните 25 години, българинът загуби всякакво доверие в политиците, в държавните институции. Знаете, че на изборите гласуват под 50 на сто от имащите право на глас. Хората не вярват на никого. Например в БСП. На привържениците обясняват едно, в крайна сметка правят друго. Уж са леви, пък водят дясна политика.

- Какво ви е мнението за Сергей Станишев?
- Крайно отрицателно. Той доразтури БСП.

- Какво е вашето мнение за изборното ни законодателство. В България много лесно се създават политически партии, да не говорим, че те са адски много. Нужни ли са на България около 300 партии, които в момента са регистрирани?
- Разбира се, че са много. Някои от тях са регистрирани в нарушение на закона, правят непрекъснати нарушения в работата си. Ако искате, ще се постарая да направя анализ и съм готов да го коментирам.

- Как бихте коментирали отношенията на ЕС с Русия и събитията, които станаха в Украйна?
- Това са поредни опити на САЩ да стане световен лидер. Ирак, Либия, Афганистан, ставащото в момента в Йемен и Украйна. Те използват концепцията на „контролирания хаос”, за да властват. И то най-вече в райони, които са богати на природни богатства.
Случаят с Украйна е малко по-различен. Основен съперник, ако така мога да се изразя, САЩ виждат в лицето на Русия. И те по всякакъв начин се стараят да я дебалансират. Историята с Украйна е именно това.

САЩ направиха в Украйна държавен преврат!!!

Въпреки че не си признават. Доведоха един фашистки режим, започнаха гражданска война! За САЩ Украйна не е цел, тя е средство.

- Референдумът в Крим законен ли беше според вас?
- Абсолютно законен.

- Защо тогава ООН не го признава?
- А защо признаха референдума в Косово?

- Вашият дядо Васил Коларов е оставил диря в българската история. Какво помните от него?
- Когато той почина, аз бях на 13 години. Той беше изцяло посветен на една идея. Дядо беше високообразован, с висока култура, имаше приятелства с културния елит от онова време. Смея да твърдя, че след 9 септември 1944 г. една голяма част от научния и културен елит на България беше спасен.

Сигурен ли сте в това?
- Да, абсолютно.

- Как тогава бихте оборили твърденията, че след тази дата е избита българската интелигенция?
- Това не е вярно. Дейността на Народния съд е регламентирана от антифашистката коалиция.

- На 19 април тази година се навършиха 90 години от кървавия атентат в църквата „Света Неделя”. Това не е ли избиване на българската интелигенция, на българската държавност? Дори и да приемем, че вашият дядо не е участвал в реализирането на атентата, той се е борил срещу тогавашната официална власт.
- Нито Георги Димитров, нито Васил Коларов са пряко ангажирани с реализирането на атентата. Най-отговорно твърдя, че и двамата са били против този кървав акт!!!

Но нека погледнем нещата от друг ъгъл – атентатът е предизвикан като отговор на кървавите деяния на фашистката диктатура в България. На практика Димитров и Коларов са били изправени пред свършен факт.

- Референдумът от 1946 г., с който България се обявява за Народна република, законен ли е според вас?
- Законен, разбира се! Той малко ми напомня на референдума в Крим.

- Прав сте. Но как ще коментирате твърденията на афиширали се руски агенти, че на практика са ръководили окупационните войски, ако ми позволите да използвам този израз, придобили известност като зелени човечета, и които са „съветвали” депутатите как да гласуват за предизвикване на референдум в Крим?
- Вижте, дано не бъркам цифрите. Знаете, че в Крим има руска база. В нея към онзи момент служат 35 000 руски войници. В периода на гласуването на парламента за свикване на референдум и по времето на самия референдум там са били около 22 хиляди военнослужещи. Те са охранявали единствено и само руски обекти и не са имали никакво друго участие!!! Тяхното присъствие в Крим е било напълно законно, по силата на подписан договор между Русия и Украйна!

Ако не вярвате на мен, допитайте се до Велко Вълканов. Той е бил наблюдател в Крим по време на вота

- Какво е за вас УНТР, г-н Коларов?
- Аз и покойният Любо Михайлов сме едни от първите, които заработиха в научно-техническото разузнаване. Това е организация, която много допринесе за развитието на България.

- Как ще отговорите на критиците, че УНТР и ПГУ са създали бъдещите милионери в България посредством външнотърговските дружества?
- Това е мит, който битува в публичното пространство. Наистина УНТР имаше 2-3 фирми, които допринасяха за нашата работа. Тези фирми бяха създадени с минимални средства и печелеха много. Но след 10 ноември бяха сменени всички ръководители на тези фирми. На тяхно място сложиха хора, които нямат нищо общо с разузнаването и които на практика ги разграбиха.

- А как ще отговорите на упреците, че ДС едва ли не е организирала контрабандни канали за наркотици, скрити в удобната формулировка „скрит транзит”?
- Аз съм работил дълги години в тази система и не знам за такова нещо.



Източник: Блиц





Коментари

горе